Ομόφωνα εγκρίθηκε η μελέτη για τον ΧΥΤΥ Άνδρου στην Πλούσκα από την Περιφέρεια

Πέρασε σήμερα στη Σύρο ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η μελέτη για τον ΧΥΤΥ Άνδρου στην Πλούσκα! Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας προς την Οικονομική Επιτροπή για την θέση ήταν θετική! Έτσι υπέρ της απόφαση ψήφισαν οι σύμβουλοι του κ. Χατζημάρκου και του κ. Μαχαιρίδη. Δεν παρέστησαν οι σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τον Μπενέτο.

Από την Άνδρο παραβρέθηκαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων κατοίκων Λεονάρδος Βλάμης, Μίνα Αμμολοχίτου, Θοδωρής Μανούσος, ο καθηγητής κ. Σταμάτης, η τοπική σύμβουλος Μπατσίου κ. Ψωμά κ.ά. Όλοι στήριξαν την θέση περί ύπαρξης υδροφόρου ορίζοντα που καθιστά επικίνδυνη την δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή της Πλούσκας.

Παραβρέθηκε επίσης ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης που έκανε αρνητική εισήγηση. Όμως μετά την ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής παρενέβη εκ νέου και επισήμανε την ανάγκη να προηγηθεί η υδρολογική μελέτη της μελέτης κατασκευής, ώστε να οριστικοποιηθεί η ύπαρξή ή όχι υδροφόρου ορίζοντα. Ακόμα έθεσε την ένταξη στους περιβαλλοντολογικούς όρους μιας εναλλακτικής οδικής πρόσβασης στον ΧΥΤΥ από το μοναστήρι της Αγίας. Και τέλος ζήτησε την τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου για την επίβλεψη της κατασκευής του έργου, ο οποίος θα έχει και την ευθυνη λειτουργίας του έργου κατά τα πρώτα πέντε χρόνια.

Από τον Δήμο Άνδρου δεν παραβρέθηκε κανείς.

«Εν Άνδρω»