Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος στην Άνδρο. Απίστευτη αδικία και χτύπημα στον τουρισμό.

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Νησί οικογενειακού τουρισμού και μικρής σεζόν η Άνδρος βρέθηκε ξαφνικά στην ...κόσμική λίστα! Πως κι έτσι;

Πρωτοφανή αδικία με ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία και το τουριστικό μέλλον της Άνδρου, επεφύλαξε στο νησί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ενέταξε στα «σούπερ ελληνικά νησιά» που έχουν υψηλό τουρισμό και επιβάλει ειδικό φορολογικό καθεστώς με αυξήσεις-φωτιά, στους φόρους από το φαγητό, το ποτό μέχρι την διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία.

Έτσι η Άνδρος από ένα κοντινό, δημοφιλή, προσιτό και οικογενειακό προορισμό, μεταβάλλεται σε ένα – κατ όνομα - κοσμικό νησί, που θα είναι πλέον απρόσιτο στον πολύ κόσμο που το επιλέγει για ολιγοήμερες διακοπές.

Ο κ. Βαρουφακης ομαδοποιεί την Άνδρο με την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Σκιάθο την Πάρο, την Ρόδο, την Κω και την Πάτμο, που έχουν τεραστία τουριστική περίοδο και δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες σχεδόν όλο τον χρόνο.

Και δεν είναι κοσμικότητα τα ιστιοπλοϊκά που έρχονται του Αγίου Πνεύματος για το ετήσιο ράλι Άνδρου του ΝΟΑ! 

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που το νησί αδειάζει από μόνιμους κάτοικους, ύστερα από ένα βαρύ και δύσκολο χειμώνα και λίγο πριν από το φετινό καλοκαίρι, που όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν τους θερινούς επισκέπτες να τονώσουν την τοπική οικονομία.

Ο κατάλογος με τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία επιβάλλεται επί πλέον φόρος είναι ο εξής.

Θάσος, Λήμνος, Λέσβος, Σκιάθος, Σκόπελος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Νάξος, Μήλος, Σαντορίνη, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Σύμη, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος.

Και να είχαμε και λιμάνι να πιάνουν κρουαζιερόπλοια; Ένα στριμωγμενο Γαύριο έχουμε χωρίς σωστή προβλήτα και ανοικτό σε όλους τους καιρούς...

Σε αυτά τα νησιά αλλάζουν όλα σε ότι έχει να κάνει με τη φορολογία. Πρώτα απ' όλα οι συναλλαγές κάθε είδους άνω των 70 ευρώ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Ταυτόχρονα και καθώς πρόκειται για νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων έρχεται φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αλλά και 6% φόρος σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία, αλλά και φόρος 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου.

Και δεν είναι κοσμικότητα μερικές κάπως οργανωμένες παραλίες. Άσε που για να φτάσεις και σε μερικές από αυτές, όπως πχ στον Ζόργκο, θες χιλιόμετρα χωματόδρομου...

Εντύπωση και σκέψεις προκαλεί το γεγονός ότι ομοειδή και ανταγωνιστικά νησιά, όπως η Τζιά και η Κύθνος, βρίσκονται εκτός καταλόγου, κάτι που θα τα ωφελήσει αναμφισβήτητα εις βάρος της Άνδρου.

Από την στιγμή που διέρρευσε η λίστα, άρχισαν και οι αντιδράσεις. Κοινωνίες άλλων νησιών, που αδικούνται, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στους αρμόδιους υπουργούς πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η Άνδρος είναι παραθεριστικό νησί με μικρή θερινή περίοδο που ουσιαστικά τελειώνει στο τέλος Αυγούστου. Αν φορτωθεί με πρόσθετη φορολογία, ουσιαστικά θα «πεθάνει» τουριστικά.

Επιβάλλεται η άμεση και δυναμική αντίδραση από τον Δήμο, τους φορείς και τους ισχυρούς του τόπου. Τώρα πριν είναι αργά…