Ο εισαγγελέας και το φάντασμα των τιμολογίων του Δήμου Άνδρου!

 

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου καλούνται ατομικά οι πρώτοι από όσους  συμμετείχαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Άνδρου για να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο της Χώρας τι γνωρίζουν για την υπόθεση των τιμολογίων! Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία των «ανώνυμων» κατηγόρων δεν δείχνουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η προανάκριση είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Θυμίζουμε πως οι σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες στο δημόσιο πλέον διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Τα στοιχεία που περιέχει η μηνυτήρια αναφορά αφορούν:

(α) Τιμολόγια της περιόδου 2011-2014 από αναθέσεις ή διαγωνισμούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η πληρωμή τους έχει περάσει από έλεγχο του επιτρόπου στην Σύρο. Κάτι που αφήνει μικρά περιθώρια για αμφισβητήσεις μιας και οι έλεγχοι μετά το 2011 είναι αυστηροί.

Απορία: Ποιοι είναι οι “anonymous” και πως πήραν αυτά τα συγκεκριμένα τιμολόγια από τον Δήμο Άνδρου; Γιατί το έκαναν; Μερικοί ισχυρίζονται πως οι “anonymous”  το έκαναν για προσωπικούς λόγους!

(β) Ένα τιμολόγιο αγοράς σκάφους του προγράμματος Life. Το πρόγραμμα αυτό ελέγχει επίτροπος, αλλά γίνεται και έλεγχος από την Ε.Ε. Υπάρχει εκτίμηση των καταγγελλόντων για υπερτιμολόγηση.

Απορία: Από ένα πρόγραμμα 1.700.000 ευρώ υπάρχει μια εκτιμώμενη διαφορά 30.000-40.000 ευρώ για αγορά ενός σκάφους. Αυτό δεν μπορούσε να το εξετάσει μια επιτροπή του Δήμου Άνδρου ή ακόμα οι ορκωτοί λογιστές να έχουν βγάλει μετά από ένα χρόνο ένα κάποιο πόρισμά;

(γ) Υπάρχουν αποφάσεις δημάρχου για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δίδονται καθημερινά για αγορές, παραγγελίες κλπ. Αυτές οι αποφάσεις ελέγχονται από την Περιφέρεια. Το περιθώριο προσβολής των αποφάσεων είναι μερικές μέρες.

Απορία: Μετά από 2 ή 3 χρόνια τι περιθώριο αμφισβήτησης υπάρχει;

(δ) Διακίνηση χρημάτων εταιρειών με ανεμογεννήτριες, οι οποίες κατέθεσαν χρήματα σε ιδιωτικό λογαριασμό για αγρότες του Κορθίου από το 2001 μέχρι το 2010! Το θέμα έχει συζητηθεί και δημόσια όπου λέχθηκε πως ο πρώην αντιδήμαρχος Κορθίου τα έπαιρνε από τον λογαριασμό του και τα μοίραζε σε δικαιούχους (300-500 ευρώ τον χρόνο), χωρίς εμπλοκή, όπως φαίνεται του δημόσιου λογιστικού!

Απορία: Αφορά ζημία του Δήμου Κορθίου η παραπάνω πράξη ή όχι;

ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον Δήμο Άνδρου. Μαζί με αυτό και αρκετά ερωτήματα:

-          - -   Έχει κανείς από τους δημοτικούς άρχοντες ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη;

-      --  Έχει κανείς πολιτική ευθύνη όταν, χωρίς επίσημο πόρισμα ελέγχων, κάποιοι  κάνουν προσωπική πολιτική με δημόσια έγγραφα;

-      --   Μήπως οι anonymous ήθελαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα των ελέγχων;

-      --  Μήπως οι anonymous θέλησαν να λύσουν προσωπικές διαφορές με παραπολιτικές μεθόδους αδιαφορώντας για το όλο πολιτικό κλίμα της Άνδρου;

Ειλικρινά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Απλώς θέτουμε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα και περιμένουμε κάποιες πολιτικές απαντήσεις.

Για να βοηθήσουμε, μάλιστα, τη συζήτηση σκοπεύουμε τις επόμενες μέρες να απευθύνουμε σειρά γραπτών ερωτημάτων τόσο στον νυν όσο και στον πρώην δήμαρχο και θα περιμένουμε τις απαντήσεις τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το νομικό θέμα με τα τιμολόγια θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Το πολιτικό όμως ζήτημα αφορά όλους μας και πρέπει όλοι να μάθουμε:

-       -- Γιατί ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ μετά από 13 μήνες επίσημο πόρισμα των ορκωτών λογιστών;

-       -- ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ ξεχώρισαν τα τιμολόγια και έβγαλαν δικό τους «πόρισμα» σε 4 μήνες και το έστειλαν στον εισαγγελέα;

-       -- Υπάρχει πολιτική ευθύνη σε κανέναν για όλα τα παραπάνω; Ή, οι υπεύθυνοί του Δήμου Άνδρου συμπεριφέρονται ανέμελα ΣΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΩΝ;

 «εν Άνδρω»