Νέα απάντηση και περαιτέρω διευκρινήσεις του Κυριάκου Θωμά στο Εν Άνδρω

 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Άνδρου μιλά στο συμβο΄τλιο (φωτογραφία αρχείου: Εν Άνδρω)

Αξιότιμε κ. Δ Μπασαντή,

Με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, την ενημέρωση των αναγνωστών σας  και την αποφυγή οποιονδήποτε παρερμηνειών θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής σχετικά  με το πρώην δημοτικό σχολείο Γαυρίου:

  1. Όσο αφορά την παραχώρηση της προκατασκευασμένης αίθουσας στον Ι. Ν . Αγίου Νικολάου, αυτή έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία και σας έχω ήδη κοινοποιήσει και με την οποία αναγνωρίζεται το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο του Ιερού Ναού και του Εφημέριου του.  Η εν λόγω αίτηση υπεβλήθη στον Δήμο στις 7/7/2015 και κοινοποιήθηκε αμέσως στο Τοπικό Συμβούλιο Γαυρίου. Να σημειωθεί επίσης ότι ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί περί κλεισίματος ή μη κλεισίματος της πλατείας, περί απαγόρευσης ή μη της στάθμευσης αυτοκινήτων.  Έγιναν κατ’ επανάληψη επαφές με μέλη  του Τοπικού και υπήρξε η σύμφωνη γνώμη  για την ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ. Υπήρξε επίσης η σύμφωνη γνώμη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.
  2. Πράγματι εκκρεμεί αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαυρίου από τις 10/9/2015 για την παραχώρηση του Σχολείου με σκοπό την δημιουργία Χώρου Πολιτισμού. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, του Δημάρχου και του Τοπικού Συμβουλίου  Γαυρίου σε σύσκεψη που έγινε πριν μερικές ημέρες στο Δημαρχείο μετά από δική μου πρωτοβουλία και κατέληξε στην καταρχήν σύμφωνη γνώμη προς το αίτημα που Φ.Ο.Γ., ενώ επίσης αποφασίστηκε οι λεπτομέρειες να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες και αφού διευκρινιστούν θέματα όπως το νομικό καθεστώς, η οικονομική διαχείριση, η σύσταση ή όχι φορέα κ.α. Όσο αφορά δε την προσωπική μου άποψη, είναι απόλυτα θετική προς την δημιουργία του Χώρου Πολιτισμού κάτι που έχω κατ επανάληψη εκφράσει προς στελέχη του Φ.Ο.Γ με τα οποία έχουμε συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα αναγνωρίζοντας τόσο την ανάγκη της περιοχής όσο και τις σημαντικότατες δράσεις του συλλόγου ο οποίος είναι από τους πλέον δραστήριους του Νησιού.
  3. Υπάρχουν παράλληλα –πέραν των ανωτέρω 2 – και άλλα αιτήματα και σκέψεις που επίσης πρέπει να συζητηθούν και να εξεταστούν όπως είναι η μεταφορά σε μία αίθουσα του αστυνομικού σταθμού Γαυρίου-αν κριθεί αναγκαίο για να αποφευχθεί το κλείσιμο του-η δημιουργία αρχείου με τα παλιά συμβόλαια όλων των συμβολαιογράφων του Νησιού τα οποία μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα  στο ζήτημα «των δημοσίων κτημάτων» καθώς επίσης και σε άλλες ανάγκες ή χρήσεις των ακινήτων όπως  δασικές, πολεοδομικές, αναγνωρίσεις κυριότητας κτλ  ενώ έχουν και ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστραφούν. Παράλληλα υπάρχει αίτημα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να γίνονται μορφωτικά σεμινάρια στον ίδιο χώρο, καθώς και αιτήματα από πολιτιστικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν ως έδρα τους μία από τις αίθουσες του κτιρίου.
  4. Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη, απ΄ οτιδήποτε άλλο,  η τοπική κοινωνία είναι ειλικρινής διάλογος χωρίς υστερίες, ακρότητες, «παραγοντισμούς»,  και αναίτια στοχοποίηση προσώπων και με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο δυνατό γι αυτήν.

      Ευχαριστώ για την φιλοξενία.