Κύριοι της Χώρας μην παίζετε με την αξιοπρέπεια των «από δω». Φτάνει πια…

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού..»

Όττο Φον Μπίσμαρκ (1815- 1898).Γερμανός Καγκελάριος

Αυτό το απλό απόφθεγμα, είναι το παγκόσμιο ευαγγέλιο για κάποιον που ασκεί διοίκηση. Αν το ακολουθήσει πιστά, και τους στόχους του πετυχαίνει και διατηρείται στην εξουσία. Αν το αγνοήσει, τα αποτελέσματα δεν έχουν συνήθως όφελος, και ταλαιπωρούν τους πολίτες-πρωτίστως-, και οι συνέπειες οδηγούν τον ίδιο σε περιπέτειες, και αρκετές φορές στο περιθώριο.

Αυτά τα απλά σαν γενικό πρόλογο. Πάμε τώρα στην ουσία.

 Στις 24 Αύγουστου, ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος του Δήμου Άνδρου, υπέγραψε και κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με το οποίο καλεί όλους τους υπάλληλους από την δημοτική ενότητα Υδρουσας, να εγκαταλείψουν άμεσα κάθε άλλο αντικείμενο εργασίας και να σπεύσουν στην Χώρα,(στα κεντρικά γραφεία), προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια για είσπραξη παλαιών και νέων βεβαιουμένων οφειλών, γιατί ο Δήμος κινδυνεύει να τεθεί σε επιτήρηση η να συγχωνευτεί με άλλο Δήμο.

Η κατάσταση με άλλα λόγια είναι οριακή. Το λάθος που δεν έπρεπε να γίνει όμως, έγινε…(διαβάστε εδώ το έγγραφο)

 

Τον κ. Χρήστο Βουραζερη, τον γνώρισα στην προεκλογική περίοδο των τελευταίων δημοτικών εκλογών. Νέος, ευφυής, δραστήριος, φιλόδοξος.

Αγωνιά-και καλά κάνει -να γεμίσει τα  ταμεία του Δήμου με χρήματα, γιατί όπως λέει τα παρέλαβε άδεια. Ως εδώ όλα καλά και η προσπάθεια του θετική.

Με αυτή του την απόφαση όμως, ισοπεδώνει κυριολεκτικά κάθε έννοια εξυπηρέτησης των πολιτών στο   60% του νησιού. Απαξιώνει όσους κατοικούν η δραστηριοποιούνται στο λιμάνι (πύλη εισόδου-εξόδου) στο πιο τουριστικό κομμάτι της Άνδρου, στα ορεινά χωριά της βορειοδυτικής πλευράς και αφήνει ένα πρώην Δήμο, χωρίς –κυριολεκτικά-κανέναν υπάλληλο.

Ταυτόχρονα υποχρεώνει οποιονδήποτε μένει «από δω» για ένα απλό χαρτί, να τρέχει στη Χώρα με άνευ λόγου χάσιμο χρόνου, ταλαιπωρία και οικονομικό κόστος.

Στο Γαυριο εργάζονται δυο δημοτικοί υπάλληλοι. Οι κυρίες Ε.Τ και Α.Δ. Η μια σ ένα μήνα φεύγει και ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΛΛΗ.

Στο Γαυριο λειτούργει Ληξιαρχείο. Υπάρχει Δημοτολόγιο. ΟΓΑ που εξυπηρετεί τον Φελλο, τον Αγ. Πέτρο, το Μακροτανταλο, το Άνω Γαυριο τον Αμμόλοχο, το Βιτάλι και άλλες πρώην κοινότητες.

Υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών και η τοπική αντιδήμαρχος, χρειάζεται γραμματειακή υποστήριξη.

Η μοναδική υπάλληλος που μένει μετακινείται δυο φορές την εβδομάδα στο Μπατσί για εισπράξεις.

Στο Μπατσί τώρα υπάρχει γραφείο Δημοτολογίου, και ΟΓΑ. Και κει δυο δημοτικοί υπάλληλοι. Οι κυρίες Α.Κ και Γ.Π.

Αν οι τρεις αυτές υπάλληλοι μετακινηθούν στην Χώρα καιν αποδυθούν στο… κυνήγι για ανείσπρακτα ευρώ ξέρετε τι θα μείνει «από δω» αγαπητέ κ. Βουραζερη; Μόνο χάος, που θα έχετε προκαλέσει εσείς, επειδή αγνοείτε την τέχνη του εφικτού.

Η πρόθεση σας να νοικοκυρέψετε τα οικονομικά του Δήμου-ένα χρόνο μετά τις εκλογές-σας τιμά. Μόνο που θέλετε να φτάσετε στο στόχο σας από λάθος δρόμο. Μη με ρωτήσετε ποιος είναι ο σωστός. Αυτόν πρέπει να τον βρείτε εσείς που ασκείτε διοίκηση…

Το θέμα ωστόσο εχει και άλλη διάσταση, πολύ πιο σοβαρή. Αυτή η απόφαση που γκρεμίζει κάθε έννοια αξιοπρεπείας των πολιτών: είναι απόφαση μόνο του αντιδημάρχου ή είναι και σε γνώση του Δημάρχου που την εγκρίνει;

Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε η υπόθεση είναι εξόχως πολιτική και έχει να κάνει με μια γενικότερη ελιτίστικη νοοτροπία ,που είναι επικίνδυνη.

Αν δηλαδή αφήνεις τους κάτοικους μιας συγκεκριμένης περιοχής χωρίς στοιχειώδη εξυπηρέτηση στοχευμένα ή τους «τιμωρείς» επειδή πάνε κόντρα σε κάποια σχέδια σου, τότε συντηρείς και κάποιες παλιές, αναχρονιστικές αντιλήψεις που οδηγούν μοιραία το νησί σε διχασμό. Ομολογώ ότι δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο. Με την ελευθερία του λόγου ωστόσο, απλώς το αναφέρω.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η απόφαση του αντιδημάρχου που αναφέρεται στο έγγραφο είναι λάθος και μόνο προβλήματα θα προκαλέσει. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία υπάρχουν και άλλες λύσεις…

Υ.Γ. Επισημαίνω για να προλάβω τυχόν παρανοήσεις. Η κριτική γίνεται στις αποφάσεις και όχι στα πρόσωπα. Σέβομαι τους πάντες και ακολουθώ πιστά τους κανόνες της ευπρέπειας του δημόσιου διαλόγου. Άλλωστε με το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο είμαστε συνυποψήφιοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Πίσω από τις λέξεις δεν κρύβεται καμία άλλη βλέψη, έκτος από την αγάπη μου για το νησί, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι…