Δημήτρης Σταυρόπουλος: Λάθος κίνηση το εξώδικο την καταδικάζω

 

Ως απλός πολίτης, ως πολίτης της Άνδρου, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές με τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες» και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος επί 40 χρόνια, θεωρώ την αποστολή εξωδίκου από τον κ. Κ. Θωμά στο «εν Ανδρω» άστοχη και λάθος κίνηση και την καταδικάζω.

Δεν θα σταθώ στις διαφορές που έχει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τον διαχειριστή της ιστοσελίδας. Δεν είδα να θίγεται η τιμή και η υπόληψη του από την κριτική που του ασκείται. Θα μπω στην ουσία.

Στην παγκόσμια (πολιτική) ιστορία, ουδέποτε δικαιώθηκε ηθικά και κοινωνικά η Εξουσία, όταν επιχείρησε να λύσει νομικά τις διαφορές της με τον Τύπο.

Η προσπάθεια επίλυσης διαφωνιών μέσω εξωδίκων, μηνύσεων η ενώπιον του δικαστηρίου, αποτελεί το τελευταίο - και μερικές φορές απελπισμένο «χαρτί» - όταν στερεύουν τα επιχειρήματα και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις.

Φοβάμαι ότι πίσω από τις σελίδες του εξωδίκου, υπάρχει μια συγκαλυμμένη προσπάθεια εκφοβισμού και χειραγώγησης της κριτικής. Αν αυτό δεν συμβαίνει, κάνω λάθος. Αν όμως συμβαίνει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Η μικρή κοινωνία της Άνδρου, με ελλιπή μέχρι σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έδωσε μια θαυμάσια ευκαιρία στους κατά καιρούς δημοτικούς άρχοντες (ΥΠΗΡΕΤΕΣ  των συμφερόντων του νησιού), να μένουν επί χρόνια στο απυρόβλητο της δημιουργικής και ουσιαστικής κριτικής για λάθη, παραλείψεις και πράξεις, που κάποιες από αυτές ζημίωσαν τον τόπο.

Το «εν Ανδρω» ήρθε να γεμίσει αυτό το κενό και ενόχλησε, όπως είχε υποχρέωση. Ο διαχειριστής του - συνηθισμένος άνθρωπος με ελαττώματα και αρετές - ας κατηγορηθεί για οτιδήποτε. Του αναγνωρίζεται όμως, ότι καθημερινά αποτελεί την πιο ζωντανή πηγή ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου που υπάρχει στη μικρή μας κοινωνία.

Η δημόσια καταδίκη μου στο εξώδικο του κ. Θωμά, δεν περιέχει τίποτε άλλο από την αγωνία ενός ανθρώπου του Τύπου, που θέλει αυτή η φωνή να συνεχίσει να υπάρχει.

Κατανοώ τις ενστάσεις του πρόεδρου του ΔΣ, αλλά διαφωνώ στον τρόπο που επέλεξε να υπερασπιστεί τις θέσεις του. Η πρόσκληση σε ειλικρινή διάλογο (από τον κ. Θωμά) και οι στερεές εξηγήσεις, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, για να διαλυθούν οι οποίες παρεξηγήσεις υπάρχουν. Σίγουρα λύση σε ότι έχει συμβεί υπάρχει. Μόνο που αυτή δεν θα την δώσουν οι δικαστικοί επιμελητές…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Δημήτρης  Σταυρόπουλος