ΑΝΔΡΟΣ: Από το ψάρι και τα θαλασσινά μέχρι... το σούσι!...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ...  

Συναγρίδα 9 κιλών στο εστιατόριο του ΣΤΑΜΑΤΗ στο Μπατσί. Το μεγάλο αυτό ψάρι κόπηκε σε κομμάτια-φιλέτο και ψήθηκε για τους πελάτες του καταστήματος. 

Υπάρχει μια σωστή γενικά θεωρία που λέει πως ο επισκέπτης που έρχεται στην Άνδρο θα θέλει να δοκιμάσει κυρίως τοπικά παραδοσιακά φαγητά, τοπικές γεύσεις. Πολύ σωστά. Όμως έχουμε σκεφτεί αν ποτέ το ψάρι ήταν μέρος της ανδριώτικης κουζίνας; Απαριθμήστε τα τοπικά ανδριώτικα φαγητά, που θυμάστε. Σκεφτείτε την ανδριώτικη κουζίνα. Και θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχει το ψάρι!!! Μάλιστα, η ανδριώτικη κουζίνα δεν περιείχε το ψάρι. Κι αυτό αποδεικνύεται πέρα από τα διάφορα επαγγέλματα που κυριάρχησαν στο νησί κατά τον 19ο αιώνα. Δείτε τους πίνακες των επαγγελμάτων όπως καταγράφηκαν και αναλύθηκαν στο ιστορικό βιβλίο-αναφορά "ΑΝΔΡΟΣ, 200 χρόνια" που επιμελήθηκε και συνέγραψε στο μεγαλύτερο μέρος ο Διαμαντής Μπασαντής (έκδοση Νέα Διάσταση & Εν Άνδρω, 2021) οι καταγεγραμμένοι ψαράδες σε όλη την Άνδρο ήταν από 6 μέχρι 16!!! Κι αυτοί κυρίως στην Υδρούσα και στο Κόρθι!

Ο νεαρός Σταμάτης μαζί με τον Ασιάτη μάγειρα για το σούσι ποζάρουν με την τεράστια συναγρίδα... 

Πόσα ψάρια να έπιαναν οι άνθρωποι με παραδοσιακούς τρόπους πριν 150 ή πριν 120 χρόνια ώστε το ψάρι να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο τραπέζι των ανδριωτών; Αντιθέτως εύκολα διαπιστώνουμε από τα φαγητά πως η ανδριώτικη κουζίνα ήταν αγροκτηνοτροφική. Γιατί αυτά παρήγαγε σε ποσότητες το νησί. Το ψάρι ως φαγητό ήρθε από άλλα γειτονικά νησιά που στερούνταν σημαντικής αγροκτηνοτροφικής παραγωγής. Συνεπώς η παράδοση τους έγινε παράδοση μας. Και το ψάρι σήμερα είναι μέρος της διατροφής ντόπιων και επισκεπτών λόγω τουρισμού κυρίως. Αυτά ως εισαγωγή πριν μιλήσουμε για το σούσι στην Άνδρο που έφερε ο πρωτοπόρος ΣΤΑΜΑΤΗΣ στο Μπατσί. Και πριν αρχίσουν ορισμένοι με ελλιπείς γνώσεις να καταφέρονται κατά του γιαπωνέζικου αυτού φαγητού που έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Και τώρα έφτασε και στην Άνδρο. Η ελληνική κουζίνα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Έχει ενσωματώσει πλήθος γαστριμαργικές επιλογές γειτονικών λαών (Ιταλών, Τούρκων, Βαλκάνιων κλπ) και τις έχει αναμείξει με δικά της προϊόντα και τις έχει κάνει δικές της. Τώρα αφίχθηκε και στην Άνδρο το ψάρι στην μορφή του γιαπωνέζικου σούσι.  

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΟΥΣΙ, ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ "ΕΞΩΤΙΚΑ" ΕΔΕΣΜΑΤΑ 

Δεν είμαστε ειδικοί στο σούσι. Για την ακρίβεια δεν έχουμε καν δοκιμάσει. Όμως όσοι το δοκίμασαν λένε τα καλύτερα. Εδώ ένα πιάτο σούσι από ψάρι κοκάλι...

Μια ακόμα παραλλαγή από πιάτο σούσι...

Μεζεδάκια από σούσι...

Και μια αχινομακαρονάδα στου "Σταμάτη". Ένα ακόμα "εξωτικό" για τα δεδομένα της Άνδρου πιάτο, που έχει μπει πια σε πολλά εστιατόρια του νησιού. 

Και φτάνουμε στην "κλασική" αστακομακαρονάδα, που δεν την ξέραμε πριν 20-25 χρόνια. Αλλά τώρα θεωρείται "παραδοσιακό" καλοκαιρινό πιάτο!!! 

Και ένα εντυπωσιακό γλυκό Παύλοβα, της κ. Καλλιρόης. Κι αυτό ήρθε από αλλού και πλούτισε την γευστική κουλτούρα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. 

ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Στη φωτογραφία ο διάσημος βετεράνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα στου Σταμάτη για... ψάρι!

 Όπως και σε αυτή την φωτογραφία ο πλέυ-μέικερ του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ Μωραΐτης. Πέρασε κι αυτός από εκεί για... ψάρι!!!

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

 

 

 

 

Βαζέχα και  μωραϊτης παναθηναϊκού