Καμία ανησυχία για τον σεισμό στην Άνδρο! Τι λένε οι επιστήμονες.

 

Ο σεισμός που έγινε την Τέταρτη (4.10) στις 19.46 το βράδυ κοντά στην Άνδρο, ήταν φυσικό ότι προκάλεσε ανησυχία στο νησί, αν και η δόνηση δεν ήταν ισχυρή, δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή και δεν αναφέρθηκε η παραμικρή ζημιά. Ωστόσο ο Εγκέλαδος σαν φυσικό φαινόμενο, προκαλεί συναισθήματα φόβου και ανησυχίας.

Οι σεισμολόγοι πάντως είναι απόλυτα καθησυχαστικοί. Η δόνηση είχε μέγεθος 3,2 R., το επίκεντρο της ήταν 13 χιλιόμετρα ανατολικά των ακτών του νησιού και το εστιακό βάθος 5.000 μέτρα. Δεν ακολούθησαν μετασεισμοί και επικρατεί απόλυτη ηρεμία στην περιοχή.

Με βάση τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000 άλλωστε,  οι περιοχές της Ελλάδος κατατάσσονται, από απόψεως σεισμικής επικινδυνότητας, σε τέσσερις κατηγορίες, ξεκινώντας από την Δ' με τις περιοχές πιο υψηλού κινδύνου και καταλήγοντας στην Α' ζώνη, που περιλαμβάνει τις «λιγότερο» σεισμογενείς περιοχές.

Α' Ζώνη (Σχεδόν καθόλου επικίνδυνη)
Αλεξανδρούπολη,  Άνδρος,  Βέροια, Γιαννιτσά, Διδυμότειχο, Έδεσσα, Ερμούπολη (Σύρος), Θάσος, Κύμη, Λαύριο, Μήλος, Νάουσα, Ορεστιάδα, Πάρος, Πτολεμαΐδα, Σέρρες, Κάρυστος, Καστοριά, Κατερίνη, Φλώρινα.

Η Άνδρος και η ευρύτερη περιοχή των βορείων Κυκλάδων είναι σεισμικά “αδρανείς”. Είναι απαλλαγμένη όχι μόνον από ρήγματα, αλλά και από σεισμικά επίκεντρα.

Το νησί δέχεται μόνο σεισμικές επιβαρύνσεις, που θυμίζουν τραντάγματα, από τις έντονες σεισμικές ενεργοποιήσεις  που παρουσιάζονται στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές. Δημοσιογραφικά λέγεται απλώς …«έγινε αισθητός» και στην Άνδρο.

 Χ.