Απορρίφθηκε από το ΔΣ σχέδιο της Περιφέρειας για... 580 ανεμογεννήτριες (!) στην Άνδρο...


Μερικοί στην Περιφέρεια φιλοδοξούν να "γαζώσουν" όλη την Άνδρο με ανεμογεννήτριες

Απίστευτο κι όμως αληθινό: 580 ανεμογεννήτριες προβλέπει το σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Άνδρο!!! Σωστά διαβάσατε: 580 ανεμογεννήτριες ισχύος 600 ΜWΑυτά προβλέπει για το νησί μας η περιφερειακή αρχή. Το σχέδιο απορρίφθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο Άνδρου στις 30/1/2015.

Μένει να δούμε τι θα κάνει από εδώ και πέρα η Περιφέρεια που από ότι φαίνεται μοναδικός στόχος της ήταν και είναι… το χρήμα! Για τον λόγο αυτό θεώρησε ολόκληρη την Άνδρο (με τα μοναδικά είναι αλήθεια ανεμολογικά χαρακτηριστικά της) βιομηχανικό χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο «αναπτυξιακό σχέδιο»  της Περιφέρειας για το νησί μας. Ένα σχέδιο χωρίς όρους και όρια. Ένας σχέδιο αδηφάγο οικονομικά και καταστροφικό οικολογικά. Ένα σχέδιο εκποίησης όλου του νησιού στην ηλεκτρική βιομηχανία χωρίς προδιαγραφές και περιορισμούς.

Τώρα αν σε αυτές προσθέσετε και τις 350 ανεμογεννήτριες που προέβλεπε το πρόγραμμα Δάφνη (που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη δημοτική αρχή) και το οποίο δεν έχει προχωρήσει, τότε μιλάμε συνολικά για πάνω από 900 ανεμογεννήτριες!!! Τι είναι μπροστά σε αυτή την επέλαση οι 23 που ήδη ενέκρινε μέχρι στιγμής τους περιβαντολογικούς όρους το ΥΠΕΚΑ; Είναι προφανές πως το πάρτι των ανεμογεννητριών τ'ωρα ξεκινά στην Άνδρο.

Αναλογιστείτε, αν κάποτε γίνουν όλα αυτά, τα «γαζωμένα» με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες βουνά και λαγκάδια της Άνδρου; Αναλογιστείτε μια νησιωτική Περιφέρεια που καταδικάζει με ισοπεδωτικό τρόπο ένα από τα κοντινότερα στην Αττική νησιά της; Αναλογιστείτε τους Ροδίτες περιφερειάρχες που διαγράφουν μονοκονδυλιά το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων; Αλήθεια πόσες ανεμογεννήτριες προβλέπουν οι ίδιοι στην Ρόδο που είναι πολλαπλάσια της Άνδρου; Ποια είναι τα κριτήρια της Περιφέρειας εκτός από τα εισπρακτικά και τα ψηφοθηρικά; Και μια παρατήρηση: δεν διαβάσαμε μέχρι στιγμής καμία δήλωση στο τρελό αυτό σχέδιο της περιφέρειας από τον Έπαρχο Άνδρου.

Είναι προφανές πως από εδώ και πέρα υπάρχουν μόνο δύο γραμμές άμυνας στα εξοντωτικά σχέδια για την Άνδρο. Η πρώτη είναι η άρνηση των κατοίκων. Η με κάθε τρόπο άρνηση όλων μας σε τέτοια ισοπέδωση του νησιού μας. Η δεύτερη η προσφυγή στον νέο υπουργό ΥΠΕΚΑ που μάλλον δεν θα ακολουθήσει τις νεοφιλελεύθερες ακρότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παραδίνει ένα νησί στις αδηφάγες ορέξεις μιας βιομηχανίας χωρίς εργαζόμενους.

Κατά τα άλλα στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα της θέσης του νέου ΧΥΤΥ λόγω του απαγορευτικού που δεν επέτρεψε στον μελετητή να φτάσει στο νησί. Και το χειρότερο δεν υπάρχει ακόμα και τώρα εισήγηση για το θέμα. Είναι απίστευτο να μιλάμε για τα σκουπίδια, που είναι ο βραχνάς της Άνδρου εδώ και 20 χρόνια, και να μην υπάρχει εισήγηση κατατεθειμένη στο ΔΣ.

Όπως είναι γνωστό στις 18 Μαρτίου 2015 συζητείται το θέμα των σκουπιδιών ακόμα μια φορά στο ΣτΕ: ο Δήμος Άνδρου ζητά για νιοστή φορά παράταση. Ως πότε θα μας δίνουν παρατάσεις; Και τι θα κάνουμε αν δεν μας δώσουν; Υπάρχει άλλο σχέδιο χωροθέτησης με άμεση εφαρμογή; Αν ζητάμε μόνο παρατάσεις δεν έχουμε μέλλον. Ακόμα μια φορά προτρέπουμε τη νέα δημοτική αρχή να βιαστεί.

Ακόμα υπήρξε στο ΔΣ και θέμα χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού στο Μπατσί. Εκεί ο μελετητής πρότεινε και δεύτερη θέση. Σημειώνουμε πως είχε προτείνει παλαιότερα μια θέση κοντά στο Γαύριο. Τώρα ο ίδιος επανέρχεται και προτείνει και μια δεύτερη στο Μπατσί. Κάποιες αλλαγές που ζητά εδ'ω η νέα διοίκηση στόχο έχουν να κάνουν το έργο πιο λειτουργικό και να πέσει συνάμα και κόστος. Όμως και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να επισπευστεί η μελέτη και να ολοκληρωθεί ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Άνδρο, καθώς το Μπατσί είναι το τουριστικό κέντρο του νησιού μας και το Γαύριο είναι η πύλη της Άνδρου προς τον έξω κόσμο.

Τέλος στο δημοτικό συμβούλιο ζητήθηκε και πήρε παράταση έναν ακόμα μήνα ο έλεγχος που διεξάγουν οι ορκωτοί λογιστές για τα οικονομικά του Δήμου Άνδρου. Ο λόγος είναι πως τα στοιχεία της περιόδου 2011-2013 δεν είναι πλήρη, όπως έχουμε ήδη γράψει παλαιότερα λόγω της μη σύνταξης των αντίστοιχων ισολογισμών από την απελθούσα διοίκηση. Στο σημείο αυτό διαφώνησε (ίσως επειδή ο έλεγχος που διεξάγεται αφορά την διοίκηση στην οποία ήταν στέλεχος και το έργο της) η αντιπολίτευση υπό τον κ. Θεολόγου και το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

«εν Άνδρω»