Ο Πειραιάς υποδέχεται με μεγάλες τιμές τα θρησκευτικά σύμβολα της Μονής Παναχράντου Άνδρου

 Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για την Άνδρο η χτεσινή Κυριακή (20/10/19). Κι αυτό γιατί όλος ο ναυτικός Πειραιάς υποδέχτηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και με μεγάλες τιμές τα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου: την εικόνα της Παναγίας και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονα από το μοναστήρι της Παναχράντου. Δεκάδες πλοία της ακτοπλοΐας, που ήταν στο λιμάνι, ειδοποιημένα από το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, άρχισαν να σφυρίζουν συνεχώς καθώς η πυραυλάκτος έκανε αργά-αργά την είσοδο της υποδεχόμενα τα δύο σημαντικά θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. Πίσω από την πυραυλάκατο σκάφος της πυροσβεστικής υπηρεσίας έριχνε με τα τρία κανονάκια του νερό σχηματίζοντας τεράστιους πίδακες χαιρετισμού. Ήταν μια άφιξη πρωτόγνωρη για τους περισσότερους που ήταν στην πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και για όσους βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά εκείνη την ώρα.

 Βίντεο από την πρωτόγνωρη υποδοχή στον Πειραιά των ακτοπλοϊκών στα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. 

 Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη της μεγάλης και καινούριας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού στο Γαύριο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο Γαύριο. 

 Η ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ έδεσε και περίμενε την πομπή που έφερνε την εικόνα της Παναγίας και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονα από την Μονή Παναχράντου στο Γαύριο. 

Μια πομπή αυτοκινήτων στην οποία ήταν δύο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κι ένα της πυροσβεστικής μαζί με ένα τζιπ του Λιμεναρχείου έφτασαν γύρω στις 1 το μεσημέρι κορνάροντας στο λιμάνι της Άνδρου.

 Οι αξιωματικοί της πυραυλακάτου με επικεφαλής τον πλωτάρχη κυβερνήτη της και τον εκπρόσωπο του αρχηγείου του στόλου κατέβηκαν να υποδεχτούν τα θρησκευτικά σύμβολα της Άνδρου. Παρόντες εκπρόσωπος της κυβέρνησης (από το γραφείο του υπουργού Γ. Κουμουτσάκου), εκπρόσωποι του ναού του Αγίου Δημητρίου και της μητροπόλεως Πειραιά, ο δήμαρχος Άνδρου, ο ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, ο λιμενάρχης Άνδρου, ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και μεγάλη αντιπροσωπεία των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. 

 Λίγο πριν ανέβουν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μια αναμνηστική φωτογραφία όλων όσων παραβρέθηκαν στη σεμνή τελετή της παράδοσης της εικόνας από τους λιμενικούς της Άνδρου στους άνδρες της πυραυλακάτου.

 Στη συνέχεια στο καρέ των αξιωματικών της πυραυλακάτου ο κυβερνήτης της εμφανώς συγκινημένος αντάλλαξε αναμνηστικά με τους εκπροσώπους της Άνδρου. Με τον λιμενάρχη αντάλλαξαν θυρεούς, με τον ηγούμενο αντάλλαξαν θυρεό του πλοίου με βιβλία ιστορίας της Μονής Παναχράντου και με τον δήμαρχο Άνδρου τον θυρεό του πλοίου και βιβλίο με αεροφωτογραφίες του νησιού.

 Στη συνέχεια η πυραυλάκατος με 25-27 μίλια την ώρα (πλήρης ταχύτητα 34-35 μίλια) έβαλε πλώρη νότια για Πειραιά. 

Στον Πειραιά το πολεμικό πλοίο έκανε "κράττει" περιμένοντας τα εξερχόμενα και εισερχόμενα πλοία εκείνης της ώρας. Συγχρόνως έφτασε δίπλα του ένα κατακόκκινο σκάφος της πυροσβεστικής, το "Καραβασίλης" του 3ου πυροσβεστικού σταθμού Πειραιά σε πλήρη ετοιμότητα τα τρία πυροσβεστικά κανονάκια του.

