Kρουαζιέρα - Υπέροχο ταξίδι στη Βενετία και τις Δαλματικές ακτές

 

(Η κρουαζιέρα  έφτασε τα 41 δισ. ευρώ τζίρο το 2015 στην Ευρώπη. την ίδια χρονιά ο κλάδος δημιούργησε περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας σε σύνολο απασχολουμένων 360.571 και ύψος μισθών κι επιδομάτων 11,05 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη είναι δεύτερη (μετά την Καραϊβική) με 6,6 εκατ. ταξιδιώτες στην κρουαζιέρα το 2015. Η Ελλάδα, το 2015, ήταν ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη με 13.3% και συνολικά 4.176.500 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας. Στην χώρα ξοδεύονται περίπου 500 εκετ. ευρώ ετησίως, δουλεύουν 10.000 έλληνες που φέρνουν περισσότερα από 188 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σημαντικότερα ελληνικά λιμάνια αναδείχθηκαν η Σαντορίνη, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο, ενώ το 2015, 980.049 επιβάτες ξεκίνησαν από τον Πειραιά - στοιχεία TravelDailyNews.gr. Ακολουθεί περιγραφή κρουαζιέρας και φωτογραφίες από αναγνώστη μας που ξεκίνησε από το Κατάκολο - Εν Άνδρω)

Η Μεσόγειος θάλασσα στην γαλάζια απεραντοσύνη της αγκαλιάζει ανθρώπους, πολιτισμούς, θρησκείες και έθνη. Σ’ αυτό το τεράστιο μωσαϊκό, συνυπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες, γλώσσες, μουσικές, εικόνες, γεύσεις, χρώματα και ήχοι. Και όλο αυτό το υπέροχο συνονθύλευμα συνθέτει την μοναδική «μεσογειακή κουλτούρα». Ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της Μεσογείου, είναι η γραμμή της Δαλματίας με τις ξακουστές ακτές της, που φτάνει μέχρι την Τεργέστη και την Βενετία.

ΒΕΝΕΤΙΑ

ΗΒενετία  (Venezia) είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδηλιμνοθάλασσαπου απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμώνΠάδου και Πιάβε. Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ωςΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσα της. Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π. Χ.Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα τηςΔημοκρατίας της Βενετίας Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών», «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών».

Η Δημοκρατία της Βενετίας υπήρξε πολύ μεγάλη ναυτική δύναμη κατά τον Mεσαιωνα και την Αναγέννηση, ορμητήριο για τις Σταυροφορίες και τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και πολύ σημαντικό κέντρο εμπορίου (ιδιαίτερα μεταξιού, σιτηρών και μπαχαρικών) και τέχνης από τον 13ο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα.

Αυτό κατέστησε τη Βενετία πλούσια πόλη σε όλη την ιστορία της.Είναι επίσης γνωστή για τα αρκετά καλλιτεχνικά της κινήματα, ιδιαίτερα στην περίοδο της Αναγέννησης. Η Βενετία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της συμφωνικής μουσικής και της όπερας, ενώ αποτελεί γενέτειρα τουΑντονιο Βιβαλντι

ΤΕΡΓΕΣΤΗ

 Η Τεργέστη ( Trieste,  TrstTriest) είναι πόλη στα βορειοανατολικά της Ιταλίας πολύ κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Φριούλι Βενετία Τζούλια. Βρίσκεται στον Κόλπο της Τεργέστης στην Αδριατική θάλασσα και έχει πληθυσμό 204.878 κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία του 2014.

Η Τεργέστη κτίστηκε από τουςΡωμαίους το 177π. Χ, αρχικά υπήρχε ως φρούριο κι αργότερα ως κοινότητα. Σε μεγάλη ακμή έφτασε στα χρόνια του Αυγούστου και των διαδόχων του. Αργότερα την κατέλαβαν οι Γότθοι και οι Λογγοβάρδοι και την κατέστρεψαν. Κατά τα τέλη του 13ου αιώνα κυριεύτηκε από τους Ενετούς.

ΣΠΛΙΤ

 

Το Σπλιτ, (Split,  Spalato, Σπάλατο). Η πόλη αποτελεί το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της Κροατίας. Επίσης, είναι βιομηχανικό και ναυπηγικό κέντρο καθώς και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο. Αν και η αρχή του Σπλιτ συνδέεται συχνά με την κατασκευή του Παλατιού του Διοκλητιανού, η πόλη ιδρύθηκε αρχαιότερα ως Ελληνική αποικία με την ονομασία Ασπάλαθος. Ο Ρωμαίος, αυτοκράτορας  Διοκλητιανός,  μεγάλος μεταρρυθμιστής της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική το 305. Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή να ξεκινήσουν εργασίες για ένα ανάκτορο όπου θα αποσυρόταν κοντά στη γενέτειρά του και καθώς ήταν από την πόλη Διόκλεια διάλεξε για τη θέση του το λιμάνι κοντά στα Σάλωνα. Το ανάκτορο χτίστηκε ως συμπαγής κατασκευή, περισσότερο ως Ρωμαϊκό στρατιωτικό φρούριο. Έχει όψη στη θάλασσα στη νότια πλευρά του, με τα τείχη του 170 ως 200 μέτρα σε μήκος και 15 ως 20 μέτρα ψηλά, περικλείοντας μια περιοχή 38 στρεμμάτων. Το ανάκτορο ήταν επί μακρόν εγκαταλειμμένο. Μεταβλήθηκε σε πόλη από τους πρόσφυγες των Σαλώνων λέγοντας το Σπαλάτουμ. Σήμερα το ανάκτορο αποτελεί τον ενδότερο πυρήνα της πόλης, ακόμη κατοικούμενο, με πλήθος καταστημάτων, αγορών, πλατειών με έναν αρχαίο Καθεδρικό του Αγίου Ντούγιε (πρώην μαυσωλείο του Διοκλητιανού) χωμένο στους διαδρόμους και τα πατώματα του παλιού ανακτόρου.

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

 

Το Ντουμπρόβνικ  Dubrovnik, ιστορικά Ragusium) είναι μια πόλη 43.770 κατοίκων στην Δαλματία της Κροατίας. Για αιώνες ήταν μετά την Βενετία το σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο. Η πόλη διαθέτει δικό της αεροδρόμιο. Η παλαιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1979. Ιστορικές παραδόσεις υποδηλώνουν ότι η Ραγούζα (Ντουμπρόβνικ) ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα σε ένα βραχώδες νησί ονόματι Λάους, που αποτέλεσε καταφύγιο για πρόσφυγες από την κοντινή πόλη Επίδαυρο.

Ταξιδευτής