ΧΥΤΥ: η υδρογεωλογική μελέτη κατατίθεται τον Ιούνιο…

 

Το σημείο χωροθέτησης του ΧΥΤΥ που έχει αμφισβητηθεί με πάρα πολλούς τρόπους από τους κατοίκους της Υδρούσας (φωτο: από την μελέτη).

Από τις 10 Απριλίου έλεγαν πως θα την είχαν καταθέσει. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο λόγος; ΔΕΝ είχαν προϋπολογισμό!! Ή, καλύτερα δεν είχαν πρόβλεψη στον προϋπολογισμό!! Και η αναθεώρηση του προϋπολογισμού έκανε πολλούς μήνες. Γιατί; Γιατί όπως μάθαμε από την Αποκεντρωμένη ήταν δύσκολο, με τόσες δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ανοίξει η σημερινή διοίκηση, να βρεθεί άνθρωπος να υπογράψει. Όλοι το σκέφτονται γιατί μετά ποιος ξέρει τι έρευνες και από όποιους θα αρχίσουν για το τι υπέγραψε.

Τέλος πάντων ήρθε πριν λίγες μέρες ο προϋπολογισμός και όπως μαθαίνουμε από πηγές της Περιφέρειας στο επόμενο ΔΣ αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση η σύμβαση για την υδρογεωλογική μελέτη που ζητήθηκε απ΄την Αποκεντρωμένη. Μέχρι τέλος Ιουνίου λένε οι πηγές μας θα κατατεθεί και η μελέτη στην Αποκεντρωμένη. Κατά τους γνωρίζοντες μέσα στον Ιούλιο θα παρθεί απόφαση από την αρμόδια επιτροπή. Σε σχετική ερώτηση μας τι προβλέπεται μετά η απάντηση ήταν:

-        "Αν εγκριθεί η μελέτη τότε ο ΧΥΤΥ θα πάρει περιβαλλοντικούς όρους και το φθινόπωρο η διοίκηση θα μπορεί να ετοιμάζει τεύχη δημοπράτησης για το έργο. Αν όχι θα εξεταστούν πάλι τα της μελέτης και μετά θα πάνε στη δεύτερη προτεινόμενη θέση από την μελέτη".

Σε νέα ερώτηση μας τι πιθανότητες έχει η έγκριση της μελέτης η απάντηση ήταν:

-        "Πολλές, γιατί σε αυτή την φάση η επιτροπή εμμένει στην τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Και δεν μπαίνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις σε θέματα ουσίας". 

 Φωτογραφίες του Θ. Μανούσου από την περιοχή χωροθέτησης, Πάνω τους αναγράφονται οι αντιδράσεις των κατοίκων. 

Αν παρθεί θετική απόφαση ο Δήμος Άνδρου θα μπορεί το φθινόπωρο να ετοιμάσει τεύχη δημοπράτησης για μια διαδικασία κατασκευής ΧΥΤΥ που θα κρατήσει ίσως τρία χρόνια. Ενδιαμέσως θα πρέπει να έχει σχεδιάσει κάποια ενδιάμεση λύση μιας και να μείνει ο δεματοποιητής με τις παρούσες συνθήκες στη Σταυροπέδα μοιάζει λίγο απίθανο. Και εκεί θα κριθούν πολλά.

Αυτά τα νεώτερα για την χωροθέτηση που για δύο ολόκληρα χρόνια τώρα τίποτα δεν προχώρησε, πολλά λέχθηκαν και λίγα εγιναν και το χειρότερο είναι πως η όλη διαδικασία αμφισβητήθηκε στο έπακρο λόγω κακών χειρισμών από την διοίκηση. Να δούμε  λοιπόν τι θα γίνει... 

"Εν Άνδρω"