Το παράπονο του καπετάνιου και μια βραδινή κρουαζιέρα στην Άνδρο!...

 

Στη γέφυρα του Andros...

"Χρόνια και ζαμάνια κάναμε να σε δούμε στο πλοίο μας..."! "Φέρτε ρε παιδιά ένα ρόδι να σπάσουμε για το καλό..."! Αυτές ήταν οι πρώτες φράσεις του καπετάν Γιώργου Κολίτσα από το Απροβάτου όταν φτάσαμε στο καταπέλτη του Andros Fast Ferries. Επιστρέφαμε μετά τρεις μέρες στην Άνδρο.  Παρασκευή απόβραδο. Το πλοίο έκανε νυχτερινό δρομολόγιο για Άνδρο - Τήνο - Μύκονο. Είχα τόσο καιρό να ταξιδέψω με το Andros, που νόμιζα το δρομολόγιο τοπικό και ξαφνιάστηκα όταν έμαθα πως ταξιδεύει όλη τη γραμμή την Παρασκευή το απόβραδο!

Ο καπετάν-Γιώργος στη μανούβρα του απόπλου...

Μετά τα καλωσορίσματα, τα παράπονα και τα αναγκαίους για την περίσταση πολιτικούς σχολιασμούς περί τα τοπικά ο καπετάν Γιώργης στράφηκε προς τον καταπέλτη όπου τα αυτοκίνητα έφταναν κατά κύματα. Παραξενεύτηκα για την κίνηση. Προχώρησα και πήγα στην γέφυρα όπως μου είπε. Το πλοίο παρά το γρήγορο φόρτωμα είχε και 25 λεπτά καθυστέρηση από την πολύ και σχετικά καθυστερημένη κίνηση!

Όπως έμαθα το γκαράζ έφτασε σχεδόν πρωτόκολλο με 223 αυτοκίνητα και το πλοίο είχε και πάνω από 900 άτομα στα καταστρώματα. "Ζωή να 'χουνε" σκέφτηκα "τους έπιασε η ζέστη και όπου φύγει-φύγει"! Αλλά δεν ήταν αυτό. Ήταν και δύο μεγάλοι γάμοι στην Άνδρο. Από τα 223 ΙΧ τα 174 κατέβηκαν στο Γαύριο! Βλέποντας την κίνηση στη γέφυρα ο καπετάνιος μουρμούρισε: "ρε παιδιά παρακάτω γιατί πάμε;" Παρόλα αυτά πήγε! Όμως για να πάει ξεφόρτωνε στην Άνδρο έκανε ώρα!...

Ταξιδεύοντας για Άνδρο...

Στη γέφυρα ανάμεσα στους "συνήθεις ύποπτους" και μια έκπληξη: ο Θεολόγος Παναγιωτάκης!!! Πήγαινε για βάφτιση στην Τήνο! Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά το πλοίο ξεφόρτωνε μετά και την βάφτιση της Τήνου! Πλάκα-πλάκα το πλοίο της Παρασκευής γέμισε με γάμους και βαφτίσια.

Νεανικός κόσμος στο καράβι...

Δεν ήταν άσχημα μιας και ο κόσμος ήταν και πολύς και νεανικός σχετικά (οι γάμοι και τα βαφτίσια προσελκύουν συνήθως σχετικά νέους ανθρώπους, αλλά και σχετικά άσχετους με το οδικό δίκτυο αν κρίνουμε από το πως πηγαίνανε... ψάχνοντας από το Γαύριο μέχρι το Απροβάτου οι περισσότεροι)...

Κεράσματα που πολλά έμειναν μιας και η παρέα ξεχάστηκε με την κουβέντα...

Ο καπετάνιος, αν και απασχολημένος με το ταξίδι, ξέκλεψε κάτι στιγμές για να κεράσει όσους βρέθηκαν με την παρέα του πλοιοκτήτη να εκφράσει αναδρομικά και πάλι τα παράπονα του που δεν συνταξιδέψαμε εδώ και καιρό, να σχολιάσει προηγούμενα ταξίδια μας και να πει και κάτι περί την ακτοπλοΐα, αλλά και για το ταχύπλοο της Fast Ferries που πέρασε δίπλα μας για Ραφήνα...

Και το ταχύπλοο της Fast Ferries στη θέση του Αικατερίνη που θα επιστρέψει πια στην επόμενη σεζόν... 

