ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η παραίτηση του Κυριάκου Θωμά και η κατάσταση του Δήμου Άνδρου

Παρακολουθούμε με ανησυχία το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα διάλυσης της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Άνδρου. Μαζί με όλους  τους  Ανδριώτες  διαπιστώνουμε  καθημερινά την αυθαιρεσία στην οικονομική διαχείριση, την αδυναμία διοίκησης και συντονισμού, τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και εχθρότητες μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας . 

Σαν Αντιπολίτευση και η «Ανδριακή Ενότητα» και η «Άνδρος της ζωής μας» δεν επενδύσαμε στην καταστροφή του νησιού για να φθαρεί η Διοίκηση και ίσα –ίσα στηρίξαμε με κόστος πολιτικό πολλές επιλογές για την Άνδρο, που ούτε οι ίδιοι οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν τόλμησαν να κάνουν.

 Παρόλα αυτά δύο χρόνια τώρα μετά την εκλογή του Δημάρχου φαίνεται πως ούτε η απειρία, ούτε άλλοι λόγοι ευθύνονται για την τραγική κατάσταση που οδήγησαν τον Δήμο . Απλώς είναι ανίκανοι να διοικήσουν.

-    Διαχείριση απορριμμάτων και χωροθέτηση ΧΥΤΥ

Η Διοίκηση Γλυνού με την χωματερή να έχει κατολισθήσει από τον πρώτο μήνα της θητείας της, με  πέντε κάμερες να βιντεοσκοπούν κάθε σακούλα σκουπιδιών μας και να τη στέλνουν στα πέρατα του κόσμου, με δύο συλλόγους και δύο δικηγόρους να « επαγρυπνούν» καθημερινά, κατάφερε να διαχειριστεί τα σκουπίδια και να προχωρήσει τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ μέχρι το τέλος. Σήμερα ο Γιάννης Μενδρινός από το Ζαγανιάρι είναι σύμβουλος του Δημάρχου, ο Αντώνης Λάβδας και ο Σταμάτης Κουλούρης μαζί με τους Συλλόγους του Πιτροφού και του Ζαγανιαρίου σφυρίζουν αδιάφορα και δεν υπάρχει καμιά κάμερα καταγραφής και καμιά μήνυση για τον Δήμαρχο. Παρ’ όλα αυτά ο Δήμαρχος καταφέρνει την μέγιστη επιτυχία να κάνουμε Πάσχα πνιγμένοι στα σκουπίδια και ίσως το ίδιο να γίνει και το καλοκαίρι, μια και το έργο της αποκατάστασης της χωματερής (ΧΑΔΑ) που ξεκινάει τον επόμενο μήνα δεν θα επιτρέπει τη διαχείριση των σκουπιδιών στη περιοχή και ο Δήμος Άνδρου δεν έχει επεξεργαστεί καμιά απολύτως εναλλακτική λύση.

Την καθαριότητα της περιοχής Χώρας έχουν  ουσιαστικά αναλάβει ιδιώτες χορηγοί που κάνουν το μεγαλύτερο έργο. -βάψιμο λιμανιού, καθαριότητα ρείθρων δρόμων, χορτοκοπή, φύτευση λουλουδιών, αποκομιδή κάδων κομπόστ και σκουπιδιών – ενώ από τον Δήμο εκδίδονται τακτικά τιμολόγια για δουλειές που γίνονται από άλλους και με χρήματα άλλων και υπάρχουν συμβάσεις με εργολάβο καθαριότητας ύψους 23000 ευρώ, χωρίς να διατίθεται  κανείς εξοπλισμός όπως αυτοκίνητο περισυλλογής και άλλα προβλεπόμενα είδη.

Όταν τον Αύγουστο του 2015 κόβεται τιμολόγιο προμήθειας ασβέστη για τον Όρμο Κορθίου αξίας 10 000 ευρώ για 750 σακιά ασβέστη, δηλαδή ένα τριαξονικό φορτηγό ασβέστες για να ασβεστωθεί ένας δρόμος στον όρμο που φτάνουν 2-3 σακιά, είναι φανερό ότι το τιμολόγιο είναι εικονικό και τα λεφτά πήγαν αλλού.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες με τέτοιες οικονομικές ατασθαλίες που σίγουρα θα οδηγήσουν στον εισαγγελέα  τους ανθρώπους που ευθύνονται γι’ αυτά. Όμως το σημαντικότερο ζήτημα για μας είναι να μην καταστραφεί η Άνδρος από μια ανίκανη Διοίκηση.

Με μια τέτοια κατάσταση να επικρατεί αντί ο Δήμαρχος να συναισθανθεί τις ευθύνες και την κρισιμότητα της κατάστασης κάνει απολογισμούς έργων, δηλαδή του Βιολογικού Καθαρισμού  Χώρας, της Πεζογέφυρας και του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, έργα για τα οποία δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα.

Είναι έργα που άλλες Διοικήσεις μελέτησαν, ενέταξαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εκτέλεσαν. Μπορεί ο Δήμαρχος Άνδρου να είναι εκείνος που θα κόψει  την κορδέλα στον Βιολογικό Καθαρισμό όμως μέχρι σήμερα, δύο χρόνια  τώρα από την εκλογή του δεν έχει  ούτε καν επισκεφτεί το έργο που θα αλλάξει τα δεδομένα για την χώρα της Άνδρου.

Αντί λοιπόν ο κύριος Δήμαρχος να αναλώνεται σε ψεύτικους απολογισμούς σε ταξίδια αναψυχής και σε γιορτές και πανηγύρια πρέπει να συναισθανθεί το χρέος του και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η παραίτηση του Κυριάκου Θωμά, συνυπεύθυνου σε μεγάλο κομμάτι για την σημερινή κατάντια του Δήμου δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν εξιλέωση για τον Δήμαρχο. Τα προβλήματα παραμένουν και ζητούν λύσεις αλλά ο Δήμαρχος και το επιτελείο του είναι μάλλον ανίκανοι να ανταποκριθούν.

Εμείς θα είμαστε παρόντες. Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να καταστραφεί το  νησί και θα δώσουμε την βοήθειά μας σε λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στα προβλήματα.

Ευχόμαστε στους Ανδριώτες και στους επισκέπτες του νησιού καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

                                     ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

            ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ –   Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