Δήλωση Δημάρχου για την οριακή απόφαση του Δημ. Συμβούλιου στις 10/12/15

Στο κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου 2015

Με δελτίο τύπου που έστειλε ο Δήμαρχος Άνδρου ευχαριστεί τους συμβούλους που υπερψήφισαν την μελέτη για τον ΧΥΤΥ και επίσης την αντιπολίτευση για την θετική στάση της. Θεωρεί πως η κοινή γραμμή είναι αναγκαία απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Άνδρου. Απ' ότι φαίνεται η απόφαση για τον ΧΥΤΥ μάλλον αλλάζει αρκετά από τα δεδομένα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο δήμαρχος πλέον για να προχωρήσει πρέπει να υπερβεί τις κλασικές παραταξιακές λογικές που επικρατούσαν στο νησί επιχειρώντας νέες συνθέσεις στην βάση των δεδομένων προβλημάτων. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις μετά το οριακό αποτέλεσμα της 1οης Οκτωβρίου 2015, για το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει τις πληροφορίες, τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα μας - "εν Άνδρω".

Αναλυτικά τώρα το δελτίο τύπου του δημάρχου έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ, είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 2012 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς την εμπλουτίσαμε με νέες θέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά την διαδικασία από αρχική βάση, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κατασκευή του ΧΥΤΥ είναι το μεγαλύτερο έργο, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Τυχόν υπαναχωρήσεις είναι δεδομένο πως θα αποδειχτούν καταστροφικές για όλους μας. Για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό την οικονομική και πολιτιστική μας ανάπτυξη. 
Το έργο του ΧΥΤΥ, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση, στο μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα του Νησιού μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ και να ευχαριστήσω την αντιπολίτευση για τη στάση της. Με την θετική της ψήφο βοήθησε καταλυτικά στην πορεία προς το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και παράλληλα έδειξε πως υπάρχει κοινή γραμμή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας.

Κατανοώ και όσους είχαν διαφορετική άποψη αλλά και ενστάσεις. Όλοι κρινόμαστε και πρώτος από όλους εγώ.

Διαβεβαιώνω ότι ο έλεγχος για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην κατασκευή και στη λειτουργία του ΧΥΤΥ, θα είναι διαρκής. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Σε αυτό το νησί ζούμε όλοι μαζί, η κινδυνολογία και οι συγκρουσιακές τακτικές δεν ωφελούν κανέναν. Έχω ταχθεί να διασφαλίσω τις διαδικασίες και συγχρόνως την ενότητα και την συνοχή τόσο στην κοινωνία, όσο και στην δημοτική μας παράταξη. 
Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».