Ποιος δεν εμπιστεύεται ποιον;

Της Ειρήνης Πανταζή

Δημοτικής Συμβούλου

Μερικά πράγματα που ως δημοτική σύμβουλο με εκπλήττουν ιδιαίτερα. Ανάμεσα τους οι έντονες προσωπικές αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα κλίμα καχυποψίας πολλές φορές που στα οικονομικά έχει φτάσει με ευθύνη του αντιδημάρχου Οικονομικών πολλές φορές σε σκληρές προσωπικές αντιπαραθέσεις με σκληρές αναφορές στη δική μας δημοτική αρχή. Εμείς οι νεώτεροι σχεδόν ποτέ δεν ακολουθήσαμε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης και καχυποψίας. Όμως αυτό το κλίμα έχει πια απλωθεί και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό το κατάλαβα την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όταν πήγα με τον κ. Αθανασίου στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου. Είχαμε Οικονομική Επιτροπή που είχε προγραμματιστεί για τις δύο το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της και αντιδήμαρχος Οικονομικών βγήκε στις δυόμιση και μας είπε να περιμένουμε. Και προσέθεσε με ύφος πως «από τώρα και στο εξής στην Οικονομική Επιτροπή θα μπουν κάμερες και μαγνητόφωνα ώστε ότι λέγεται να καταγράφεται». Μετά έφυγε λέγοντας μας να περιμένουμε «δυο λεπτά ακόμα».

Μου φάνηκε παράξενο και ρώτησα τον κ. Αθανασίου τι κατάλαβε. Είχε και αυτός την ίδια απορία με εμένα. Ρώτησα την επομένη κι άλλους τι σημαίνει αυτό. Κανείς δεν ήξερε και έτσι αποφάσισα να πάω κάποια στιγμή στον Δήμο και να ρωτήσω τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία γιατί μου φαινόταν περίεργο και εξαιρετικά ενοχλητικό κάποιοι να μας παρακολουθούν και να καταγράφουν με κάμερες ότι λέμε στην Επιτροπή.

Στον Δήμο μου είπαν πως δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει κάμερες στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Από ότι κατάλαβα, λοιπόν, αυτό είναι μια πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Οικονομικών.

Αποφάσισα, λοιπόν, να πω δημόσια την άποψη μου για το κλίμα καχυποψίας και ανασφάλειας των αρμοδίων που έχει φτάσει πια σε σημείο ενοχλητικό και αντιδημοκρατικό, καθώς έχει σχολιαστεί ακόμα και η παρουσία μου στο δημαρχείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έτυχε να ‘ναι συχνή και ειλικρινά δεν έκρυβε κανένα δόλο, αλλά ήταν εντελώς φιλική.  

Κανείς όπως φαίνεται δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Και κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται ούτε τα πρακτικά που κρατούνται στην Οικονομική Επιτροπή. Μοιάζει σαν η Οικονομική Επιτροπή να μετατρέπεται σταδιακά σε ανακριτικό γραφείο.

Θεωρώ αντιδημοκρατικό να μπουν κάμερες ακόμα και στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής μιας και ο νόμος δεν το αποδέχεται ρητά. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών με τον τρόπο αυτό μας θεωρεί υποψήφιους ενόχους. Όμως εμείς δεν διαχειριζόμαστε χρήματα. Αυτός τα διαχειρίζεται. Γιατί να παρακολουθεί αυτός εμάς;

Την μέρα που συνέβη το παραπάνω γεγονός μόλις είχα επιστρέψει από το γραφείο της ανακρίτριας στην οποία είχα καταθέσει για την καταγγελία των αγνώστων για τα πεπραγμένα της διοίκησης μας μεταξύ 2011-2014 και μετά την στάση αυτή του αντιδημάρχου Χ. Βουραζέρη ένοιωσα ακόμα μια φορά υποψήφια ένοχη. Κάτι που θεωρώ απαράδεκτο και το καταγγέλλω δημόσια…