Διάλογος με τον δήμαρχο Σουσούδη για τον τουρισμό!... Βελτιωμένη κίνηση τον Ιούλιο. Κάμψη στο τέλος λόγω καταστροφών στην Αττική.

 

O Ιούλιος σώζει την παρτίδα. Ατυχώς όμως λόγω της μεγάλης εθνικής καταστροφής σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα η τελευταία εβδομάδα του (23/7 με 29/7) παρουσιάσε κάμψη γεγονός που περιόρισε τα κέρδη για το νησί.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Άνδρου, το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου 2018 είχε καταγραφεί μια επιβατική αύξηση της τάξεως του 7%. Τελικά λόγω της καταστροφής στην απέναντι ακτή της Αττικής ο Ιούλιος 2018 οι πίνακες κίνησης του Λιμεναρχείου έκλεισαν με αύξηση των επιβατών +3,87% και των ΙΧ +12,25%.

Με απόλυτους αριθμούς η Άνδρος τον Ιούλιο 2017 είχε αφίξεις 39.764 επιβατών και τον Ιούλιο 2018 είχε αφίξεις 41.301 επιβατών. Ήτοι +3.87%. Αντιστοίχως σε ΙΧ τον Ιούλιο 2017 είχε αφίξεις 7.184 ΙΧ και τον Ιούλιο 2018 είχε 8.064. Ήτοι +12.25%.

 

Ως προς τον Ιούνιο 2017 και 2018 η εμφανιζόμενη πτώση στον πίνακα δεν είναι τόσο μεγάλη όση φαίνεται μιας και ο Ιούνιος 2017 είχε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που διακινήθηκαν αρκετές χιλιάδες επιβατών και ΙΧ. Αυτό ως μια επεξήγηση της μεγάλης πτώσης.

Το airbnb και η Αττική

Υπάρχει πτώση στον τουρισμό τον Ιούνιο και άνοδο τον Ιούλιο. Βελτιωμένη είναι η εικόνα των ξένων τουριστών κυρίως λόγω αύξησης των ενοικιάσεων airbnb. Εκατοντάδες είναι τα σπίτια του νησιού που ενοικιάστηκαν σε ξένους (Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς κλπ).

Πάρα τις εξορμήσεις του Δήμου Άνδρου στο εξωτερικό τελικά τους ξένους τουρίστες έφερε κυρίως το ιντερνέτ και το airbnb! Το ίντερνετ δεν το έχει αξιοποιήσει ο Δήμος Άνδρου κι αυτό φαίνεται από την ηλεκτρονική του σελίδα που υπολειτουργεί ακόμα και σε επίπεδο Άνδρου καθώς όλα αυτά τα χρόνια της η επισκεψιμότητα της είναι σταθερά στο 1% (δημοσκοπήσεις 2016 & 2018).

Από την άλλη χωρίς καμία σοβαρά οργανωμένη προσπάθεια η Άνδρος δίνει μεμονωμένα και κατά περίπτωση τη μάχη της για να καθιερωθεί σε νησί του Σαββατοκύριακου με άξονα αναφοράς την Αττική και την Αθήνα. Κι όπως δείχνει η κίνηση αυτό το επιτυγχάνει, καθώς τα χρήματα περιορισμένα πλέον όπως και ο χρόνος των διακοπών των ελλήνων.

Από αυτή την άποψη ο χρόνος του ταξιδιού και η απόσταση από την Αττική είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, που ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο. Και βεβαίως κάθε μεταβολή, θετική ή αρνητική, στην Αττική επηρεάζει την οικονομία του νησιού. Ας ελπίσουμε ότι η μεγάλη καταστροφή της Ανατολικής Αττικής, η μεγαλύτερη αστική καταστροφή σε καιρό ειρήνης, δεν θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα το νησί μας.

Η ακτοπλοΐα

Τέλος δυό λόγια για τα καράβια. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Άνδρου και πέρσι και εφέτος είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Πολλά τα καθημερινά δρομολόγια προς Ραφήνα και ιδιαίτερα ενισχυμένα με τοπικά τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και οργανωμένη, από την ιδιωτική πρωτοβουλία, βοήθεια προς την Άνδτο.

Η Fast Ferries αυτή τη στιγμή είναι η βασική εταιρεία του νησιού με πολλά ημερήσια δρομολόγια. Αλλά και η η Golden Star Ferriesείναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και εκτός της καθημερινής σύνδεσης με την Αττική με το νέο δρομολόγιο της άνοιξε την Άνδρο στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Κάτι που ούτε να ονειρευτεί κάποιος δεν τολμούσε.

Τέλος, η παρουσία της Sea Jets είχε θετικό πρόσημο συνδέοντας το καλοκαίρι την Άνδρο με ταχύπλοο με την Αττική και τις Κυκλάδες και με συμβατικό με Σποράδες και Θεσσαλονίκη! Και βεβαίως κάθε Σ/Κ το Tera δίνει βοήθεια στην τοπική κίνηση.  - «Εν Άνδρω»

 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΟΥΣΟΥΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ:

"ΟΣΟ Η ΑΓΝΟΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ … Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΗΤΤΗΤΗ !

Όταν τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα πρέπει κάποιοι να μαζευτούν.

Η Άνδρος τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά άλματα στον τουρισμό και η επισκεψιμότητα ιδιαίτερα ξένων τουριστών, σημειώνει μεγάλη αύξηση χρόνο με το χρόνο.

Σε αυτό συνέβαλαν και συμβάλλουν όλοι οι φορείς.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα δημοσιεύματα που σαν Δήμος και φορείς προκαλέσαμε και αφορούν στην απήχηση που έχει το νησί μας στο εξωτερικό

http://andros.gr/…/539-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%B9…

https://www.telegraph.co.uk/…/g…/best-greek-islands/greek-9/

https://www.tripadvisor.com.gr/Tourism-g580193-Andros_Cycla…

https://www.greeka.com/cyclades/andros/

https://agreekadventure.com/making-the-most-of-your-trip-t…/

https://encc.eu/activi…/events/becc-preparatory-seminar-2018

https://www.revolvy.com/page/Andros

ANDROS.GR

Εγκωμιαστικό άρθρο για την Άνδρο σε διεθνή ιστοσελίδα

Official page of Andros island, Greece

https://www.facebook.com/sousoudis/posts/1926286464103059

Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ:

"Κύριε Σουσούδη ευχαριστώ για την απάντηση. Δείχνει ότι είστε σε φόρμα επικοινωνιακά και πάντα ενεργός στο facebook.

Υπέροχη η αυτοκριτική σας την προσυπογράφω:

ΟΣΟ Η ΑΓΝΟΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ … Η ΑΝΟΗΣΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΗΤΤΗΤΗ !

Επιτέλους πρώτη φορά σας βλέπω τόσο, ώριμο. Καταλάβατε κάτι από την άγνοια σας και τις ανοησίες που κάνετε τόσα χρόνια ως δήμαρχος. Αυτό είναι μια αρχή.

Το ότι παραδέχεστε και τις σκοπιμότητες σας (αυτές που γεννά η προσκόλληση σας στην εξουσία) είναι ακόμα κάτι. Δεν σας αθωώνει όμως.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ NES 247

Τώρα έχω ένα ερώτημα: γιατί απαντάτε στο "καταραμένο" Εν Άνδρω αφού μας έχετε καταγγείλει για μπούλινγκ; Λίγο πρωτότυπη κατηγορία το μπούλινγκ σε 56χρόνους!!! Μήπως γιατί το μεν site του Δήμου Άνδρου έχει απήχηση 1% και η δε λατρεμένη σας Ανδριακή (αλλά και κολλητή του κ. Καπάκη συνάμα!!!) έχει απήχηση 2%;;;

Νομίζω πως είδατε κι αποείδατε κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία και γράψατε σε εμάς! Μας διαβάζουν πολλοί (λένε κάτι για 44% οι μετρήσεις). Αλλά για ρωτήστε καλού-κακού και τον κολλητό σας που τελευταία απέκτησε ειδικότητα στις δημοσκοπήσεις.

Διαπιστώνω πως η απάντηση σας εδώ έχει την σκοπιμότητα "μπας και σας διαβάσει κανεις"! Αλλά κι έτσι δεν πειράζει. Διάλογος να γίνεται βρε αδερφέ...

Και ένα δεύτερο ερώτημα: Πως λέτε με τόση προχειρότητα πως 8-10 δημοσιεύματα έφεραν τους ξένους (του aiirbnb, των μονοπατιών, των μοναστηριών κλπ) στην Άνδρο! Αν είναι τόσο απλά τα πράγματα τι χρειάζονται οι διαφημιστικές καμπάνιες των άλλων νησιών; Γιατί δεν τους αποκαλύπτετε εσείς το μυστικό;

Αλήθεια έχετε ποτέ μιλήσει με τους ακτοπλοϊκούς παράγοντες; Λένε πως η Άνδρος είναι νησί εσωτερικού τουρισμού και του Σαββατοκύριακου; Και γι' αυτό βάζουν τόσα τοπικά. Έχετε μιλήσει ποτέ με κανέναν ακτοπλόο; Τους Στεφανου, τον Παναγιωτάκη, τον Ηλιόπουλο; Τι σας είπαν;

Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως παρά τα τόσα οικογενειακά ταξίδια σας στο Μιλάνο, στη Μύκονο και σε τόσα άλλα κοσμικά μέρη δεν μάθατε και πολλά από τουρισμό (και ακτοπλοΐα) όλα αυτά τα χρόνια.

Αρκεί όμως πως για την ώρα καταλάβατε ότι "Η ΑΓΝΟΙΑ, Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ" οδηγουν στην "ΑΝΟΗΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΗΤΤΗΤΗ !" Όσο αήττητη είναι η μάταιη προσκόλληση στην εξουσία...

Καλό σας βράδυ δήμαρχε. Περιμένω με χαρά την επόμενη ανταλλαγή επιστολών και επιχειρημάτων μεταξύ μας...

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