Για τις φωτιές στην Άνδρο

Tου Γιώργου Ε. Δαρδανού

Από την φωτιά στην βόρεια Άνδρο

Έσβησαν, μόλις χθες οι «φετινές» φωτιές στην Άνδρο κι εμείς οφείλουμε, δίχως άλλο, να αναζητήσουμε τα αίτια της καταστροφής: «Ποιοί» βάζουν τις φωτιές; «Γιατί» τις βάζουν; «Ποιά» είναι τα κίνητρα των εμπρηστών; Είναι οι Κτηνο-τρόφοι ή οι ελάχιστοι «ζαβοί» που βάζουν τις φωτιές; Και, τελικά, ποιός κρύβεται πίσω από τους… «ζαβούς»;

Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Η Δ.Α.Ε.Ε (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού), χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση ή αναβολή, πρέπει να ξεκινήσει ανακρίσεις έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι δράστες – κι όχι όπως γινότανε ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ που, δυστυχώς, ΚΑΝΕΝΑΣ ποτέ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΣΚΗΣΗ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ

Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, ΣΕ ΒΑΘΟΣ την αλήθεια:

Τι γίνεται με τις ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους κτηνοτρόφους; ΠΩΣ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ και ΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ; Πόσα ζώα βόσκουν, τελικά, στην αναδασωτέα γη; Το δασονομείο ελέγχει ποτέ τις αναδασωτέες περιοχές και… τέλος, εφαρμόζεται η επταετία για τα κατσίκια και η πενταετία για τα πρόβατα; Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι σχετικοί νόμοι και οι δασικές διατάξεις για την ελεύθερη βόσκηση;

Να ξεκινήσει από μηδενική βάση η καταγραφή όλων των ζώων σε χώρους όπου θα είναι ειδικά περιφραγμένα και με τα ανάλογα τσιπάκια στα αυτιά τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της απογραφής, για όσους έχουν αδέσποτα ζώα θα πρέπει να ανασταλεί η επιδότηση από την Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους. Εάν αποδειχθεί ότι όντως τα στοιχεία μέχρι τώρα είναι αλλοιωμένα θα πρέπει να σταματήσει η επιδότηση και να επιστρέψουν τουλάχιστον τα χρήματα της τελευταίας πενταετίας.

Σήμερα, κάθε κατσίκι ή πρόβατο αγοράζεται από τον έμπορο ζωντανό γύρω στα 30 ευρώ το καθένα. Το πραγματικό όμως κόστος με τις πυρκαγιές, τα αεροπλάνα, τις τοπικές δυνάμεις και πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και άλλη βοήθεια που έρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους δικούς μου πρόχειρους υπολογισμούς θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 5.000 € για έκαστο ζώο.

Τέλος, θα πρέπει νομίζω και οι νομοταγείς βοσκοί να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απομονώσουν τους ελάχιστους που καταστρέφουν τη φύση και τις περιουσίες στο νησί.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Υπάρχει ανάγκη, θα έλεγε κανείς, να λυθούν αυτά τα ζητήματα: Προτείνω, λοιπόν, να πραγματοποιηθεί άμεσα μια Ημερίδα στην Άνδρο από τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί μια λύση και να παρθούν αποφάσεις για να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Σημ. Ο Γιώργος Δαρδανός είναι εκδότης της περιοδικής έκδοσης ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ.