ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ: ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ...

 

Άχρηστος ο σιδηρόδρομος για τα ΑΜΕΑ. Πως μπαίνουν στο νερό; Όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Με την βοήθεια φίλων και οικείων!!! Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!!!

Καλησπέρα Εν Άνδρω,

Νομίζω πως είναι κρίμα να μην μπορούν Αύγουστο μήνα άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να  χρησιμοποιήσουν το ειδικό μηχάνημα που έχουν εγκαταστήσει στη παραλία του Αγίου Πέτρου, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δεν ξέρω ποιοι φέρουν την ευθύνη αλλά πότε θα λειτουργήσει;

Σας στέλνω και φωτογραφίες. Βάλτε τις αν μπορείτε.

Κωνσταντίνος Τομαράς

Ο άχρηστος σιδηρόδρομος στην παραλία Αγίου Πέτρου. Πολύ πιο χρήσιμο και πολύ πιο οικονομικό το ειδικό μεταφερόμενο καροτσάκι. Θα μπορούσαν αντί να παραγγείλουν επί προηγούμενου δημάρχου και να εγκαταστήσουν επί του τωρινού τον άχρηστο σιδηρόδρομο να πάρει ο Δήμος μερικά φτηνά καροτσάκια και τα ΑΜΕΑ να μπαίνουν εύκολα και σε οποιαδήποτε μέρος της παραλίας στη θάλασσα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Λάβαμε το παραπάνω σημείωμα από τον αναγνώστη μας για τα μηχανήματα που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Άνδρου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θέμα που θίγει έχει κι άλλες πλευρές ακόμα πιο άτυχες. Γιατί τα μηχανήματα αυτά και να λειτουργήσουν στον Νειμποριό στην Χώρα δεν θα κάνουν την δουλειά τους επειδή είναι εντελώς λάθος εγκαταστημένα.

Αν στον Άγιο Πέτρο δεν λειτουργούν, στο Νειμποριό ή και στο Κόρθι δεν έχει νόημα εκεί που τα βάλανε!!! Δεν μπορούν άτομα με ειδικές ανάγκες να κολυμπήσουν παρά σε... πολύ ειδικές περιπτώσεις!!!

Να γίνουμε σαφείς. Η εταιρεία που τα έφερε και οι μηχανικοί του Δήμου που μελέτησαν τους χώρους τα έβαλαν σε λάθος σημείο στο Νειμποριό! Για να μην ενοχλούν προφανώς τα έβαλαν στο «έμπα του καιρού» - όπως σημείωνε ο απερχόμενος λιμενάρχης, που ήξερε, αλλά δεν είπε κουβέντα!!! Και επιπλέον στην Χώρα μπήκε και σε θάλασσα με πέτρες!!!

Το επιχείρημα πως εκεί είναι βαθιά και δεν χρειάζεται ο σιδηρόδρομος πολλά μέτρα στο νερό καταργεί το επιχείρημα της βοήθειας μιας και για να κολυμπήσει κανείς εκεί πρέπει να είναι άτομο με ξεχωριστές δυνάμεις!!! Άρα όχι άτομο αδύναμο και με ειδικές ανάγκες!!!

Ρωτήσαμε όταν εγκαταστάθηκαν γιατί ο Δήμος τα έβαλε εκεί και πως θα λειτουργούν και η απάντηση ήταν πως εκεί προέβλεψαν οι μηχανικοί της εταιρείας που τα έφερε και οι μηχανικοί του Δήμου που έκαναν την μελέτη εφαρμογής!!!

Ρωτήσαμε πάλι αν οι μηχανικοί που συνεργάστηκαν είχαν κάποια εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες και μάθαμε πως ΟΧΙ!!! Έτσι, τα μηχανήματα μπήκαν στις συγκεκριμένες παραλίες με βάση τις δικές τους προδιαγραφές κι όχι με βάση τις προδιαγραφές των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και τα κλειδιά τα έδωσαν στο… κοντινό μπαρ, που λόγω του απόμακρου που μπήκαν... ήταν μακριά!!!