Και το κυριότερο να περιποιηθεί και τον πλοιοκτήτη, αλλά και τις δύο παρέες, που βρέθηκαν στη γέφυρα. Βρε καλά τα έλεγε ο φίλος μου ο Δημήτρης: "χάνεις που δεν ταξιδεύεις με τον Κολίτσα. Κάνει το ταξίδι διασκέδαση..."

Ο Θεολόγος Παναγιωτάκης με τον καπετάν-Γιώργο Κολίτσα...

Εδώ ο Θεολόγος με τον παλαίμαχο καπετάν Νίκο από την Χώρα που καπετάνεψε και στο Χρυσή Αυγή και στο Χρυσή Άμμος...

Κι όντως δεν πήραμε είδηση πως πέρασε το δίωρο που - όπως εξήγησε στο καπετάν Νίκο παλιό απόμαχο Ανδριώτη καπετάνιο από την Χώρα - ... δεν είναι δίωρο! Αλλά μια ώρα και πενήντα λεπτά! Τέλος πάντων με την περί τα ακτοπλοϊκά, τα κοινωνικά και τα πολιτικά (λόγω εκλογών) συζήτηση με τον Θεολόγο και τον καπετάν Νίκο η ώρα πέρασε τόσο γρήγορα που φτάσαμε στο Γαύριο και δεν το πήραμε είδηση. 

Το νυχτερινό Γαύριο σαν οπτασία...

Όπως δεν το πήραν είδηση και οι επιβάτες που - από μια βόλτα που κάναμε - ήταν ιδιαίτερα απασχολημένοι με τους γάμους και τα βαφτίσια. Είχε πια βραδιάσει για τα καλά όταν φτάσαμε στο νυχτερινό Γαύριο. Κοντέψαμε να πάμε Τήνο με την κουβέντα και την καλή παρέα.

Άδειασε σχεδόν το καράβι στην Άνδρο. Τι να σου κάνει μια βάφτιση στην Τήνο μπροστά σε δύο γάμους στην Άνδρο;

Καληνυχτίζοντας την γέφυρα η βραδιά έκλεισε με το χαμογελαστό σχόλιο: "άντε κρουαζιέρα πήγατε κι απόψε..."

Δ. Μπ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είμαι ανδριωτης και μένω στη Αττική παρακολουθώ το εν Άνδρο και μαθενω νέα της Άνδρου και εκφράζω τα συγχαρητήρια στο κ. Μπασαντη για όλα νάσαι καλά ευχαριστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

'' καπετάν Νίκο παλιό απόμαχο Ανδριώτη καπετάνιο από την Χώρα'' σε προσφώνησε ο Μπασαντής στο κείμενο. Το παλιός απόμαχος νομίζω Νικόλα ότι χτυπάει άσχημα(ειδικά σε μένα). Οχι γιατί είμαστε πιά στην πρώτη νιότη αλλά γιατί αισθάνεσαι ότι δεν είσαι πια χρήσιμος στην οικογένειά σου,στους φίλους σου στον εαυτό σου στην κοινωνία.Παρά τις όποιες τωρινές δραστηριότητές σου που κάποιες μπορεί να χρειάζονται κοφτερό, ευέλικτο και ανοιχτό μυαλό που είναι βέβαιο δεν το είχαμε στα νιάτα μας λόγω απειρίας και παρά το γεγονός ότι θα κουμαντάριζες εύκολα ακόμα και σήμερα (με τις ευκολίες που έχουνε τα σημερινά ) ένα ανόλογο με το ''ANDROS'' βαπόρι.
Αχ καπετάν-Κορατζάνη όταν εμένα με προσφωνούνε κυρ-Γιώργη αισθάνομαιι ότι σε λίγο θα με ψάχνουνε στο Silver Alert. Ακόμα κι'αν οι τωρινές δραστηριότητες μου είναι ποικίλες και τέτοιες που πρέπει και να διαβάζω και να αφομοιώνω και να εργάζομαι σωματικά(όσο δεν έχω δουλέψει εν ενεργεία). Χαιρετίσματα στον Κώστα(αυτός θα καταλάβει ποιός είμαι) και εύχομαι το ''απόμαχος'' να μην έλθη ποτέ στην πραγματικότητα για εμάς.... Καλή διαμονή και υγεία.