Με την είσοδο της πυραυλακάτου στον προλιμένα του Πειραιά το πυροσβεστικό σκάφος ακολούθησε εκτοξεύοντας από τα τρία κανονάκια του μεγάλους πίδακες νερού σχηματίζοντας τρεις πανηγυρικές αψίδες. Το πυροσβεστικό σκάφος ακολούθησε την πυραυλάκατο και συνέχισε να εκτοξεύει νερό από την θάλασσα μέχρι την προβλήτα των επισήμων. 

Μπροστά από την πυραυλάκατο πήγαινε σκάφος του Λιμεναρχείου Πειραιά δημιουργώντας έτσι μια μικρή πομπή. Σε συνδυασμό με το συνεχή σφυρίγματα των βαποριών η όλη ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Πειραιά ήταν λίαν γιορταστική και εντυπωσιακή. Όποιος ήταν στο λιμάνι εκείνη την ώρα σταμάταγε και κοίταγε την είσοδο της πυραυλακάτου.

 Την επισημότητα και την ιδιαιτερότητα των στιγμών της υποδοχής τόνιζε το πλήρωμα της πυραυλακάτου που σε εντυπωσιακή παράταξη στα αριστερά του πλοίου από την πλώρη μέχρι την πρύμη απέδιδε τιμές με τον τρόπο του τονίζοντας την τελετουργία της άφιξης. 

 Στην κεντρική προβλήτα του Πειραιά, κοντά στον Άγιο Διονύσιο, που τα καμπαναριά του χτυπούσαν ασταμάτητα, ήταν παρατεταγμένοι οι επίσημοι, η μπάντα του λιμενικού, τα ΜΜΕ και εκατοντάδες άνθρωποι.

 Επικεφαλής της υποδοχής ο μητροπολίτης Πειραιά, ο Λιμενάρχης Πειραιά, αξιωματικοί του ναυτικού και πολιτικοί.

 Η κάθοδος της εικόνας από το πλοίο έγινε από άνδρες του πληρώματος του πολεμικού.

 Και η υποδοχή έγινε στην προβλήτα με συγκίνηση από ιερείς, αξιωματικούς και τον κόσμο, ενώ η μπάντα παιάνιζε χαρμόσυνα.

 Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, μετά μια σύντομη δέηση, καλωσόρισε ονομαστικά τους πάντες από τον πλωτάρχη κυβερνήτη της πυραυλακάτου, τον ηγούμενο της Παναχράντου, τον Λιμενάρχη Πειραιά και τους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού, τον δήμαρχο Άνδρου και όλους τους πολιτικούς παράγοντες που τίμησαν την υποδοχή των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στο πρώτο λιμάνι της χώρας. 

Ακολούθως λαός και κλήρος σχημάτισαν μια μεγάλη πομπή από το λιμάνι προς την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου 1500 περίπου μέτρα μακριά με επικεφαλής την μπάντα του λιμενικού τιμώντας την πρώτη μέρα των Δημήτριων που εορτάζονται με πανηγυρικό τρόπο στον Πειραιά κάθε χρόνο για μια εβδομάδα τιμώντας την μεγάλη εκκλησιαστική εορτή του Αγίου Δημητρίου. Η εικόνα της Παναχράντου και η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα θα παραμείνουν στο ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Να σημειώσουμε πως πριν μερικά χρόνια στη Δημήτρια είχαν φέρει με αντίστοιχες τιμές και κόσμο την εικόνα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής από την Πάρο.  

