Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου: τα παιδία παίζει...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Άνδρου ξεκίνησε πριν ένα χρόνο αναγορεύοντας τον «ερασιτεχνισμό» στην πολιτική σε μέγα προσόν. Συνάμα κατάγγειλε σε όλους τους τόνους τους προγενέστερους σαν «επαγγελματίες της πολιτικής». Ένα χρόνο μετά οι "ερασιτέχνες" κατάφεραν να κάνουν το δημοτικό συμβούλιο κάτι σαν παιδική χαρά! Για να δώσω μια ιδέα θα σταθώ μόνο στην απερίγραπτη 5η (και τελευταία) ώρα του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Απριλίου 2015.

Γιατί το συμβούλιο διάρκεσε 5 ώρες; Γιατί υπήρχαν 23 θέματα!!! Τα σοβαρά, όπως π.χ. τα οικονομικά (αναμόρφωση προϋπολογισμού, συμβάσεις κλπ) ήταν στη θέση 22!!! Πόσοι έφτασαν μέχρι το τέλος; Λίγοι! Οι άλλοι είχαν εξαντληθεί ανάμεσα σε κάτι κολώνες και δύο φώτα στην Παλαιόπολη! Αλλά και άλλα τέτοια …τρέχοντα! Τα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πήγαν στην 22η θέση και στην 5η ώρα των καθυστερήσεων.

Κι όμως μέχρι τότε, παρά κάποια παρατράγουδα εκ μέρους του προεδρείου, η όλη διαδικασία ήταν σχετικά ήρεμη. Όμως όταν ήρθε η ώρα να συζητήσουν για χρήματα η συζήτηση πήρε ξαφνικά έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Ο κ. Βουραζέρης για μια ακόμα φορά βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον κ. Θεολόγου. Με προσωπικές αιχμές, με απίστευτες οικονομικές συγκρίσεις Άνδρου-Αμοργού (!) και άλλα τέτοια «ερασιτεχνικά»! Δίπλα ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Θωμάς ήταν κάτι σαν «ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». Το φόρτε του κ. Θωμά ήταν ο κ. Καπάκης! Εκεί άναβαν τα λαμπάκια και ο προσωπικός τόνος έδινε και έπαιρνε.

Δηλαδή είχαμε δύο πολιτικά δίδυμα: Βουραζέρης εναντίον Θεολόγου και Θωμάς εναντίον Καπάκη. Ο δήμαρχος: ωσεί παρών. Απλώς δικαιολογούσε τους συνεργάτες του. Τέτοια εικόνα δημοτικού συμβουλίου είχαμε να δούμε από τα αλήστου μνήμης δημοτικά συμβούλια του καλοκαιριού του 2011 όταν τον ρόλο του κακού είχε τότε εργολαβικά ο κ. Θεολόγου!

Ματαίως ζητήσαμε από τον κ. Θωμά δύο φορές να κρατήσει σε κάποια διαδικασία τον κ. Βουραζέρη. Ο κ. Θωμάς ήταν είτε αφηρημένος είτε συζητούσε με τον κ. Σουσούδη είτε κρατούσε δυνάμεις για τις προσωπικές αντεπιθέσεις του στον κ. Καπάκη.

Τι έκαναν οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας; Ότι κατηγορούσε ο κ. Θωμάς το 2013 τους συμβούλους της προηγούμενης πλειοψηφίας (τους είχε πει μαριονέτες). Ενώ τώρα έχουμε «ακούνητα, αμίλητα, στρατιωτάκια»! Δηλαδή όπως φαίνεται απλώς άλλαξαν οι ρόλοι κα οι καρέκλες! Κάπως έτσι ο «ερασιτεχνισμός» της πολιτικής συνάντησε τον «επαγγελματισμό».

Αλήθεια, τι έκανε ο κ. Θεολόγου επί δημαρχίας κ. Γλυνού; Έβαζε όλα τα σοβαρά θέματα στο τέλος!!! Πριν από αυτά έβαζε καμιά 15αριά τριτεύοντα και τεταρτεύοντα θέματα για να παίξει καθυστέρηση. Μετά μίλαγε για όλα ασταμάτητα. Έδινε και έπαιρνε τον λόγο όποτε ήθελε. Και έκανε και προσωπικές επιθέσεις όποτε υπήρχε πρόβλημα.

Τι κάνει τώρα ο κ. Θωμάς με τον κ. Βουραζέρη. Τα ίδια ακριβώς. Σε συσκευασία δύο σε ένα: μιλά ασταμάτητα και γεμάτος προσωπικές αιχμές ο κ. Βουραζέρης. Τον σιγοντάρει δια της σιωπής του ο πρόεδρος κ. Θωμάς. Όταν χρειαστεί ξεκινά να μιλά και ο κ. Θωμάς για να "βάλει στη θέση τους" τον κ. Καπάκη ή τον κ. Θεολόγου.

