Καλημέρα Ικαρία! Καλημέρα Άνδρος...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Υψηλού: μαγικό πρωινό στην Άνδρο. Το είδωλο του ήλιου δίπλα στην Ικαρία ξεπροβάλει από το Αιγαίο της καρδιάς μας (φωτ. Εν Άνδρω).

Πόσες φορές δεν έχουμε ψιθυρίσει τον απλό στίχο "είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο"; Πόσες φορές δεν αφεθήκαμε στην μαγική ανατολή μιας από τις ωραιότερες θάλασσες του κόσμου; Πόσες φορές δεν ξεχαστήκαμε στα μοναδικά φθινοπωρινά πρωνά αγναντεύοντας το είδωλο του "ήλιου τον ηλιάτορα" του Ελύτη να ξεπροβάλει από αυτό. 

Στην παραπάνω φωτογραφία ο ήλιος ο ηλιάτορας ξεπροβάλει σήμερα το πρωί δεξιά από την Ικαρία. Εντυπωσιακός, μεγαλοπρεπής, ηλιάτορας και αυτοκράτορας της ζωής μας. Μαγικό πρωινό στην Άνδρο. Από το μπαλκόνι να αγναντεύεις ώρα μέσα στην φθινοπωρινή ψύχρα μερικές μαγικές εικόνες. Και να φωτογραφιζεις.

"Πάρε μερικές πρωινές φωτογραφίες και για εμάς ρε φίλε μου είχε πει χτες βράδυ στο τηλέφωνο ο Δ.Σ. Να νοιώσουμε πως είμαστε εκεί." Βγήκα αξημέρωτα με την μηχανή και άρχισα τις φωτογραφίες και τις σκέψεις. Και όσο προχώραγε η ώρα τόσο πιο εντυπωσιακές οι φωτογραφίες. Μέχρι την ώρα που ξεπρόβαλε μεγαλοπρεπής στον ορίζοντα η Ικαρία: Με τα πανύψηλα βουνά της και το υπέροχο δαντελωτό σχήμα τους. Μια μολυβιά παιδιού πάνω από το Αιγαίο της καρδιάς μας.

Και τέλος δίπλα της ξεπρόβαλε το πρώτο είδωλο του "ήλιου του ηλιάτορα". Εκεί σταματήσαμε. Μια τελευταία φωτογραφία της μαγείας. Και μετά να ντύσουμε με λέξεις την μαγεία ενός ακόμα υπέροχου ξημερώματος στο Αιγαίο. Μια καλημέρα από την Ικαρία που κοίταζε την Άνδρο από τα 50 τόσα μίλια απόσταση. Μια καλημέρα και στην Άνδρο, που άρχισε να αποκτά κι αυτή σιγά-σιγά χρώματα. Και μετά μια ανάρτηση με μια αντίστροφη παράθεση εικόνων: από την πο μακρινή σην πιο κοντινή. Και ένα ξετύλιγμα στιγμών και περιγραφών: από το πιο πρόσφατο στο πιο απόμακρο.

Μια κοντινότερη λήψη με τον τηλεφακό. Λίγα λεπτά νωρίτερα από την παραπάνω φωτογραφία. Φαίνονται ανάγλυφα τα βουνά της Ικαρία. Κατακκόνινος ουρανός και κατάμαυρα τα βουνά. Η Ικαρία σαν μια μολυβιά μικρού παιδιού στον ορίζοντα της ζωής μας, στον ορίζοντα του Αιγαίου. Πρωινό στην Άνδρο. Καλημέρα Ικαρία, καλημέρα Άνδρος, καλημέρα Αιγαίο... (φωτ. Εν Άνδρω).. 

Μας χωρίζει το Κεντρικό Αιγαίο. Έχουμε όμως και οι δύο ψηλά βουνά. Την Ικαρία διασχίζει η οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), που βλεπετε στην φωτογραφία. Η υψηλότερη κορυφή του είναι 1.041 μέτρα. Απέναντί της η Άνδρος με την οροσειρά του Πετάλου, με υψηλότερη κορυφή την Κουβάρα στα 997 μέτρα. Σα να μοιάζουμε λίγο ε;

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με έκταση 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 8.423 κατοίκους. H Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων έχει έκταση 374 τ. χλμ. και πληθυσμό 9.170 κατοίκων. Είμαστε κομμάτι μεγαλύτεροι ε;

Καλημέρα Άνδρος! Χαράματα στην Χώρα. Μια ματιά στο φωτισμένο Αιγαίο πριν την ανατολή του ήλιου. Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου έχουν φανεί δεξιά της Ικαρίας. Όμως ακόμα το φως και η κλίση του ήλιου δεν είναι τετοια ώστε να φανεί καθαρά η Ικαρία. Άλλωστε ο φακός είναι ευρυγώνιος και δεν βοηθά στον εστιασμό πάνω της. Μια νέα μέρα ξεκινά πάνω από το Αιγαίο, ενώ τυχαία σκεφτεσαι τον στίχο του τραγουδιού: "είναι όμορφα στου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο". Καλημέρα στον φίλο Δ.Σ. Καλημέρα σε όλους σας...

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet