ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ: Τα αιολικά μειώνουν το κόστος στο ρεύμα. Η περίπτωση της Βρετανίας και η Άνδρος..

 ΅Μ

Οι 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι του Στενού Άνδρου. Θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια 55 χιλιάδες MWh (μεγαβατώρες) ή 55 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Αεροφωτογραφία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το κόστος του ρεύματος θα ήταν πάνω από 35% ακριβότερο χωρίς αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και άλλες Α.Π.Ε. 
Διπλό το οικονομικό όφελος από τα αιολικά πάρκα:

  1. Μειώνουν τη συνολική τιμή της ενέργειας στην αγορά
  2. Επιδοτούν τους λογαριασμούς ρεύματος 

Μια σημαντική μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είχε εκπονηθεί πριν λίγο καιρό έλαβε τις τελευταίες ημέρες δημοσιότητα στoν ενεργειακό τύπο (π.χ. στο energypress.gr και το energymag.gr.) 

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, και οι άλλες Α.Π.Ε. που λειτουργούν στην Ελλάδα, τότε η μέση τιμή του ρεύματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον περασμένο Δεκέμβριο θα ήταν 319,18 ευρώ/MWh, από 235 ευρώ/MWh που διαμορφώθηκε στην πραγματικότητα. Δηλαδή, η πράσινη ηλεκτροπαραγωγή «ψαλίδισε» την τιμή στην αγορά κατά 83,8 ευρώ/MWh ή κατά 35%. 

 

Οι 5 ανεμογεννήτριες στο Φραγκάκι του Στενού Άνδρου όπως φαίνονται ανεβαίνοντας το Στενό. Μακρινές από το νησί. Στο έρημο και άγονο Φραγκάκι. Αόρατες και αθόρυβες από το νησί και τους κατοίκους του. Θα παράγουν ρεύμα για το εθνικό δίκτυο. Επένδυση άπαξ. Απόδοση συνέχεια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν  και κατά συνέπεια η λειτουργία των σταθμών Α.Π.Ε οδηγεί στο σταμάτημα των ακριβότερων θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Αν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. αυτοί οι σταθμοί θα έπρεπε να λειτουργήσουν για να καλύψουν τη ζήτηση ρεύματος, και το τελικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο για τους καταναλωτές.

Το οικονομικό όφελος που προσφέρουν οι Α.Π.Ε. δεν περιορίζεται μόνο στη σημαντική  αυτή μείωση της τιμής στην αγορά ενέργειας κατά 83,8 ευρώ/MWh: Το συνολικό κόστος παραγωγής από τα αιολικά πάρκα που πληρώνει ο καταναλωτής είναι πολύ χαμηλότερο από το κόστος που πληρώνει λόγω της εκτόξευσης της τιμής των ορυκτών καυσίμων. Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα χάρη στη διαφορά της χαμηλής και σταθερής αμοιβής των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και της υψηλής - λόγω εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα - τιμής της αγοράς (παρόλο που αυτή είναι ήδη μειωμένη λόγω και πάλι των αιολικών πάρκων).

Πάνω ή πίσω από τα μακρινά και άγονα βουνά του Στενού εκμεταλλευόμενες τον αέρα της Άνδρου...

Ειδικά τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν ρεύμα 3-4 φορές πιο φθηνά από το φυσικό αέριο και 2-3 φορές πιο φθηνά από το λιγνίτη.

Έτσι, τα αιολικά πάρκα ωφελούν διπλά τον καταναλωτή:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

 

Οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν την Βρετανία και την Ευρώπη είχαν αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές και την παραγωγή ρεύματος. Τα αιολικά πάρκα έριξαν αυτές τις μέρες τις τιμές. Στη Γερμανία οι τιμές πέρασαν σε αρνητικό έδαφος μόλις λίγες ώρες αφότου οι ριπές της Eunice έφτασαν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ σε ελεύθερη πτώση είναι οι τιμές και στη Βρετανία, η οποία είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

«Μετά από μια περίοδο ήπιου καιρού, η περίοδος ισχυρότερων ανέμων φαίνεται πως ξεκινά και πάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία Deutscher Wetterdienst. Συγκεκριμένα οι ημερήσιες τιμές στη βρετανική αγορά υποχώρησαν κατά 11% στις 140 στερλίνες ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ανακουφίσει τα βρετανικά νοικοκυριά που βρίσκονταν σε απόγνωση με το άλμα των τιμών. (ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ)

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: ΠΩΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΙΘΟΛΙΚΑ

Γιατί οι Α.Π.Ε. μειώνουν τη τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας;

Αυτό συμβαίνει διότι το μεταβλητό κόστος των Α.Π.Ε. (δηλ. το επιπλέον κόστος που απαιτείται για να παραχθεί μια ακόμα μονάδα ενέργειας π.χ. μια μεγαβατώρα) είναι μηδέν, αφού άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν και οι σταθμοί Α.Π.Ε. δεν χρειάζεται να κάψουν κάποιο ακριβό καύσιμο, όπως ο λιγνίτης ή το φυσικό αέριο.

Με αυτό τον τρόπο, το συνολικό κόστος που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής για το πράσινο ρεύμα είναι σταθερό και γνωστό εξαρχής για όλες τις δεκαετίες που λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε., διότι εξαρτάται μόνο από το κόστος κατασκευής της κάθε επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί στην αρχή.

Αντίθετα, το συνολικό κόστος παραγωγής από τους θερμικούς σταθμούς εξαρτάται και από το αρχικό ύψος της επένδυσης αλλά και από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούν. Έτσι, κάθε ώρα στην ηλεκτρική αγορά την οποία διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι σταθμοί Α.Π.Ε. προτιμώνται και εκτοπίζουν τους πιο ακριβούς από τους συμβατικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα η τιμή της αγοράς, που αντανακλά τη πιο ακριβή προσφορά για παραγωγή ενέργειας, να μειώνεται. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ": Τα παραπάνω κείμενα είναι ένα δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενάργειας και απόσπασμα από άρθρο ενημερωτικό του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Οι φωτογραφίες είναι του ΕΝ ΑΝΔΡΩ και συνεργάτη του από το Φραγκάκι της Άνδρου. Η άποψη του ΕΝ ΑΝΔΡΩ είναι πως ανεμογεννήτριες περιορισμένου αριθμού στα μακρινά, έρημα και άγονα στις άκρες του νησιού ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΟΥΝ την Άνδρο.