Ολοκληρώθηκε το μεγάλο ναυτιλιακό συνέδριο της Skuld Hellas στην Άνδρο

Το Σαββατοκύριακο, 26-28 Σεπτεμβρίου, η Άνδρος φιλοξένησε τη διοργάνωση του 1ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου του μεγάλου νορβηγικού ναυτασφαλιστικού οργανισμού Skuld με κεντρικό θέμα την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στην Ποντοπόρο Ναυτιλία. Το συνέδριο αυτό έφερε πλήθος ναυτιλιακών στελεχών στην Χώρα της Άνδρου, ανάμεσα τους φυσικά και στελέχη των μεγάλων ανδριώτικων ναυτιλιακών εταιρειών.

Φυσικά ήταν η ναυτοσύνη και η ναυτική παράδοση της Άνδρου που εκτιμήθηκαν από τον νορβηγικό ναυτασφαλιστικό οργανισμό για την επιλογή του χώρου ης διοργάνωσης του συνεδρίου του. Κάτι που αποτελεί μια αναφορά και για μελλοντική διοργάνωση και άλλων ναυτιλιακών συνεδρίων.

Ο οργανισμός Skuld είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναυτασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Έχει έδρα την Νορβηγία και ενεργό ρόλο στην Ελληνική Ναυτασφαλιστική αγορά μέσα από την Skuld Hellas. Ο ελληνικός κλάδος της Skuld ανέλαβε και την διοργάνωση του πρώτου ετήσιου φετινού ναυτιλιακού συνεδρίου του στην Άνδρο.

Σημαντικός όμως ήταν και ο ρόλος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, ο οποίος έχει σημαντική αθλητική παρουσία και πολύτιμη κοινωνική συμβολή στο νησί από το 1957. Ο ΝΟΑ με τις έξοχές εγκαταστάσεις του, με τα πολλά μέλη που έχουν παρουσία στην μεγάλη ελληνική ναυτιλία, βάρυναν στην απόφαση της Skuld Hellas έτσι ώστε το συνέδριο να γίνει στην Άνδρο.

Το συνέδριο άρχισε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου με ένα εξαιρετικό δείπνο στη Χώρα της Άνδρου όπου ήταν καλεσμένοι στελέχη του ανδριώτικου εφοπλισμού και του νορβηγικού οργανισμού.

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου υποδέχτηκε καλεσμένους και διακεκριμένους ομιλητές στις εγκαταστάσεις του. Προσκεκλημένοι και ομιλητές ήταν όλοι από τον χώρο της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οι ομιλητές τόνισαν ιδιαίτερα την δύναμη του Ελληνικού Εφοπλισμού και ανέπτυξαν σημαντικά θέματα που είχαν σχέση με την λειτουργική διαχείριση των εμπορικών πλοίων. Καθένας από τους ομιλητές, ανάλογα με την ειδικότητα του, έδωσε το δικό του στίγμα για τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Έτσι τόνισαν:

·       Ο Γιάννης Μαρκιανός Δανιόλος, ως εκπρόσωπος του δικηγορικού κόσμου της ναυτιλίας, εξήγησε τον διαχρονικό ρόλο του νομικού πλαίσιου της ποντοπόρου ναυτιλίας, που συνέβαλε στην σημερινή ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας.

·       Ο Λεωνίδας Πολέμης, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εφοπλισμού, έδωσε έμφαση στη σημαντική αξία του διαλόγου ανάμεσα στη ναυτιλιακή βιομηχανία για την επίλυση θεμάτων λειτουργικής διαχείρισης των πλοίων και σωστής αντιμετώπισης των προβλημάτων του περιβάλλοντος.

·       Η  Μαρία Μπερτζελέτου, ναυτιλιακή αναλύτρια της Golden Destiny και γνωστή ειδικός στον διεθνή ναυτιλιακό χώρο, παρουσίασε εν συντομία την εξέλιξη του δυναμισμού της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την τελευταία δεκαετία.

·       Οι ομιλίες έκλεισαν με τον νορβηγό τραπεζίτη Dagfinn Lunde, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της Διεθνούς Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης και ο οποιος αναφέρθηκε στη σημερινή διάσταση του χώρου της ναυτιλίας.

Τέλος στα πλαίσια του ναυτιλιακού συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και αγώνας ιστιοπλοΐας όπου έλαβαν μέρος οι σύνεδροι.

 

M.M.