Μια αναφορά στην υπάρχουσα σκουπιδοκατάσταση…

 

Το τηλέφωνο χτυπά πρωί-πρωί από Χώρα:

-       -- Προς ενημέρωση: βγάλανε μεγάλες μαύρες σακούλες και τα περιμαζεύουνε. Τουλάχιστον να μην είναι χύμα σε όλη την πόλη.  

Να που κάτι αρχίζει να κινείται. Έστω ακούγωντας μια καλή συμβουλή. Κάτι είναι κι αυτό. Γιατί στη Χώρα υπήρχαν μερικές γωνιές που ήταν πολύ χάλια.

Μάθαμε πως ο αντιδήμαρχος καθαριότητας βγήκε με κάτι μεγάλες μαύρες σακούλες και στα δύσκολα σημεία της Χώρας και με τους εργάτες άρχισαν να μαζεύουν τις ξέχειλες σακούλες. Τουλάχιστον κάτι γίνεται μέχρι να ξεκινήσει πάλι η αποκομιδή.

Στο Κόρθι τα πράγματα είναι καλύτερα για δύο λόγους μας είπε στο τηλέφωνο ένας σχετικός με το θέμα που μίλησε μαζί μας:

-       -- Είμαστε λιγότεροι τον χειμώνα. Και στις γειτονιές ή στα χωριά ακόμα τα σκουπίδια είναι μέσα στους κάδους. Όμως ο γιαλός έχει πρόβλημα. Βέβαια έχουν μεταφέρει τους κάδους από πίσω, αλλά κι εκεί έχουν αρχίσει να μαζεύονται πολλά. Οι αρμόδιοι εδώ τρέχουν να τα βάλουν σε μεγάλες μαύρες σακούλες ή θα βρουν τίποτα μπούρδες ώστε να τα μαζέψουν ακόμα καλύτερα.

Στο Μπατσί τα πράγματα μαθαίνουμε πως έχουν ψιλοδιαλυθεί.  Τα σκουπίδια είναι πεταμένα παντού. Το τηλεφώνημα από εκεί απογοητευτικό:

-       -- Χάλια. Τα σκουπίδια είναι πεταμένα παντού. Μέσα στον οικισμό. Στην παραλία. Ευτυχώς που δεν έχουμε κόσμο. Και οι εδώ αρμόδιοι εξαφανισμένοι. Τόσους έχουμε στο Μπατσί! Τι να πεις;

Κάπου εδώ έκλεισε το τηλέφωνο ο απογοητευμένος Μπατσιώτης. Και πήραμε εμείς το Γαύριο, που περιέργως αυτή την εποχή δεν ακούγεται. Μιας και μας έδωσαν πλήρη αναφορά οι άλλοι ας μάθουμε εμείς τι τρέχει στο Γαύριο.

-       -- Στην παραλία δεν έχουμε κάδους. Άρα δεν έχουμε σκουπίδια. Όμως από πίσω που έχουμε κάδους, κάνουμε ότι μπορούμε με σακούλες για να μην έχουμε πρόβλημα στα πολύ ευαίσθητα σημεία.

Συμπέρασμα:

(α) Παράγουμε σκουπίδια πολλά το καλοκαίρι και αρκετά τον χειμώνα, αλλά εμείς κάνουμε πως δεν το ξέρουμε ή πως δεν τα βλέπουμε. Άρα κάπου πρέπει να τα κάνουμε δέματα και να τα ακουμπάμε. Το πρόβλημα είναι ανοικτό και επιτακτικό. Και δεν φαίνεται να έχει γίνει κατανοητό από όλους μας.

(β) Ο υπάρχων χώρος εναπόθεσης έχει κλείσει τον κύκλο του. Και έχουμε μπροστά μας στις 18/11 έχουμε την εκδίκαση στο Συμβούλιο Επικρατείας της υπόθεσης για τον δεματοποιητή στον χώρο της Σταυροπέδας. Το παρακολουθούμε, αλλά υπάρχει πλέον μεγάλη πίεση ο δεματοποιητης να φύγει πια από εκεί και να πάει αλλού. Και η διοίκηση του Δήμου δεν μοιάζει να έχει ετοιμαστεί για τα επόμενα δύσκολα βήματα.

(γ) Κι ακόμα δεν φαίνεται να κατανοεί πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει κι άλλες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για χωροθέτησεις θέσεων: για δεματοποιητή, για κομποστοποιητές! Δυστυχώς αυτοσχεδιάζοντας, ακόμα μια φορά, η διοίκηση έκανε ότι μπορούσε για να χάσει έδαφος και μέρος της αξιοπιστίας της και μέσα στον Νοέμβριο. Να δούμε πως θα περιμαζέψει, μετά τα σκουπίδια, τα πολιτικά συντρίμμια που άφησαν στο διάβα τους (με τις συνεχείς προσωπικές επιθέσεις τους) τα στελέχη της στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Νοεμβρίου…

"εν Άνδρω"