Αρπάζονται από μια λάθος λέξη ή από μια τυχαία έκφραση του κ. Καπάκη. Εξεγείρονται από την σχολαστικότητα του. Και τον ειρωνεύονται συνεχώς για το τι ψηφίζει. Αυτοί βέβαια δεν έχουν πρόβλημα: ψηφίζουν πάντα «ναι σε όλα»! Άλλωστε αυτοί τα εισηγούνται. Τι δηλαδή θα ψηφίζανε κατά του εαυτού τους;

Ειδικά ο κ. Θωμάς ως παλαιός και έμπειρος περί τις πολιτικές τρικλοποδιές την είχε χτες στημένη σε 5 περιπτώσεις του κ. Καπάκη! Για τον κ. Θεολόγου δεν υπάρχει πρόβλημα (ήταν δύο δεκαετίες κόκκινο πανί με την απαράδεκτη στάση του) και τώρα κοιτάνε να του ανταποδώσουν όσα περισσότερα και ότι προλάβουν!

Βεβαίως με όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο, ακόμα μια φορά, πήγε περίπατο. Αλλά κάποιοι νομίζουν πως κέρδισαν «ρούμπους» στην αμπάριζα! Αυτό νομίζουν πως είναι το πολιτικό παιχνίδι. Ή, τουλάχιστον αυτό έμαθαν ακολουθώντας τα «έμπειρα» χνάρια των προηγουμένων, τα οποία, κατά τα άλλα, σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλουν!!!

Αυτά επί της διαδικασίας!

Επί της ουσίας τώρα. Ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος διατράνωσε ακόμα μια φορά την άποψη πως ο προϋπολογισμός του Δήμου Άνδρου «είναι ένα ευχολόγιο»!!! Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον προϋπολογισμό, τόσο το χειρότερο και για την πραγματικότητα και για τον προϋπολογισμό: τον αναμορφώνουν και τον μεταμορφώνουν... 

Κύριοι έτσι δεν διευθύνεται Δήμος, αλλά ούτε βάρκα!

Αλήθεια τι μάθαμε π.χ. για τις απεντομώσεις; Πως έγιναν με απευθείας αναθέσεις! Ποιος πήρε το έργο; Ο ίδιος που το έπαιρνε και με την προηγούμενη διοικηση! Τι μάθαμε για τους ορκωτούς λογιστές; Πως δεν έφτασαν τα χρήματα της σύμβασης τους για να μαζέψουν το χάος του κ. Θεολόγου. Και …ζήτησαν κι άλλα χρήματα! Που παρά την σύμβαση τα πήρανε! Τι μάθαμε για την αναμόρφωση των δομών του Δήμου Άνδρου; Πως 23.000 ευρώ μπαινοβγαίνουν στον υπό συνεχή ανακατασκευή προϋπολογισμό μήπως και χρειαστούν. Τι ακούσαμε για την ανακύκλωση; Πως έσπασε ο διαγωνισμός στα τρία (ένας για κάθε διαμέρισμα). Και τους τρεις διαγωνισμούς τους πήρε ο ίδιος εργολάβος! Αλήθεια, τι κάνει η αναπτυξιακή με την ανακύκλωση; Απλώς κοιτά τον ίδιο εργολάβο να ανακυκλώνει από το 2011 με 160.000 ευρώ τον χρόνο. Άλλα δεν συγκρατήσαμε λόγω της …γενικής θαλασσοταραχής του τέλους.

Πολιτικό συμπέρασμα Νο 1: οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται όμως οι εργολάβοι μένουν. Βλέπετε υπάρχει και η συνέχεια του κράτους…

Πολιτικό συμπέρασμα Νο 2: κατανοούμε την προσωπική αντιπαλότητα του κ. Θωμά με τον κ. Καπάκη. Ο παλιός «που είναι αλλιώς» βλέπει τον κ. Καπάκη ως νέο εσωτερικό πολιτικό αντίπαλο του. Έχει την πείρα να βρει κάποια λεκτικά λάθη του νέου. Και ξεκινά …πόλεμο! Για να μην κερδίσει πόντους στο χωριό τους (Απροβάτου) και στο διαμέρισμα τους (Μπατσί). Ο κ. Θωμάς ίσως είναι αγχωμένος με τα λάθη που έκανε στο θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ. Αδυνατούμε όμως να καταλάβουμε την πολιτική συμπεριφορά του κ. Βουραζέρη. Εδώ υπεισέρχονται άλλες αναλύσεις, πέραν της πολιτικής, τις οποίες εμείς αγνοούμε.

Σταματάμε εδώ την παρουσίαση της φαρσοκωμωδίας που παίχτηκε την 5η ώρα στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Απριλίου 2015. Ελπίζουμε οι πολιτικοί ταγοί μας να καταλάβουν πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τόσο τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου όσο και τους πολιτικούς αντιπάλους τους υποβαθμίζουν και την πολιτική και το νησί μας. Δεν εκπροσωπούν τους εαυτούς τους στο συμβούλιο, αλλά και τους εκατοντάδες που τους ψηφίσαμε. Αν δεν σέβονται τους εαυτούς τους ας σεβαστούν τουλάχιστον τους ψηφοφόρους…