 Και μια τελευταία αναφορά μαζί και μια ακόμα εικόνα της πυραυλακάτου ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ που έκανε την μεταφορά των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στον Πειραιά. Ξεκινήσαμε αυτό το φωτορεπορτάζ με μια εικόνα της πυραυλακάτου στο Γαύριο και κλείνουμε με μια εικόνα της πυραυλακάτου στον Πειραιά. Τέλος να σημείωσουμε πως από την μεριά του Εν Άνδρω θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους φίλους μας από τον Πειραιά, που μας διαβάζουν και μας κάλεσαν στην αποστολή όσο και τους φίλους μας από το πολεμικό ναυτικό που μας διαβάζουν και μας τίμησαν με την φιλοξενία τους στην πυραυλάκατο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

α) Ένα ακόμα βίντεο από την είσοδο της πυραυλακάτου ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ στον Πειραιά και την υποδοχή της στον προλιμένα. Ευχαριστούμε τον φίλο από τον Πειραιά που έστειλε και το παραπάνω βίντεο στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ δίνοντας μια σφαιρικότερη εικόνα από την πανηγυρική άφιξη των θρησκευτικών συμβόλων της Άνδρου στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

β) Καλησπέρα σας στέλνω φωτο από την λιτάνευση της εικόνας. Συμμετείχε ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός λιμένα Πειραιά με το Πυροσβεστικό Πλοίο Καραβασίλης, καθώς και προσωπικό του σταθμού μας στην ιερή λιτάνευση της εικόνας  
Ματθαίος Μανσόλας
Πύραρχος Π/Μ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πρώτον, ποιος ο λόγος να σχολιάσετε το σχόλιο μου. Πολύ προσωπικά τις παίρνετε τις απόψεις μας.
Δευτερον, αφήστε κατά μέρος τα μαθήματα ιστορίας. Διότι αν μπούμε σε αυτό το τριπακι, τότε και εγώ με την σειρά μου θα σας πω για τους αγώνες των κομμουνιστών κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πολεμο, και η συζήτηση θα ναι χωρίς αρχή μέση και τέλος.
Κάθεστε τώρα και συγκρίνετε καταστάσεις ανόμοιες, με χάσμα 200 ετών. Λες και η ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν καμμιά σταυροφορία με αγαθές προθέσεις.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επιτέλους τα αποκαλυπτήρια. Οι κομμουνιστές στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο!!! Αυτοί δεν ήταν που υπέγραψαν το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπετροπ; Αυτοί δεν ήταν που μοίρασαν και εισέβαλαν στην Πολωνία; Αυτοί δεν ήταν που έσφαξαν χιλιάδες Πολωνούς στο Καλίν; Ο Στάλιν δεν ήταν που πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του συμμάχου του Αδόλφου; Ή, κάνω λάθος...
Όσο για την ελληνική επανάσταση είχε πολύ πιο αγαθές προθέσεις και λιγότερες σφαγές από την επανάσταση των σταλινικών. Και σας γράφει κάποιος που ξέρει όλη την ιστορία τους πολύ καλά.
Ακούστε όπως είπε ο Μπερτολτ Μπρεχτ αν δεν σας αρέσει αυτός ο λαός... να εκλέξετε έναν άλλο!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Πανάχραντου, που με τον τρόπο τους μας διαφημίζουν σαν νησί και αυξάνουν την επισκεψιμότητα στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμείς.....μιλάμε γιατί έχουμε κάνει τρόπο ζωής την υλική και ηθική συμπαράσταση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, χωρίς να έχουμε καμμιά σπουδαία οικονομική επιφάνεια και χωρίς να το κάνουμε βουκινο. Εμεις, λοιπόν έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να στηλιτεύουμε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ειδωλολατρικές τελετές και σε αναμφισβήτητη σπατάλη χρημάτων. Αν εσάς σας περισσεύουν τα 3-4 χιλιάρικα, για άλλους είναι κρίσιμα ακόμα και για την ίδια την ζωή τους.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
