Ανακοίνωση "Ανδριακής Ενότητας" και "Άνδρος της ζωής μας" - Κι ένα σχόλιο του Εν Άνδρω

 

Όταν η συζήτηση σε ένα πολιτικό όργανο εξαντλείται στα διαδικαστικά υπάρχει πάντα κάποιος... πολιτικός λόγος! Βασικό αξίωμα της πολιτικής...

(Από τον κ. Θεολόγου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το έκτακτο ΔΣ της 3ης Μαρτίου 2016 ως προς την τοποθέτηση του κ. Μιλτιάδη Κάρλου. Επειδή η ανακοίνωση άπτεται εμμέσως πλην σαφώς και με το σχετικό ρεπορτάζ/σχόλιο που δημοσίευσε το Εν Άνδρω στις 3/3/2016 απαντάμε αμέσως από κάτω για λογαριασμό μας σε όσα λένε ο κ. Θεολόγου και η κ. Βασιλοπούλου, που από ότι καταλαβαίνουμε είναι αυτοί κυρίως που υπογράφουν το κείμενο. - Εν Άνδρω). 

(α) Η ανακοίνωση 

Σχετικά με το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 3.3.16 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο  «Eν Aνδρω» κείμενο του προέδρου της Τοπικής Kοινότητας Γαυρίου, κ. Μιλτιάδη Κάρλου, όπου αναφέρεται η παραποίηση της απόφασης 249/14 για τις χρεώσεις της ύδρευσης στην περιοχή Υδρούσας και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, καταλήγοντας ότι «εν τούτοις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρξε αντίδραση από την Αντιπολίτευση αλλά ούτε και από την Συμπολίτευση. Χρέωσαν το «λάθος» σε μια υπάλληλο και όλα καλά.»

Η αναφορά αυτή καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, όσο αφορά την αντιπολίτευση, και τη μείζονα και την ελάσσονα και είναι εξ ολοκλήρου ψευδής. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. έγιναν συνοπτικά τα παρακάτω: Ο κ. Νίκος Θεολόγου ζήτησε να μη συζητηθεί εκτάκτως το θέμα, γιατί απλώς δεν  είναι έκτακτο θέμα η ορθή επανάληψη μιας απόφασης του 2014. Ακόμα, δεν ήταν έκτακτα τα άλλα δύο θέματα που μπήκαν (έξοδα τουριστικής προβολής και έγκριση εορταστικών εκδηλώσεων αποκριάς).

Για την ίδια την απόφαση, όπως αυτή γράφτηκε, η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης σύσσωμης, ήταν: «Οι αποφάσεις και τα έγγραφα του Δήμου και των οργάνων του είναι απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη των αιρετών που υπογράφουν και ποτέ των υπαλλήλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμά, και, όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης, του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Βουραζέρη.

Από την κ. Μαρία Βασιλοπούλου αναφέρθηκε ότι η απόφαση του 2014 έτσι όπως γράφτηκε, δεν υποβλήθηκε για έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρά το ότι αφορά ανταποδοτικά τέλη, και αυτό είναι τουλάχιστον παράτυπο αν όχι παράνομο.

Τέλος η αντιπολίτευση, σύσσωμη, ζήτησε την απάλειψη από την εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. της φράσης «κατά την συγγραφή της υπ’αριθμ.249/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου η υπάλληλος κ. Ραπτάκη Μαρία δεν αποτύπωσε ορθά την ψηφισθείσα από το Δ.Σ. πρόταση σχετικά με την επιβολή τελών Υδρευσης για τα έτη 2011-2014 στη Δ.Ε. Υδρούσας λόγω πραγματικής πλάνης, διότι δεν είχε τη δεδομένη χρονική στιγμή στη διάθεσή της τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και στηρίχτηκε στην ηχητική καταγραφή».

Η φράση αυτή, καθ’ υπαγόρευση από τον κ. Νίκο Θεολόγου, αντικαταστάθηκε με τη φράση: «Εκ παραδρομής δεν αποτυπώθηκε ορθά η απόφαση του Δ.Σ.249/2014 σχετικά με επιβολή τελών ύδρευσης τα έτη 2011-2014 στη περιοχή Υδρούσας».

Την αλλαγή αυτή αποδέχτηκε με δυσκολία η συμπολίτευση. Με αυτή την αλλαγή και στην εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. αλλά και στην απόφαση που θα γραφτεί, και βέβαια θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έγκριση, η Αντιπολίτευση δέχτηκε να υπερψηφίσει την απόφαση 249/2014, μόνο ως ορθή επανάληψη και όχι επί της ουσίας. Ταυτόχρονα ζητήθηκε να οριστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. τακτική με θέμα τα τέλη Ύδρευσης ώστε να εξεταστεί διεξοδικά το θέμα. Η Αντιπολίτευση αποχώρησε από την συζήτηση των άλλων δύο θεμάτων γιατί δεν είναι ούτε έκτακτα ούτε επείγοντα.

