ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ: τα τοπικά προϊόντα της Άνδρου & η θέση τους στην τοπική οικονομία

 

            Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν στη συνάντηση παραγωγών τοπικών προϊόντων και επιχειρηματιών της Άνδρου στο Γαύριο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο AndrosHοliday. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σταδιακά και οι παραγωγοί άπλωσαν τα προϊόντα τους σε πάγκους προκειμένου να δοκιμαστούν από τους επιχειρηματίες.

            Ανάμεσα στους παραγωγούς ήταν τα τυροκομεία Κορθίου Λούβαρη και Ασούτη,  οι μελισσοκόμοι Κατερίνα Τριδήμα και Γιαννούλης Πέτσας, οι παραγωγοί μανιταριών Σπύρος και Γιαννούλης Μακρίνας, οι οινοπαραγωγοί Δημήτρης Μάστορης και Βασίλης Στρατής, οι κρεοπώλες-μεταποιητές κρέατος Κώστας και Σταύρος Τριδήμας, το κατάστημα Ροδοζάχαρη και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου ΣΑΡΙΖΑ.

            Καλεσμένοι του Επαρχείου Άνδρου προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία τους από άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ήταν οι: κ.κ. Μάνθος Βίλας, Γεωπόνος Τυροκομείου Τήνου που μίλησε για τον πρωτογενή τομέα  της Τήνου και Μαρία Δενακαρία, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κώμης Τήνου, που ανέπτυξε την εμπειρία της για την καλλιέργεια της αγκινάρας.

            Αναλυτικότερα, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, εστιάτορες, έμποροι παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γαυρίου και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης κ. Βασίλης Μπατής, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, κ.κ. Λένα Πολίτου, Άννα Βολίκα, Θ. Μπόθο, ο σύμβουλος του Δημάρχου Ματθαίος Μανσόλας, ο Γεωπόνος της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου κ. Γιώργος Φιλιππίδης και οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια AndrosRoutes και εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρος.

            Η συνάντηση ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του κάθε παραγωγού και των προϊόντων του, όπου μίλησαν για τους τρόπους παραγωγής και την διαδικασία διάθεσης αυτών.

            Εν συνεχεία, ύστερα από εισαγωγική παρουσίαση του στόχου της εκδήλωσης αλλά και της γενικότερης προσπάθειας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διασύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων, έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από τους:

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους:

            Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένουν πάγια και επιτακτικά τα αιτήματα για τη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των Ανδριωτών παραγωγών και επιχειρηματιών και την προώθηση τους σε πολλαπλά επίπεδα:

            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μεκεράσματα και συζήτηση μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών. Το μεγαλύτερο όφελος της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή επαφών μεταξύ επιχειρηματιών και τοπικών παραγωγών καθώς και η κατά κοινή ομολογία τους αναγκαιότητα επανάληψης τέτοιων γόνιμων συναντήσεων.

            Η οργανωτική υποστήριξη έγινε από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου AndrosHoliday, κ.κ. Τάσο και Γιάννη Βούρλα. Η κινηματογραφική κάλυψη έγινε από τον κ. Βαγγέλη Λουκίσσα και η ηχητική υποστήριξη από τον κ. Γιάννη Ρέρρα.

            Ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία τους, τους παραγωγούς για τα πεντανόστιμα προϊόντα τους και το ξενοδοχείο Άνδρος Holiday για τη ζεστή φιλοξενία.

Ο Έπαρχος Άνδρου
Δημήτρης Λοτσάρης