α) Ποιοι είστε εσείς; Ο ΚΑΝΕΝΑΣ! Χωρίς όνομα. Χωρίς ταυτότητα. Λαθρομετανάστες του διαδικτύου. Από την εμπόλεμη Συρία; Από την απωλεσθείσα Άνδρο; Από το Αφγανιστάν της ανυπαρξίας σας; Τι να στηλιτεύσετε όντας ανύπαρκτοι. Μόλις βρείτε όνομα τότε κάντε μια προσπάθεια να μιλήσετε για το αν κάνετε κάτι. Και για τα πιστεύω των άλλων.
β) Δεν το ξέρετε πως υπάρχει και ο θρησκευτικός τουρισμός ένθεοι του χρήματος και της πλαστής αγάπης; Υπάρχει σους Βουδιστές, στους Καθολικούς, στους Προτεστάντες, στην Τήνο, στην Πάτμο, στα Ιεροσόλυμα, στο Βατικανό... Εσείς τι έχετε να δείξετε στην Άνδρο της δική σας ζωής; Την μοχθηρή ανωνυμία σας κατά όσων δεν πιστεύουν τα δικά σας ή την ολοκληρωτική και αντι-φιλελεύθερη στάση σας με όσους επωνυμως φρονουν διαφορετικά;
Αυτά τα λίγα και εξαιρετικά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γι'αυτό δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ ως έθνος. Γιατι λατρεύουμε εικόνες και κάρες.
Δεν είναι θέμα κόστους, εδώ δίνουμε για αλλά και άλλα. Είναι θέμα νοοτροπίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτοί που έκαναν την Ελληνική Επανάσταση για να είστε εσείς ελεύθερος να περιφρονείτε τα πιστεύω των άλλων σήμερα σε τι θεό άραγε πίστευαν και τι εικόνες σέβονταν και τιμούσαν; Ορθοπόδησαν τελικά οι εξεγερμένοι του 1821 ή όχι; Σε τι τους εμπόδισε η όποια πίστη τους;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι της Άνδρου. Πόσα δώσατε σήμερα εσείς για τον μικρούλη Ραφαήλ; Τον μικρούλη Μωυσή; Την μικρούλα Άννα; Τον Βαγγελάκη από το βουνό και την θάλασσα; Ρε σαν δε ντρέπεστε. Αντί να δίνετε χρήματα στους φτωχούς βρείτε τους καμιά δουλειά. Πόσα χρήματα και επι πόσες μέρες μπορεί κάποιος να δίνει; Καμιά δουλειά υπάρχει; Γιατί μονο έτσι ζει κανείς λαϊκούρες και λαϊκιστές.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τον απιστο κύριο που απευθύνεται σε εμας τους σεμνους και ταπεινούς Χριστιανούς να τον ενημερώσω πως η μόνη αληθινή θρησκεία είναι η Ορθοδοξία. Ο Κύριος όταν εισήλθε στα Ιεροσόλυμα του φόρεσαν κόκκινο μανδύα που την εποχή εκείνη ήταν πολυτέλεια όπως και το γαϊδουράκι.Με αυτά δήλωναν την τιμή που προσφέρει ο κόσμος στον Βασιλέα του. Το ίδιο και οι Πατέρες με τιμή και δόξα όπως αρμόζει στα Ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα και την προστάτιδα Παναγία μας τα μετέφεραν ώστε να ευλογηθουν εκείνοι οι πιστοί που δεν μπορούν να τα ασπαστουν. Καλό είναι όλοι εσείς που κρίνεται τους Άγιους Πατέρες να μην βλέπετε την ακιδα αλλά το δικο σας δοκάρι που υπαρχει στο μάτι σας και δεν σας αφηνει να δειτε.
Διορθώστε τις οικογένειές σας πρώτα και μετά τις άλλες,εσείς οι ταπεινοί!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.
όσο για το ποιος προκαλεί και ποιος είναι βλάσφημος, ο κόσμος βλέπει και κρίνει.
