Η έκρηξη τιμών παγίδα για την οικονομία. Κι ο πόλεμος καλά κρατεί...

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ

Οικονομολόγου - Φοροτεχνικού - Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Στο 12% διαμορφώθηκε για τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πρωταθλητής η τιμή του φυσικού αερίου που σημείωσε αύξηση 332% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το πολύ ανησυχητικό  είναι ότι η ακρίβεια έχει αρχίσει να διατρέχει όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία το επόμενο διάστημα. Αποτελεί τη  βασική αιτία μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που δεν προσαρμόζονται ανάλογα. 

Από την άλλη η γενικευμένη άνοδος των μισθών θα ανατροφοδοτούσε κι αυτή τον πληθωρισμό, ενώ η μη αύξηση θα περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Η αύξηση τώρα κατά 12% του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείχτη τον Σεπτέμβριο  του 2021 οφείλετε κυρίως στις αυξήσεις:

- Κατά 13,5% στα είδη διατροφής όπως ψωμί, κρέας, γαλακτοκομικά, καφές κ.τ.λ.

- Κατά 35,4% στην ομάδα στέγαση λόγο αύξησης των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο κ.α.

- Κατά 14,2% στην ομάδα μεταφορές

- Κατά 9,3% σε έπιπλα, οικιακές συσκευές, οικιακές υπηρεσίες κ.τ.λ. και κατά 9,1% στην ομάδα ειστιατόρια, καφέ,  ξενοδοχεία κ.α.

Μοναδική μείωση κατά 2,1% στις επικοινωνίες λόγω μείωσης του τηλεφωνικού εξοπλισμού, τηλεποικινωνιών κ.λ.π.

Αυτά και για την ώρα δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ όσο διαρκεί ο πόλεμος και οι κυρώσεις, και η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία, που αυτές προκαλούν.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet