"Στο σφυρί" ξανά το ιστορικό "Ξενία" της Άνδρου

 

Το Ξενία της Άνδρου στην Πλακούρα της Χώρας. Για δεύτερη φορά βγαίνει σε λίγες μέρες σε πλειστηριασμό. Θα υπάρξει αγοραστής για το "ωραίο ερείπιο"; (φωτ. Εν Άνδρω). 

«Στο σφυρί» βγαίνει (για δεύτερη φορά μετά τον άγονο διαγωνισμό του 2013) το ιστορικό ξενοδοχείο «Τρίτων», γνωστό ως Ξενία, που βρίσκεται ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο, στην μαγευτική θέση Πλακουρα της Χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, εντάσσεται σε ένα από τα πέντε projekt άμεσης υλοποίησης και προτεραιότητας, που αν ολοκληρωθούν θα εισφέρουν αρκετά χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία.

Μαζί με το Ξενία της Άνδρου, επενδυτές αναζητούν και τα αντίστοιχα ξενοδοχεία της Bυτίνας, της Καστανιάς, της Eδεσσας, και της Κομοτηνής.

Κάποια εξ αυτών δεν αποκλείεται να περάσουν στους Δήμους έναντι ετήσιου μισθώματος ή ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης, όπως ανέφεραν στελέχη της Εταιρίας. Η τιμή εκκίνησης για τους επενδυτές στον διαγωνισμό που θα ανακοινωθεί, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Ενδιαφέροντα  στοιχεία  ωστόσο για το ανδριωτικο ξενοδοχείο, αναφέρει η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Σγουριδου σε άρθρο της πριν δύο χρόνια (Απρίλιος 2016) στο Εν Άνδρω:

Σε προνομιακή, αλλά δύσκολη τοποθεσία. Πάνω στο κύμα που το "κατέφαγε". Χωρίς προαύλιο. Χωρίς εύκολη οδική πρόσβαση και σύγχρονες ανέσεις. Ποιος μπορεί να το πάρει για ξενοδοχείο; (φωτ. Εν Άνδρω).

«Ξενοδοχείο Τρίτων, το πρώτο Ξενία  που κτίστηκε από τον ΕΟΤ το 1958,  δημιουργώντας τομή στην μέχρι τότε τυπολογία των ξενοδοχείων. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, πρωτοποριακό έργο πανευρωπαϊκής αναγνώρισης. Μια χρωματική κυβιστική εικόνα που κοιτούσε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, χωρίς να διαταράσσει την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική.

Έχει φιλοξενήσει επιφανείς προσωπικότητες και αποτελεί αναμφισβήτητα κτήριο σταθμό της Xώρας της Άνδρου.

Ο χρόνος δεν στάθηκε φιλικός. Δεν μπόρεσε να ανταγωνισθεί τα νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού, δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους και δεν εντάχθηκε ποτέ  στον παραδοσιακό ιστό της πόλης. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και  η αδιαφορία  όλων το καθιστά  πλέον επικίνδυνο  για περαστικούς και περίοικους. 

Το ακίνητο κηρύχτηκε το 2011 από το  Υπουργείο Πολιτισμού ως “Μνημείο  ειδικής χρήσης” χωρίς όμως να  ληφθεί κανένα μέτρο για την σωτηρία του και την επαναλειτουργία του.

Άπειρα  δημοσιεύματα κατά καιρούς, εκθέσεις, συζητήσεις προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα  χωρίς λύση. Πολλοί εύχονται να καταρρεύσει από μόνο του  και να δώσει την επιθυμητή λύτρωση. 

Υπό κατάρρευση πλέον περιμένει την μοίρα του το Ξενία της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει στην αξιοποίησή του ως boutique hotel, παρά την αδιαφορία των επενδυτών,  στο  πλαίσιο του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε το 2013. Καμία προσφορά για το 56 χρόνων ξενοδοχείο - ερείπιο.

Θα υπάρξει άραγε επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα  “κουφάρι σε αποσύνθεση”σε ένα τόσο υποβαθμισμένο περιβάλλον και με μη ξεκάθαρο καθεστώς ρυμοτομίας; Ανέφικτος  στόχος. Το  κόστος  αποκατάστασής του είναι πολύ μεγαλύτερο από μια νέα εξ αρχής κατασκευή. Και αν  ναι, ποιά θα ήταν η αποκατάστασή του; 

- Οι  άπειρες απαιτούμενες επεμβάσεις για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο μήπως αλλοιώσουν τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα;

- Να διατηρηθεί  ως έχει  με απλές κατασκευές υποστύλωσης ως μουσείο του εαυτού του, όπως αναφέρει γνωστός αρχιτέκτων;

Όπως πολύ σωστά γράφτηκε, αποτελεί μεν “τυπικό σύμβολο” συγχρόνως  όμως η σημερινή του κατάσταση υποτιμά την αξιοπρέπεια του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για άλλους άγονους διαγωνισμούς και προβληματισμούς. Η εξεύρεση χρηματοδότησης, που υπολογίζεται στο ποσό περίπου τωνεπτά  εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί προϋπόθεση για την δρομολόγηση  της επιθυμητής λύσης, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.»

Χ.