Θεαματική άσκηση της Πυροσβεστικής Άνδρου, ή κάτι από Χόλυγουντ στο Γαύριο!

 Ήταν μια πολύ θεαματική άσκηση της πυροσβεστικής σε βενζινάδικο του Γαυρίου. Μια άσκηση με τα όλα της. Με πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν με τις σειρήνες να ουρλιάζουν. Με ασθενοφόρο να εμφανίζεται κι αυτό με την σειρήνα αναμμένη. Με πυροσβέστες σε πλήρη εξάρτηση για αστική φωτιά: αντιπυρικές στολές, στολή αμιάντου, ειδικά κράνη με αντιασφυξιογόνες μάσκες, νερό με αφρό, αυτοκίνητο τρακαρισμένο με εγκλωβισμένο άτομο, τσεκούρια για να σπάσουν την πόρτα, καπνογόνα στην θέση των φλεγόμενων αντικειμένων κλπ. Μια κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θυμίζει πολεμική επιχείρηση. Ή, μάλλον κάτι από σκηνικό Χόλυγουντ! Εδώ οι πυροσβέστες έχουν φτάσει στο βενζινάδικο, ετοιμάζουν τις μάνικες και με πλήρη εξοπλισμό ξεκινάνε να επέμβουν στο συμβάν (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μια περίληψη της άσκησης στο βίντεο. Ένα σκηνικό που είχε κάτι από παραγωγή του Χόλυγουντ (βίντεο Εν Άνδρω).

Στην φωτογραφία τα πυροσβεστικά οχήματα φτάνουν στο βενζινάδικο που έγινε η άσκηση με τις σειρήνες αναμμένες... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Και βέβαια είχε και κάλυψη από τα media. Ήταν εκεί εκτός του Εν Άνδρω και ο Κώστας Σαρής με το drone του να βιντεοσκοπεί από αέρος το όλο συμβάν (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το συμβάν σε πλήρη εξέλιξη. Το αυτοκίνητο φλέγεται. Οι πυροσβέστες εν δράσει με τις μάνικες σβήνουν την φωτιά (φωτ. Εν Άνδρω).

 Εδώ πια επεμβαίνουν και παίρνουν θέση γύρω από το αυτοκίνητο που έχει φλέγεται (φωτ. Εν Άνδρω).

 Τέσσερις πυροσβέστες (δύο από κάθε μεριά ρίχνουν νερό, ενώ άλλοι τρεις σπάνε την πόρτα για να βγάλουν το "εγκλωβισμένο" και "τραυματισμένο" άτομο... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η πόρτα ξεκόλλησε με την χρήση ενός τσεκουριού και οι πυροσβέστες είναι έτοιμοι να βγάλουν τον "τραυματία" (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Έχει ήδη φτάσει και το ΕΚΑΒ και οι διασώστες με τους πυροσβέστες βάζουν τον "τραυματία" στο φορείο, ενώ ετοιμάζουν όλα τα απαραίτητα (οξυγόνο κλπ) για τις πρώτες βοήθειες (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Παίρνουν και διασώστες τον "τραυματία" και τρέχουν στο ασθενοφόρο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Οι υπόλοιποι πυροσβέστες ολοκληρώνουν την κατάσβεση στο βενζινάδικο, ενώ έχουν ήδη πάρει έναν ακόμα τραυματία και από αυτή την μεριά του πρατηρίου (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Η άσκηση τελείωσε. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Άνδρου ποζάρει στον φακό του Εν Άνδρω για μια αναμνηστική φωτογραφία. ¨ολοι οι πυροσβέστες φοράνε ειδικές αντιπυρικές στολές και τα ειδικά κράνη για τις αστικές φωτιές. Αριστερά ο πυροσβέστης με την ειδική στολή αμιάντου που μπήκε στην "φωτιά" να βγάλει τον δεύτερο "τραυματία". Η άσκηση διάρκεσε μια ώρα. Ξεκίνησε γύρω στις 12:15 και τελείωσε γύρω στις 13:15 (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Παρόντες εκτός της πυροσβεστικής, η αστυνομία που είχε κλείσει τους δρόμους, το λιμενικό για παν ενδεχόμενο, ο πρόεδρος του τοπικού Γαυρίου, οι άνθρωποι του πρατηρίου που συμμετείχαν και άλλοι συνεργάτες που βοήθησαν με τον τρόπο τους να εξελιχθεί το όλο συμβάν (μεταφορά παλαιού αυτοκινήτου από την Χώρα κλπ).  Εδώ όλο το cast της παραγωγής ποζάρει μετά την λήξη στον φωτογραφικό φακό μας... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με παρεξηγησατε! Ακριβώς το αντίθετο ήθελα να τονίσω. Αξίζουν συγχαρητήρια για όλους αυτούς που τελούν το έργο της προστασίας μας.
Ο λόγος που μιλησα για αποστάσεις και χρόνους που χρειάζονται, δεν ήταν για να μειώσω την αξία της άσκησης, αλλα ούτε να κάνω τον έξυπνο. Ήθελα να τονίσω προβληματα. Πραγματικά όταν ένα ασθενοφόρο πρέπει να έρθει από την Χώρα στο λιμάνι, όσο γρήγορα και να γίνει, θέλει πολύ ώρα. Σημαντικες υπηρεσίες του νησιού πρέπει να ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό αλλά και τεχνικό υλικό. Οπως υπάρχουν οχήματα της πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές, θα έπρεπε να υπάρχουν και μόνιμα σταθμευμένα ασθενοφόρα (πχ ένα στο Γαυριο και ένα στο Κορθι) για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Θα έπρεπε να έχουν ήδη ενισχυθεί τα αστυνομικά τμήματα (αν δούμε πουθενά όχημα αστυνομίας κάνουμε πάρτυ). Σε αυτά μόνο οι άνθρωποι που επιτελουν το έργο δεν φταίνε! Αντιθέτως αυτοί αξίζουν συγχαρητήρια!!! Και επειδή έχουμε και εκλογές... Οι προυχοντες του νησιού πρέπει πλέον να χτυπήσουν το χέρι στο γραφείο και να απαιτήσουν πράγματα.
Λυπάμαι αν ο τρόπος που έγραψα το προηγούμενο σχόλιο, εδωσε άλλο νόημα.
Υγ. Όσο για το "Α" μπροστά από το όνομα μου. Θα το έβαζα ευχαρίστως αν βοηθούσε έστω και στο ελάχιστο στο να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τον τόπο μας.

Λοιπόν
Με εκτίμηση
ΑΧΡΗΣΤΟΣ ☺️

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς με παρεξήγησατε. Ακριβώς το αντίθετο ήθελα να τονίσω. Φυσικά και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τα πάντα για να είμαστε εμείς άνετοι και χαλαροί. Ήθελα απλά να τονίσω προβλήματα όπως το ότι νησί είναι μεγάλο και με μεγάλες οδικές αποστάσεις. Αυτό προκαλεί προβλήματα, όπως το ότι τα ασθενοφόρα θέλουν πολύ ώρα να φτάσουν στο Γαυριο. Άρα αν δεν ήταν άσκηση, πόσο γρήγορα θα έφτανε το ασθενοφόρο για να πάρει τον τραυματία??? (όσο γρήγορα και να πηγαινει ο καημένος ο οδηγός, θέλει χρόνο) Μήπως θα έπρεπε τέτοιες υπηρεσίες να ενισχυθούν με έμψυχο αλλά και τεχνικό εξοπλισμό? Μήπως θα έπρεπε να απαιτήσουμε όπως υπάρχουν οχήματα της πυροσβεστικής σε διάφορες περιοχές, να υπάρχουν και μόνιμα σταθμευμένα ασθενοφόρα στο Γαυριο και το Κορθι, έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος?
Λυπάμαι εάν ο τρόπος που έγραψα τα παραπάνω έδωσαν άλλο νόημα.
Υγ. Όσο για "Α" που μου ζήτησαν να βάλω μπροστά από το όνομα μου... θα το έκανα ευχαρίστως εάν βοηθούσε και στο ελάχιστο να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση που ζούμε.
ΑΧΡΗΣΤΟΣ πλέον ☺️

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΙ ΠΙΚΡΟΧΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ ΠΑΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΗΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΣΕΔΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ Η ΟΧΙ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΡΟΘΕΜΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ "Α"

This comment was minimized by the moderator on the site

Χόλιγουντ η όχι, είναι αναγκαίες αυτές οι άσκησης. Για να έχουν όμως αποτέλεσμα καλό θα ήταν να μην είναι εντελώς φτιαχτες. Θα πρέπει όπως εξομοιώνουν ένα επικίνδυνο γεγονός, να εξομοιώνουν και άλλες πραγματικές καταστάσεις. Πχ η πυροσβεστική ξεκίνησε από την βάση της όταν ειδοποιήθηκε η ήταν στο Γαυριο έτοιμη? Το ασθενοφόρο από που ήρθε τόσο γρήγορα? Από κάποια μόνιμη βάση στην περιοχή που σταθμεύει πάντα, από την Χώρα η και αυτό περίμενε κάπου κοντά για τα πλάνα?.
Δεν θέλω να μειώσω κανέναν για την προσπάθεια. Δεν γνωρίζω πως έγινε η άσκηση, απλά θέτω τους παραπάνω προβληματισμούς γιατί όπως προανέφερα οι ασκήσεις βοηθάνε για να μπορούμε να κάνουμε οργανωμένα τις ίδιες κινήσεις όταν κάτσει η κακία στιγμή, αλλιώς δεν έχει νόημα.
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Οι αποστάσεις είναι η άσκηση; Ή, η άσκηση αναφέρεται στις κινήσεις που πρεπει να γίνουν πάνω στο συμβάν; Αν είναι οι αποστάσεις τότε πυροσβέστες και διασώστες τις έχουν κάνει μόνο εφέτος εκατοντάδες φορές επί μηνες τρέχοντας για εκατοντάδες φωτιές και περιστατικά διάσωσης. Όμως τις κινήσεις πάνω στο συμβάν έχουν τις κάνουν μια ή δύο φορές τον χρόνο. Ή, και καθόλου. Άρα οι ινήσεις στο συμβάν μετράνε κι όχι οι αποστάσεις από το συμβάν.
Αυτά από εμάς που παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε την άσκηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro