Σημαντική πολιτικά η δημοτική συνάντηση την Τετάρτη στο Μπατσί

 

Η πρώτη συνάντηση του δημάρχου με τους αντιδρώντες κατοίκους στο Μπατσί

Με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται η ενημερωτική συνάντηση του Δήμου Άνδρου για την ανακύκλωση και τον ΧΥΤΥ στον Πολυχώρο Μπατσίου στις 29 Απριλίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20.30. Στη συνάντηση κένρτικός εισηγητής θα είναι ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης. Θα παραβρεθούν οι εκπρόσωποι όσων αντιδρούν στον ΧΥΤΥ της Πλούσκας, καθώς και πολλοί από τους διαμαρτυρόεμνους κατοίκους περιοχής.

Αναφορικά με την συνάντηση αυτή θα ενημερώσει κυρίως για θέματα ανακύκλωσης. Όμως προφανώς θα γίνει και διάλογος όπου θα τεθεί και το θέμα του ΧΥΤΥ της Πλούσκας από τους αντιδρώντες κατοίκους. Και αναμένεται έντονη συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα.

Ο δήμαρχος μάλλον θα θελήσει να κρατήσει την συζήτηση στο ενημερωτικό επίπεδο γύρω από την ανακύκλωση. Αυτό δείχνει τόσο η μέρα της συζήτησης (Τετάρτη) όσο και η ώρα έναρξης (20.30). Και οι δύο αυτές λεπτομέρειες της διοργάνωσης λειτουργούν μάλλον αποτρεπτικά στην παρουσία μεγάλου πλήθους, αλλά και σε μια σε μάκρος συζήτηση. Αυτό σημαίνει πως το πολιτικό παιχνίδι, γύρω από την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου, καλά κρατεί.

Όσο για μια συζήτηση για τα οφέλη της ανακύκλωσης το καλύτερο θα ήταν να είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο (π.χ. το φθινόπωρο) ώστε να μην συνδεθεί άμεσα με την θέση χωροθέτησης. Έτσι οι κάτοικοι θα είχαν την ευκαιρία για πιο επικεντρωμένη και πιο σωστή ενημέρωση πάνω σε όσα πρόκειται να τους ζητηθούν να κάνουν.

Ως προς τις υπάρχουσες αντιδράσεις για την χωροθέτηση, όπως έχουμε ήδη γράψει, ο δήμαρχος θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει και να ενημερώσει τους κατοίκους στην δική τους συνάντηση που έκαναν στο Μπατσί αντιδρώντας στην αρχική χωροθέτηση της Πλούσκας. Τότε θα μπορούσε νε είχε ξεκινήσει και ένας πιο ουσιαστικός πολιτικός και περιβαλλοντολογικός διάλογος.

Το να μιλήσουν σήμερα οι αρμόδιοι για ανακύκλωση στο Μπατσί, ανεξάρτητα από την χωροθέτηση, είτε ακυρώνουν το σοβαρό θέμα της «ανακύκλωσης -κομποστοποίησης» είτε επιχειρούν να αποφύγουν μια αναγκαία πολιτική και περιβαλλοντολογική συζήτηση για την χωροθέτηση με τους κατοίκους. Λάθος και τα δύο.

Αλλά έστω κι έτσι (παρά τις δεδομένες δυσκολίες της μέρας και της ώρας) ας θεωρήσουμε πως από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας του νησιού έγινε ένα πρώτο βήμα μετά από μια περίοδο μακράς και άγονης αναμονής. Το αν το πρώτο αυτό βήμα θα είναι επιτυχές θα κριθεί από τη συζήτηση που θα επακολουθήσει στο τέλος της συζήτησης.

 «εν Άνδρω»