Να θυμηθούμε ότι όσο συμβαίνουν αυτά γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τον μικρούλη Παναγιώτη Ραφαήλ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι όμως ήταν ο Ιησούς που είπε το περίφημο "ΟΥΚ ΕΠ’ ΑΡΤΩ ΜΟΝΩ ΖΗΣΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ". Άρα χρειάζονται και οι εξαιρετικές μέρες στην ζωή των ανθρώπων. Χρειάζονται και οι γιορτές και οι υποδοχές. Αλήθεια πως υποδέχτηκαν τον Ιησού της Κυριακή των Βαΐων οι Ιουδαίοι; Και γιατί ο Ιησούς μιλά για τον μεγαλειώδη ναό του Σολομώντα λέγοντας "ο οίκος του πατρός μου"; Πόσα χρήματα άραγε κόστισε ο "οίκος του πατρός του";
Γραμματείς και Φαρισαίοι της νήσου Άνδρου γράφετε λαϊκίζοντας τις παρακάτω ανοησίες. Γιατί ο Ιησους έδιωξε τους εμπόρους από τον ναό και δεν ζήτησε ο Ιησούς να πουληθεί στους εμπόρους ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να μοιραστούν στους φτωχούς της εποχής;
Γιατί ο Ιησούς δεν ήταν ανόητος και λαϊκιστής όπως εσείς...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πόσο μας κόστισε αυτή η φιέστα; Ποια η σχέση της με τη σεμνότητα και ταπεινότητα της Χριστιανοσύνης; Δεν θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να είχαν δοθεί, με την παραίνεση της Εκκλησίας, για φιλανθρωπικό σκοπό;
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αλήθεια για πείτε μας ΕΠΩΝΥΜΑ βεβαίως - όπως κάνουν όλοι οι καλοί σεμνοί και ταπεινοί χριστιανοί που φυσικά δεν μιλούν ανώνυμα - που ακριβώς θα έδιναν αυτά τα 3-4 χιλιάρικα της όλης τελετής;
Γιατί ξεχνάτε πως κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες εθελοντές γύρω από την εκκλησία και από 2-3 κρατικές υπηρεσίες. Όλοι αφιλοκερδώς...
Μην ξεχνάτε πως τα πλοία που σφύριζαν δεν πληρώθηκαν! Το νερό που έριξε στη θάλασσα η πυροσβεστική πόσο λέτε να κόστισε;
Ακόμα δεν δεν πληρώθηκαν οι επίτροποι, το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε, η μπάντα του λιμενικού που θα είχε κι αυτή αργία λόγω Κυριακής, οι παπάδες, οι αξιωματικοί και οι πολιτικοί που ήθελαν και πήγαν στην γιορτινή υποδοχή. Ακόμα και η πυραυλάκατος αν δεν πήγαινε ίσως να έκανε ασκήσεις πλεύσης και περιπολίας κάπου στο πέλαγος.
Αυτά τα λίγα περί του τεράστιου κόστους της δικής σας ύβρεως και της οργής σας για την χαράς των άλλων...
ΥΓ Το όνομα σας ως συγγραφέα του σχολίου σας αποκαλυπτικό. Τέτοια χεσμένη ταπεινότητα και σεμνότητα δεν ξανάδαμε στην Άνδρο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γι'αυτό η Ελλάδα δεν θα ''πεθάνει'' ποτέ. Την τύχη της ευτυχώς την ορίζει ο Θεός και ο φιλόθεος λαός της με πρώτο και καλύτερο το ευγενέστερο κομμάτι αυτού του λαού τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η συγκίνηση του κυβερνήτου της πυραυλακάτου κατά την υποδοχή της εικόνος της Παναγίας και της Κάρας του Αγ.Παντελεήμονος και την ανταλλαγή αναμνηστικών(στην περιγραφή που κάνετε κ.Μπασαντή), δεν θα υπήρχε αν επρόκειτο για κάποιον μοντέρνο ''άθεο'' κυβερνήτη.
Μόνο με την ακλόνητη πίστη στο Θεό μας και τα ιδανικά της φυλής μας μπορούν αυτοί οι άνθρωποι(& αναφέρομαι στο σύνολο του Ελληνικού Στρατού) να φυλάττουν τις παρυφές της Ελληνικής Νησιωτικής Επικράτειας όντας υποδεέστεροι αριθμητικά και εξοπλιστικά, υπερτερώντας μόνο στο φρόνημα και στη λεβεντιά.
Τιμή για την Ανδρο η υποδοχή των θρησκευτικών συμβόλων μας εκ μέρους του Δήμου του Πειραιά και της Ιεράς Μητροπόλεώς του και ευλογία για το Π.Ν η τιμητική και καθ'όλα άψογη μεταφορά τους.