Ρωτήσαμε αν κάποιος είχε ευθύνη για το αλαλούμ και η απάντηση ήταν πως έτσι τα παρήγγειλαν επί του προηγούμενου δημάρχου γιατί ήταν πρόγραμμα επιδοτούμενο. Και μελετήθηκαν βιαστικά από τους μηχανικούς. Και τα παρέλαβαν επί σημερινού δημάρχου και τα έβαλαν οι μηχανικοί της εταιρείας και του Δήμου, πάλι βιαστικά με βάση το πώς βόλευε θεωρητικά η πρόσβαση, αλλά κυρίως τα μηχανήματα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πως δύο δήμαρχοι δεν πήραν είδηση ο ένας τι παρήγγειλε και ο άλλος τι τοποθέτησε γιατί όλοι όσοι μπλέχθηκαν δεν είχαν ιδέα από άτομα με ειδικές ανάγκες και πως οι μελέτες εφαρμογής, καθώς και η εφαρμογή ήταν άλλα αντί άλλων.

Καλή η θεωρία στην αρχή, αλλά για λάθος μέρη και για λάθος μηχανήματα. Αλλά ήταν επιδοτούμενα!!! Στραβή φυσικά στο τέλος η εφαρμογή γιατί ήταν λάθος το μέρος της παραλίας και τα μηχανήματα από την αρχή!!! Και οι υπηρεσίες της εταιρείας, αλλά και του Δήμου διεκπεραίωσαν το λάθος για να τελειώνουν με τα επιδοτούμενα μηχανήματα!!!

Και οι δυο δήμαρχοι ήταν περήφανοι αρχικά για το «έργο»! Αλλά μετά κατηγορούσε ο πρώτος τον δεύτερο και ο δεύτερος τον πρώτο!!! Φίλοι μου όλα λάθος γιατί η δημόσια διοίκηση έχει… συνέχεια και στα λάθη. Λάθος παραγγελία, λάθος μελέτη, λάθος τοποθέτηση, λάθος όλα. Τα ίδια έγιναν και στην Ραφήνα (είχαν βάλει το μηχάνημα δίπλα στον λιμενοβραχίονα!!!!) και το έβγαλαν για άγνωστο μέρος μετά!!!

Αυτό το κακό έχουν τα «επιδοτούμενα» που παραγγέλλονται γιατί... είναι επιδοτούμενα!!! Και μετά τρέχα-γύρευε ποιος το παρήγγειλε, με τι όρους το παρήγγειλε και που και πως το τοποθέτησαν οι αδιάφοροι και ο επόμενος Το λάθος οι δήμαρχοι το χρεώνουν στις υπηρεσίες! Οι υπηρεσίες στους κατασκευαστές! Και οι κατασκευαστές στην παραλία!!! Και τα άτομα με ειδικές ανάγκες συνεχίζουν να κάνουν μπάνιο όπως έκαναν πάντα. Με τίποτα φίλους και συγγενείς που τρέχουν και βοηθάνε αυτοσχεδιάζοντας…

Αυτά τα λίγα και εξαιρετικά και άκρως κατανοητή η διαμαρτυρία του ευαίσθητου αναγνώστη μας. Μια μόνο παρατήρηση προς τη σημερινή δημοτική: αν δεν τα έχει παραλάβει επισήμως ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ!!! Κι αν είναι αναγκασμένη να τα παραλάβει να γίνει ΣΩΣΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!! Μήπως και χρησιμοποιηθούν…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πιστεύω οτι η λειτουργικότητα του seatrack εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πολλές λεπτομέριες που δεν βλέπω να τα προσέχουν, τουλαχιστον όχι στον Άγιο Πέτρο που περνάω εγώ τις διακοπές. Π.χ.....
Γιατί το ντους δίπλα στο seatrack δεν έχει νερό αρα είναι μόνο για βiτρίνα;
Ποιός προσέχει να μη κλείνουν οι ασχετοι τις σχέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ;
Ποιός προσέχει να μένουν ελεύθερες οι θέσεις κάτω από τις ομπρέλες για ΑμεΑ;
Ποιός θα φροντίζει την χημική τοαλέτα ΑΝ καταφέρει να την χρησιμοποιήσει κανένα ΑμεΑ;
Τέλος, γιατί πρέπει να ψάχνεις το κλειδί για τα αποδυτήρια σε μια ταβέρνα, και δεν έχει δίπλα εναν / μια ναυαγοσώστη όπως σε άλλες παραλίες;
Δεν φτάνει να αγοράζεις και να εγκαταστήσεις κάτι, πρέπει να έχεις και μια στρατηγική πώς το υποστηρίζεις και πώς το συντηρείς. Αλλιώς κοροϊδεύεις τον κόσμο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα είμαι ο τύπος της φωτογραφίας που ένα μπανακι πήγα να κάνω και το κάνατε θέμα. Πάμε όμως στα σοβαρά. Είμαι τετραπληγικος και το seatrac (όχι σιδηροδρομος) δεν με βολεύει ιδιαίτερα γιατί και εκεί χρειάζομαι βοήθεια. Έτσι κι αλλιώς διαθέτω ένα δικό μου αμαξίδιο θαλάσσης (αυτό που βλέπετε). ΟΜΩΣ... Πρώτον τα αμαξίδια αυτά ούτε φτηνά είναι ούτε είναι η ιδανική λύση για όλους. Τα seatrac μπορεί να μην βολεύουν εμένα αλλά εξυπηρετούν άλλους χρήστες αμαξιδιου, άτομα με κινητικές βλάβες (ακρωτηριασμό, ημιπληγία κτλ), ηλικιωμένους και ακόμα και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Οπότε και χρήσιμα είναι και πρέπει να υπάρχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες. Αν φυσικά σας ενδιαφέρουν οι πολλοί. Προβλήματα στην οργάνωση δυστυχώς υπάρχουν και πρέπει να λυθούν σύντομα για να γίνουν ακόμα πιο λειτουργικά

