Υπάρχει και άλλη όψη του νομίσματος

Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι με θετική παρουσία....

Στην δημοσιογραφία, όπως και στη ζωή, εκτός από το να δείχνεις τα αρνητικά πρέπει να προβάλεις και τα θετικά. Κι αυτό γιατί δίνεις κίνητρο σε όσους κάνουν την δουλειά τους να συνεχίσουν, ενώ ελπίζεις ίσως να παραδειγματιστούν μερικοί από όσους αρμενίζουν στραβά! Αυτά ως γενική εισαγωγή στην δημοσιογραφία, την οποία πολλοί κανοναρχούν στο νησί μας εσχάτως! Δύο λόγια για την άλλη όψη του νομίσματος: για συμβούλους της πλειοψηφίας που προσπαθούν και δεν προκαλούν!!

Προσπαθούν «σεμνά και ταπεινά» χωρίς να χειροκροτούν τους εαυτούς τους. Και δεν προκαλούν επιδιώκοντας να τους χειροκροτήσουμε με κάθε τρόπο. Ας δούμε σε πρώτη φάση μερικούς. Και θα επανέλθουμε σύντομα με μερικού προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων που εκεί συντελείται μεγάλη προσπάθεια.

Σκεφτικός ο Αντώνης Λάβδας αποχωρεί μετά τις πρώτες σταγόνες της βροχής από την φωτιά στις Εβρουσιές. Πίσω του οι πυροσβέστες ολοκληρώνουν το έργο τους

 Αντώνης Λάβδας. Υπεύθυνος για την διαχείριση νερού, αποχέτευσης και πολιτικής προστασίας. Κατάφερε από αρκετά έως πολλά. Εργατικός, σοβαρός, προσεκτικός. Δεν επαίρεται. Δεν τα "άλλαξε όλα", αλλά όλοι είχαμε νερό και μια καλή κουβέντα! Έτσι το νησί πέρασε ένα καλοκαίρι με λίγα προβλήματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η βελτίωση εμφανής. Ρωτάει για να μάθει. Και έμαθε γιατί ρώτησε αυτούς που ήξεραν.

Αλλά και στην αποχέτευση στο Μπατσί και στην Χώρα πρόλαβε μερικές φορές τα χειρότερα. Μπορεί να καθυστέρησε να βάλει ένα-ένα καπάκι, μπορεί να μην έλυσε αμέσως το πρόβλημα των αλάτων στο νερό των γεωτρήσεων στο Μπατσί. Όμως τα έφερε σε λογαριασμό.

Και στην πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί. Πάντα παρών με τις υδροφόρες του Δήμου στις φωτιές. Έφτιαξε και 22 πυροσβεστικούς κρουνούς για τους οποίους βρήκε χορηγίες.  παρά την σχετική απειρία του δεν υπάρχει διακοπή νερού που να μην έχει στείλει mail ή sms.

Δεξιά: Ανδρέας Βόσσος, Άννα Βολίκα, Μαρία Μαμάη, ανάμεσα σε άλλους συμβούλους και τον έπαρχο

Μαρία Μαμάη. Αντιδήμαρχος. Δεν την ξέραμε. Την μάθαμε όταν ανέλαβε γιατί βελτίωσε την υποδομή των σφαγείων και κατάφερε και πήρε έγκριση. Έδωσε λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρούσε κτηνοτρόφους και κρεοπώλες της Άνδρου. Είναι εργατική και συναινετική. Όμως έχει άποψη. Δρα με περίσκεψη. Δεν αυτοπροβάλλεται. Κάνει ότι μπορεί χωρίς πολλά λόγια. Την θυμόμαστε να κουβαλάει καρέκλες για την εκδήλωση του Γιάννη Σπανού στο Γαύριο και να ανεβαίνει στα βουνά της Βόρειας Άνδρου για τις φωτιές. Οι σχέσεις της με τους συμβούλους των άλλων συνδυασμών και με τον κόσμο εξαιρετική.