(β) Απάντηση του Εν Άνδρω

Μπορεί να είναι φλου η φωτογραφία όμως δεν παύει να αποτυπώνει κι έτσι κάτι από το "σκωπτικό κλίμα" που επικρατεί συχνά στο ΔΣ και για το οποίο περιγράφει ο κ. Μιλτιάδης Κάρλος. 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε από τους δύο παραπάνω παρεμβαίνοντες και τις παρατάξεις τους την πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ/σχολίου του Εν Άνδρω της 3ης Μαρτίου 2016. Εκεί γράφαμε πως: "Πρακτικά, αν δεν γινόταν η έρευνα του ΤΚ Γαυρίου και η δημοσίευση στο Εν Άνδρω το όλο θέμα θα ήταν σήμερα στο πουθενά! Όμως, μετά την δημοσίευση αναγκάστηκαν να κάνουν «έκτακτο ΔΣ του Δήμου Άνδρου» να διορθώσουν τα αδιόρθωτα και να καταθέσουν την παραπάνω "αφήγηση"! Κι όποιος την πιστέψει την πίστεψε!"

Να που την "αφήγηση" της διοίκησης "πίστεψαν" πρώτοι-πρώτοι ο κ. Θεολόγου και η κ. Βασιλοπούλου!!! Αυτό λέει και η ανακοίνωση τους όταν μιλά πως το όλο θέμα ήταν... μια  απλή "ορθή επανάληψη μιας απόφασης" του 2014!!! Μας λένε ότι λέει και η εισήγηση του έκθετου κ. Θωμά, την οποία αμφισβήτησε πολιτικά, μόνο ο κ. Κάρλος!!! Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε ποιοι θέτουν ζητήματα  ορθής πολιτικής λειτουργίας στον Δήμο Άνδρου και ποιοι ασχολούνται ώρες... με τα επί της διαδικασίας!!! Ποιοι κάνουν πολιτική κριτική και ποιοι πνίγονται στα διαδικαστικά ξεχνώντας την πολιτική στη ντουλάπα... 

Πρακτικά η αντιπολίτευση με την ανακοίνωση της παραδέχεται πως ΔΕΝ αμφισβήτησε σε κάνενα σημείο την πολιτική λογική του κ. Θωμά. Δεν είδε ΠΟΥΘΕΝΑ το πολιτικό ζήτημα λειτουργίας του Δήμου (κάτι που έθεσε ο κ. Κάρλος). Κάπου απλώς μίλησε αορίστως "περί της πολιτικής ευθύνης των αιρετών" και μετά έδωσε "μάχη" αν το λάθος της υπαλλήλου ήταν "εκ παραδρομής" ή όχι!!! Η αντιπολίτευση δηλαδή αποδέχτηκε εξ αρχής την προσπάθεια του έκθετου πολιτικά κ. Θωμά να "μαζέψει" το θέμα!!!

Σε αντίθεση με αυτή την χωρίς πολιτική υπόσταση αντιπολίτευση, διαπιστώσαμε και το γράψαμε, ο κ. Κάρλος έβαλε εξ αρχής ζητήματα συνολικής πολιτικής λειτουργίας της διοίκησης (τόσο στην ψηφοφορία και στην αντιγραφή της απόφασης όσο και στην συμπεριφορά με την μετάβαση αντιδημάρχου στην Υδρούδα και τα παζαρέματα κλπ)!!! Δυστυχώς αυτά ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΑΝ και ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑΝ ο κ Θεολόγου και η κ. Βασιλοπούλου!!! Και δεν στάθηκαν στον τρόπο πολιτικής λειτουργίας του Δήμου Άνδρου στο συγκεκριμένο θέμα. Αντιθέτως, όπως καταλάβαμε από την ανακοίνωση τους, έδωσαν μια "μάχη χαρακωμάτων" πιέζοντας...  "αφόρητα" την συμπολίτευση να δεχτεί το "εκ παραδρομής"!!! Τρομερόν!... 

Εδώ σταματάμε (υπάρχουν κι άλλα επιχειρήματα αλλά δεν είναι του παρόντος). Σταματάμε και το "σκωπτικό ύφος"! Μπορεί να μην το αντέξουν κάποιοι αντιπολιτεύομενοι και να μας ψέξουν πάλι!!! Όμως αυτά που βλέπουμε στο ΔΣ της Άνδρου μόνο σκωπτικά μπορούμε να τα σχολιάσουμε μιας και έχει χαθεί προ πολλού κάθε σοβαρότητα από πολλές μεριές.

Ερώτηση: Είδε ή όχι ο κ. Νίκος Θεολόγου και η κ. Μαρία Βασιλοπούλου τον δήμαρχο Άνδρου να χασκογελά προκλητικά εναντίον του κ. Κάρλου την ώρα που μιλούσε; Κάτι το οποίο έγραψε και ο κ. Κάρλος. Δυστυχώς δεν είδαμε πουθενά να αναφέρεστε σε αυτή την "σκωπτική" συμπεριφορά, η οποία επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά εναντίον όσων δεν συμφωνούν μαζί του.