Μπορεί η Άνδρος να σχεδιάσει το μέλλον της;

 

Ο έπαρχος ανοίγει την συζήτηση για τον ξεχασμένο χωροταξικό σχεδιασμό της Άνδρου.

Μπορεί η Άνδρος να σχεδιάσει το μέλλον της; Μπορεί να πει η ίδια μερικά πράγματα για τον εαυτό της να σχαδιάσει τι τι θέλει πριν πουν ότι θέλουν οι άλλοι γι’ αυτήν; Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα κλήθηκαν με πρωτοβουλία του Επαρχείου Άνδρου να διαβουλευτούν περίπου 20 άνθρωποι (μηχανικοί, τεχνικοί, επιστήμονες, τεχνικές υπηρεσίες Δήμου και Επαρχείου Άνδρου, πρώην και νυν πολιτικοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπαρχος, δήμαρχος κλπ) σε μια ανεπίσημη πρώτη συνάντηση στον χώρο της Λέσχης Ανδρίων την Παρασκεύη 30/10.

Ήταν μια συζήτηση για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Άνδρου. Που άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση και με ελλειπή σύνθεση μιας και αρκετοί αρμόδοι άργησαν πολύ. Όπως καθυστερημένη είναι η παρουσία του νησιού που ο σχεδιασμός είναι πια στην Β' Φάση και η Άνδρος ακόμα δεν το ξέρει ούτε έχει μιλήσει! Κι αν δεν ήταν ο έπαρχος να συγκαλέσει αυτή την σύσκεψη ούτε  κανείς θα είχεπάρει είδηση τίποτα! Εκτός ίσως από 5-6 ανθρώπους. Δυστυχώς ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού και έχει μείνει χρονολογικά πίσω και πολιτικά έχει γίνει γνωστός σε ελάχιστους! μείνει πίσω από κλειστές πόρτες! 

Ο σχεδιασμός του μέλλοντος της Άνδρου είναι υπόθεση όλων μας τόνισε η Όλγα Καραγιάννη

Όμως ο σχεδιασμός για το μέλλον του νησιού δεν μπορεί να είναι στα χέρια 3-4 συμβούλων της πλειοψηφίας ή στα χέρια 1-2 μηχανικών όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος του νησιού μας "είναι υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων του νησιού", όλων των επιστημόνων, όλων των ομάδων ατομικής ή συλλογικής πρωτοβουλίας, όλης της κοινωνίας. Αυτά τόνισε στην παρέμβασή της η Όλγα Καραγιάννη μιλώντας εκ μέρους του AndrosRoutes, που βραβεύτηκε πριν λίγες μέρες με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση για τα μονοπάτια της Άνδρου.

Το πλαίσιο της συζήτησης το έθεσε αρχικά ο έπαρχος. Και ήταν αυτός στο τέλος που προσπάθησε να συνοψίσει την κουβέντα και να φτιάξει μια επιτροπή ειδικών να πάει στην Αθήνα και να θέσει τα ζητήματα της Άνδρου στο υπουργείο και στον μελετητή που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό εκ μέρους του για το νησί μας.

Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός τονίζει την ανάγκη να επιταχύνουμε για να μην σχεδιάσουν οι άλλοι για εμάς.

Από τους άλλους ομιλητές ενδιαφέρον είχαν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός που γνωρίζοντας το θέμα εστίασε στην καρδιά του προβλήματος που είναι ο δικός μας σχεδιασμός επιμένοντας να κάνουμε οποσδήποτε κάτι. Ακόμα ουσιαστικός ήταν ο μηχανικός Κ. Μανάλης που με γνώση εξήγησε σε όλους πως το χωροταξικό είναι ένα εργαλείο που βοηθά, αλλά χρειάζονται και μελέτες και ειδίκευση για να προχωρήσει. Επίσης, ο Αλέξανδρος Μαβής που έβαλε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές και περιβαλλοντικές δράσεις προς συζήτηση. Παρενέβη εκ μέρους της Ένωσης Ανδρίων Επιστημόνων η Ελένη Σαλουβάρδου με στόχο να βοηθήσει και αυτός ο επιστημονικός φορέας στον σχεδιασμό. Μίλησαν και αρκετοί μηχανικοί της Άνδρου (Παρασύρης, Φακής κλπ). Ακόμα στη κουβέντα παρενέβη από τον Δήμο Άνδρου η  μηχανικός Ειρήνη Παρλιάρου και ο τεχνικός σύμβουλος Μαθιός Μανσόλας. Τέλος παρενέβη και ο δήμαρχος (που ατυχώς ήρθε καθυστερημένος και έφυγε πρώτος) ο οποίος εστιάσε κι αυτός στο να γίνει μια επιτροπή, αλλά εθελοντική γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν, υπάλληλοι να βοηθήσουν στον Δήμο δεν υπάρχουν»!

 

Συμπέρασμα: Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο σχεδιασμό ως νησί. Τρέχουμε να προλάβουμε για να μην σχεδιάσουν οι άλλοι όπως θέλουν αυτοί το μέλλον μας. Χρειάζεται πολιτικός συντονισμός και πρωτοβουλία. Την συγκεκριμένη συζήτηση την διοργάνωσε ο έπαρχος με στόχο να αφυπνίσει όλους μας. Αν κρίνουμε από την κατάληξη της (στο τέλος προσπαθούσε να οργανώσει μια επιτροπή ειδικών για να προχωρήσει ο σχεδιασμός) τότε πρακτικά είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι. Και ίσως είναι και ο μόνος που μπορεί να βρει χρήματα ώστε να γίνει οργανωμένα και επαγγελματικά η δουλειά. Και όχι δημοσιοϋπαλληλίστικα. Απομένει και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μπορεί να κάνει κάτι και η τεχνική υπηρεσία του Επαρχείου. Και τέλος και το Andros Routes που πλέον αποτελεί πηγή έμπνευσης και ενέργειας για το νησί.

"εν Άνδρω"