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υ.Γ1 Οι ανάγκες μας δεν είναι ειδικές. Η παραλία δεν είναι ειδική ανάγκη. Έχουμε ανάγκες όπως όλες ο κόσμος. Είμαστε ανάπηρα άτομα γιατί η κοινωνία μας αποκλείει. Φτάνει με τις ειδικές ανάγκες. Α και είναι αμαξίδιο. Τα καρότσια έχουν άλλες χρήσεις.

Υ.Γ2 δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορείτε να δημοσιεύετε ετσι εύκολα φωτογραφίες ατόμων

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Συμφωνούμε μαζί σας σε πολλά. Ως προς τις φωτογραφίες του κ. Τομαρά δεν απεικονίζουν πρόσωπα, αλλά καταστάσεις. Είναι καταστάσεις εξωτερικού χώρου σε κοινή θέα. Δεν υπάρχουν πρόσωπα. Όμως χωρίς απεικόνιση καταστάσεων τότε δεν θα υπήρχαν φωτογραφίες...
Την καλημέρα μας...
ΥΓ στη διάθεση σας για κάθε βοήθεια για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι αναγνωστες γραφουν και παρακινουν χωρις τα πνευματικα δικαιωμα οσων απεικονιζονται στις φωτογραφιες.
Παραβαση ιδιωτικοτητας,χωρις καν να ληφθει υπ’οψιν.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει παραβίαση ιδιωτικότητας όταν ΑΠΕΙΝΙΖΟΝΤΑΙ πρόσωπα. Στις φωτογραφίες του κ. Τομαρα δεν απεικονίζονται πρόσωπα. ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Μάλλον οι καταστάσεις δεν έχουν ιδιωτικότητα γιατί τότε δεν θα απεικονιζόταν τίποτα.
Την καλημέρα μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πρόσεξα κι εγώ και είναι σκουριασμένα ενώ έχουν εγκατασταθεί εδώ και δύο μήνες. Ντροπή. Του χρόνου θα είναι τα πλέον επικίνδυνα ή παντελώς άχρηστα. Το είχα ψάξει ήδη και όποιος θέλει μπορεί να κάνει google με το όνομα της εταιρείας και θα δει καταγγελίες από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών κι η απάντηση της εταιρείας; «Το υλικό μας είναι το πλέον κατάλληλο και ανθεκτικό στην θαλάσσια διάβρωση». Δείτε και θα καταλάβετε περισσότερα.
Συνυπογράφω κι εγώ, αν δεν τα έχει παραλάβει ο Δήμος να μην υπογράψει... αλλιώς να διεκδικήσει από την εταιρεία αποζημίωση. Αίσχος να γίνονται μπίζνες εμπαίζοντας τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οφείλει να δώσει το πλήρες ιστορικό και να αιτιολογήσει τις επιλογές της!