Quo Vadis; Ή, τι σημαίνει η παραίτηση του Κυριάκου Θωμά

 

Ο πολιτικός χρόνος δεν ακολουθεί τον κανονικό χρόνο. Μοιάζει να έχουν περάσει πολλά χρόνια από αυτό το δημοτικό συμβούλιο στις αρχές του 2015. Μοιάζει να έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 60% μέχρι τις σημερινές παραιτήσεις και τα "αδειάσματα" μεταξύ κάποτε στενών συνεργατών. Έχει η ζωή γυρίσματα...

Είναι πρώτη φορά στην πολιτική ζωή της Άνδρου που ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο τοπικό πολιτικό στέλεχος (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και πρώην δήμαρχος) φτάνει σε παραίτηση. Δύο τα ερωτήματα από αυτή την ασυνήθιστή κίνηση:

-        - Τι σημαίνει πολιτικά αυτή η παραίτηση;

-        - Πως έφτασε ο κ. Θωμάς μέχρι την παραίτηση;

 

 Ας ξεκινήσουμε από τη δεύτερη ερώτηση. Η διαδρομή του Κυριάκου Θωμά από τον κολοφώνα του 60% μέχρι την παραίτηση, μέσα σε 20 μήνες, σηματοδοτεί και την πορεία της παράταξης που εκπροσώπησε. Παράταξη, δήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου εξάντλησαν τάχιστα το τεράστιο πολιτικό τους κεφάλαιο. Η κατηφορική διαδρομή τους ήταν κραυγαλέα εδώ και πολύ καιρό. Μια διαδρομή που βάρυνε περισσότερα τον κ. Θωμά ως το πιο έμπειρο μέλος μιας ηγεσίας που αυτοσχεδίαζε καθημερινά σωρεύοντας μόνη της προβλήματα στον εαυτό της.

Πολλοί φίλοι του κ. Θωμά τον συμβούλεψαν από πέρσι να παραιτηθεί. Δεν τους άκουσε. Τον συμβούλεψαν να παραιτηθεί το καλοκαίρι. Δεν τους άκουσε. Τον συμβούλεψαν να παραιτηθεί το φθινόπωρο. Δεν το θέλησε. Έτσι εκτός των πολλών δικών του πολιτικών αμαρτιών χρεώθηκε και των άλλων. Το παράδοξο είναι πως οι άλλοι που στήριξε δεν τον στήριξαν ποτέ.  Απλώς κοίταξαν να αλληλοϋποστηριχτούν αυτοί… Κάτι που φαίνεται και από την τριών γραμμών αποδοχή της παραίτησης εκ μέρους του δημάρχου για τον κάποτε στενότερο συνεργάτη του η οποία φαίνεται να αποπνέει αίσθηση ανακούφισης για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις.. 

Το χειρότερο σε αυτή την κατηφορική διαδρομή ήταν πως ο κ. Θωμάς συνέδραμε μέχρι το τέλος πολιτικά και επικοινωνιακά σε μια παλαιοκομματική πολιτική νοοτροπία και επικοινωνία. Έτσι ήταν εκεί μαζί με όσους άνοιξαν το παιχνίδι με τα μισόλογα που είχαν στόχο την υπονόμευση επώνυμων προσώπων στο f/b. Ήταν εκεί όταν έλεγαν λόγια στα καφενεία και εκτόξευαν προσωπικά υπονοούμενα κατά όσων αντιδρούσαν στα λάθη, στην αδράνεια και στους αυτοσχεδιασμούς της σημερινής διοίκησης. Ένα παιχνίδι που έπαιξαν και ο κ. Θωμάς και οι άλλοι που διοικούν σήμερα.

Να τους θυμίσουμε πως με αυτό τον άθλιο τρόπο κάποιοι στο παρελθόν «έκαψαν» τον Δημήτρη Γιαννίση στην Χώρα. Και κάποιοι άλλοι «έκαψαν» την Τασούλα Μαμάη στην Υδρούσα. Δύο ανθρώπους με έργο στην τοπική πολιτική… Και να θυμίσουμε πως αυτή η σκοτεινή μεθοδολογία έβρισκε κάποτε έρεισμα στην μικρή περίκλειστη κοινωνία μας. Όμως σήμερα δεν μπόρει να περπατήσει. Όπως και τα νερόβραστα και σοβαροφανή δελτία τύπου, που συμπληρώνουν αυτή την μεθοδολογία. Η εποχή του διαδικτύου και η έλευση νέων ΜΜΕ άλλαξε το παλιό φθαρμένο, φοβικό, σιωπηλό σκηνικό. Έχει πια ανοίξει ο πολιτικός διάλογος στην Άνδρο. Τα υπονοούμενα και τα μισόλογα δεν αντέχουν στο φως των επιχειρημάτων και του ελεύθερης συζήτησης. Όμως η διοίκηση και ο δήμαρχος δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Και συνεχίζουν…

Ο κ. Θωμάς είναι ο πρώτος που το κατάλαβε και κατέβηκε, έστω και καθυστερημένα, από ένα τρένο χωρίς μηχανοδηγό…

Στο ερώτημα του τι θα γίνει από εδώ και πέρα δύσκολο να απαντήσει κανείς. Πρακτικά δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος να τον αντικαταστήσει. Όποιος αναλάβει πρέπει να ξέρει τον Κώδικα απέξω κι ανακατωτά. Και να είναι παρών σε κάθε συμβούλιο. Και να έχει την πολιτική πείρα να προετοιμάζει τα θέματα. Και να έχει την δυνατότητα να διευθύνει ένα συμβούλιο όπου οι εντάσεις είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος του στενού κύκλου της διοίκησης και του δημάρχου, που να ξέρει για την διαχείριση (έστω και με τον κακό τρόπο που γίνεται σήμερα) των σκουπιδιών και της καθαριότητας (συμβάσεις, πληρωμές, διαπραγματεύσεις κλπ).  

Πράγματα που είχε αναλάβει ο κ. Θωμάς. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο χειρότερα γιατί δεν υπάρχει κανένας στον στενό κύκλο διοίκησης και δημάρχου, που να μπορεί να σχεδιάσει τι θα γίνει με τις επόμενες κινήσεις στη χωροθέτηση και στον δεματοποιητή. Στις ανεμογεννήτριες για τις οποίες κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί και για τις οποίες κάτι ήξερε ο παραιτηθείς. Και το κυριότερο να έχει κάποια γνώση στα οικονομικά που όπως μαθαίνουμε έχουν οδηγηθεί πλέον σε στάση πληρωμών (δεν έχουν πληρωθεί οι εταιρείες διαχείρισης των σκουπιδιών και καθαριότητας κλπ)!…

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά. Θεωρούμε πως ο κ. Θωμάς βλέποντας το επερχόμενο αδιέξοδο επιχείρησε «ηρωική έξοδο». Το πόσο «ηρωική» θα φανεί προσεχώς. Όμως τουλάχιστον αυτός απηλλάγη των ευθυνών, που από εδώ και πέρα προβλέπονται για τους υπόλοιπους ασήκωτες.

Η σκηνή μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης είναι ενδεικτική της επόμενης μέρας. Ο δήμαρχος... πήρε το πλοίο για Ραφήνα! Ο κ. Θωμάς... πήρε τον δρόμο για το σπίτι του! Και ο τρίτος Καπαδόκης επέστρεψε στο γραφείο του για να διοικήσει… ότι διοικεί!…

Αυτά. Και «ες αύριον τα σπουδαία», όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι…

«Εν Άνδρω»