Μπροστά σε μια δραματική καθημερινότητα και με αφορμή την αναβολή του ΣτΕ

Πολλά τα σύνεφα πάνω από το νησί

Ο δεματοποιητής πήρε χθες μια άτυπη παράταση, καθώς το ΣτΕ έδωσε αναβλή εκδίκασης της υποθέσεως μέχρι τον Ιανουάριο. Έτσι τα σκουπίδια θα μαζευτούν μέχρι τότε. Μετά πάμε πάλι στην στρατηγική του "έχει ο Θεός". Έχουμε όμως δύο μήνες να σκεφτούμε για μια φορά σοβαρά την κατάσταση. Πάνω από ένα μήνα η κοινωνία της Άνδρου δοκιμάζεται ακόμα μια φορά με τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια ήταν το άγχος και το άγος της Άνδρου και με προηγούμενες διοικήσεις. Και ξανάγιναν και με την σημερινή ακόμα μια φορά.

Τα νεύρα και οι αντοχές των ανθρώπων είναι στα όρια τους. Υπάρχει γκρίνια. Υπάρχει ένταση. Χτες εκδηλώθηκε κάπου. Αύριο ίσως κάπου αλλού. Η Υδρούσα από κακούς χειρισμούς «βράζει». Η Χώρα είναι σε κατήφεια. Το Κόρθι μοιάζει ξεχασμένο.

Ο δήμαρχος με τους συνεργάτες του βρέθηκαν ελάχιστα προετοιμασμένοι μπροστά σε μια κατάσταση που την είδαν χαλαρά και την θεώρησαν διαχειρίσιμη. Υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους και υποτίμησαν τα σκληρά δεδομένα. Έτσι φτάσαμε στην κατάσταση που βλέπουμε όλοι γύρω μας.

ΧΑΔΑ νόμιμος ΔΕΝ υπάρχει. ΧΑΔΑ παράνομος ατύπως υπάρχει. Πρόστιμα επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας. Ο ΧΥΤΥ μόλις χωροθετήθηκε, όπως χωροθετήθηκε. Θέλει 2-3 χρόνια να γίνει. Αν γίνει. Η σημερινή διοίκηση έχει ήδη χάσει χρόνο χωρίς κάτι να σχεδιάσει. Και ο δεματοποιητής με τα χιλιάδες δέματα του πρακτικά είναι στον αέρα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας θα επανέλθει σε δύο μήνες. Ότι απόφαση να πάρει οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Γιατί πρέπει να υπάρξουν σύντομα και άλλες χωροθετήσεις (νέα θέση δεματοποιητή, τρεις κομποστοποιητές κλπ). Τα γράφουμε και τα ξαναγράφουμε.

Ο όλος σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης δεν είχε ολοκληρωθεί. Και η σημερινή διοίκηση φρόντισε και καθυστέρησε κι άλλο. Και μόλις τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει τις δυσκολίες των σκουπιδιών.

Ήδη στην πρώτη μεγάλη δυσκολία διαχωρίστηκε στα δύο (6 από «εδώ», 6 από «εκεί» και ένας κάπου αλλού)! Την διέσωσε η ψήφος της αντιπολίτευσης!

Πριν προλάβει να πει «δόξα τω Θεώ» βρέθηκε στο «βόηθα Παναγιά» γιατί σκόνταψε στις καταγγελίες των «αγνώστων» και στα δικά της λάθη. Έτσι υπάρχει μια ένταση, αλλά και μια έλλειψη συντονισμού. Είναι προφανές πως ορισμένοι χαράσσουν προσωπική πολιτική. Και άλλοι δεν έχουν καμία πολιτική.

Η όξυνση ως πολιτική δεν βοηθά. Τι μπορεί να κάνει η όξυνση μπροστά σε μια αποσυντονισμένης εκλογική βάση την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα και τα σκουπίδια, πνίγουν το νησί;

Κάνουμε έκκληση οι διοικούντες να δουν τα δύσκολα. Να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά. Και να πάρουν πρωτοβουλίες με στόχο την υπέρβαση των αντιθέσεων και την κοινή προσπάθεια απέναντι στα προβλήματα. Ας αξιοποιήσουν τους καλύτερους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πόλωση και διαιρέσεις. Ας δούμε έστω και τώρα τα πράγματα με ψυχραιμία.

Το νησί είναι ένα. Οι κάτοικοι λίγοι. Τα προβλήματα πολλά. Δυνατότητες υπάρχουν μόνο όταν βρεθούν οι άνθρωποι για να τις αξιοποιήσουν. Χωρίς ανθρώπους οι δυνατότητες μένουν στα λόγια. Καιρός να αφήσουμε στην άκρη τους μικρο-εγωισμούς και τους μικρο-πολιτικούς και να σκεφτούμε την Άνδρο…

«εν Άνδρω»