Άνδρέας Βόσσος. Υπεύθυνος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του Λιμενικού Ταμείου. Μας… εξανάγκασε να τον μάθουμε!! Πολλά τα τρεξίματα με τα σχολεία. Κατάφερε πέρσι και να έρθουν καθηγητές και να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο. Έτρεξε για τα βαψίματα. Μέχρι και βιογραφικό καθηγήτριας έστειλε μπας και βοηθήσουμε! Στο τέλος τα κατάφερε μόνος του. Αλλά δεν διστάζει να λέει «βόηθα κι εσύ, γιατί χανόμαστε»!

Μπορεί ο Ειδικός Συνεργάτης να του άσκησε κριτική για το λιμάνι. Όμως αυτός δουλεύει, σε εξαιρετικό κλίμα με τον έπαρχο Δημήτρη Λοτσάρη και τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καπάκη με στόχο να μπει εμπρός η ξεχασμένη Γ΄ Φάση του λιμανιού!

Πάντα ενημερώνει: «για να ξέρεις, αλλά μην γράψεις μέχρι να έχουμε κάτι ουσιαστικό»! Κάπως έτσι ξέρουμε κάτι για προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και για περιφερειακό δρόμο στο λιμάνι. Και περιμένουμε να δούμε…

 

Δεξιά ο Διαμαντής Θοδωράκης και αριστερά ο Αντώνης Λάβδας

Διαμαντής Θοδωράκης. Αντιδήμαρχος. Δεν ξέρουμε το έργο του. Ξέρουμε όμως πως είναι συνεργάσιμος και όπου μπορεί λύνει προβλήματα των κατοίκων. Έχουμε ιδία πείρα. Επίσης, υπόδειγμα συμπεριφοράς. Πάντα προσηνής και καλοπροαίρετος. Χωρίς περιττούς εγωισμούς. Μια μέρα αντιπολιτευόμενος του έλεγε κάτι στραβό για τον Δήμο. Ο Θοδωράκης δεν το ήξερε. Ο άλλος του το έδειξε γραπτά. Και ο Θοδωράκης εξεπλάγη και πήγε να ζητήσει εξηγήσεις.

Άννα Βολίκα. Υπεύθυνη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μαθαίνουμε πως είναι πάντα κοντά στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά του νησιού σε μια δύσκολη περίοδο. Και το κυριώτερο: δεν έχει δώσει με την συμπεριφορά της σε κανέναν κανένα δικαίωμα! Ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που υπάρχουν και καλαμοκαβαλάρηδες και προβλήματα πολιτικής συμπεριφοράς.

Τι μας λένε οι παραπάνω γραμμές;

Παντού και πάντα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να διαχειριστούν μια δύσκολη καθημερινότητα. Δεν τους φταίνε μόνιμα οι άλλοι ή οι προηγούμενοι! Συνεργάζονται με όλους για να πάνε παρακάτω. Να σχεδιάσουν κάτι επόμενο. Χωρίς φανφάρες.

Συμπέρασμα

Όλοι και όλα κρίνονται στον δημόσιο βίο. Όλοι κρινόμαστε και κατά περίπτωση, αλλά και συνολικά, καθώς οι περιπτώσεις αθροίζονται στο τέλος και βγαίνει ένα εξαγόμενο για τον καθένα μας.

Εμείς κρίνουμε τους διοικούντες και εμείς κρινόμαστε καθημερινά από τους αναγνώστες μας. Αυτό το απλό σχήμα κάποιοι δεν το κατανοούν ή δεν το ξέρουν. Ίσως γιατί πέρασαν κι αυτοί, όπως και οι προηγούμενοι μερικά ευτυχισμένα χρόνια στο κενό. Χωρίς καμία κριτική. Και χωρίς υποψία αυτοκριτικής.

Όμως εδώ που είναι πια πρέπει να μάθουν να ανέχονται την κριτική: και του όποιου έργου τους και της πολιτικής συμπεριφοράς τους. Και να συνηθίσουν σιγά-σιγά τον αντίλογο. Γιατί όπως ξαναγράψαμε σε άλλη περίπτωση «θα περάσουμε παρέα τα επόμενα χρόνια»!…

«εν Άνδρω»