Ακούει κανείς;

 

Ο δεματοποιητής και οι σκουπιδόμπαλες. Σύμφωνα με την αρχαιολογία, τον εργολάβο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και την λογική ο χώρος και ο χρόνος έχουν εξαντλήθει. Κάτι πρέπει να γίνει για να αντέξει το νησί τα επόμενα 3 χρόνια (Φωτο: Εν Άνδρω).

Εδώ που φτάσαμε πλέον στο κρίσιμο ζήτημα των σκουπιδιών ο άμεσος και κρίσιμος παράγοντας για τα σκουπίδια της Άνδρου είναι η λειτουργία του  δεματοποιητή και ο χώρος εναπόθεσης των σκουπιδόμπαλων. Η όποια τελική  απόφαση για τον ΧΥΤΥ δεν λύνει κανένα άμεσο ζήτημα μιας και μέχρι την κατασκεύη του χρειάζονται τρία τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με την εκτίμηση στελέχους της περιφέρειας.

Ο σημερινός χώρος αποθήκευσης ήδη έχει γεμίσει. Αντέχει μόνο για λίγες μέρες!!! Και ο δεματοποιητής είναι σε μέρος που πρέπει να φύγει από εκεί τους επόμενους 3-4 μήνες. Και για να φύγει χρειάζεται 2-3 μήνες!!!

Συνεπώς κάποιος πρέπει να ασχοληθεί επειγόντως με το που θα πάνε οι σκουπιδόμπαλες που ξεχειλίζουν, ενώ πρέπει να σχεδιάσει και την άμεση μεταφορά του δεματοποιητή σε άλλο μέρος για να συνεχίσει να δουλεύει. Αν δεν γίνουν αυτά τα δύο τα σκουπίδια αργά ή γρήγορα θα μείνουν στους δρόμους. Και πλέον είμαστε στο καλοκαίρι!!!

Ακόμα κι αν αντέξει η Άνδρος για φέτος το καλοκαίρι σίγουρα δεν μπορεί να αντέξει τρια χρόνια με αυτή την κατάσταση. Ποια είναι τα σχέδια σας κύριοι; (Φωτο: Εν Άνδρω).

Μπροστά σε αυτή την επείγουσα κατάσταση η σημερινή διοίκηση μοιάζει να μην έχει κανένα σχέδιο. Από πού το συνάγουμε αυτό; Από το γεγονός πως υπεύθυνος του Δήμου ρώτησε τις προάλλες με αγωνία τον δήμαρχο - που έχει αναλάβει όλον τον σχεδιασμό μόνος του: τι θα γίνει με τον δεματοποιητή; Και η απάντηση: «όταν έρθει η ώρα θα δούμε». Στράφηκε μετά με ανησυχία στον επί των οικονομικών αντιδήμαρχο - που έχει αναλάβει όλες τις συμβάσεις στα χέρια του: «που θα πάει ο δεματοποιητής». Και η απάντηση: «ο δεματοποιητής δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί που είναι»…

Από τις απαντήσεις προκύπτει πως οι δύο τοπικοί άρχοντες που έχουν ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες στα χέρια τους… ΔΕΝ έχουν σχέδιο. Γιατί οι πρώτες σκουπιδόμπαλες κάπου πρέπει να πάνε το επόμενο 20ήμερο. Αλλιώς τα σκουπίδια θα μείνουν πάλι στους δρόμους. Κάτι που μέσα στο καλοκαίρι θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Και γιατί ο δεματοποιητής κάπου πρέπει να πάει μέχρι το φθινόπωρο. Ο χώρος που είναι τώρα έχει κριθεί διπλά ακατάλληλος. Πρέπει να φύγει για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Σταυροπέδας που έχει ξεκικήσει. Και πρέπει να φύγει γιατί ο χρόνος που είχε από την αρχαιολογία έληξε και ήδη υπάρχει τελική δίκη στο ΣτΕ το φθινόπωρο.

 Απέναντι σε αυτή την επείγουσα κατάσταση ο δήμαρχος κοιτά… από την άλλη μεριά!!! Και ο αντιδήμαρχος οικονομικών «αποφασίζει και διατάζει»… στο πουθενά!!! Όλα αυτά ενώ η σεζόν ξεκίνησε και όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν για να υπάρξουν οικονομικά…

Πρακτικά αυτή τη στιγμή οι δύο υπεύθυνοι ψάχνουν για ένα «μπάλωμα»! Απλώς για να περάσει το καλοκαίρι. Αν το βρουν και σωθεί η σεζόν. Όμως, το φθινόπωρο θα υπάρξει νέο αδιέξοδο. Άρα με «μπαλώματα» δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η σημερινή εξωφρενική κατάσταση να φτάσει μέχρι το 2019 που θεωρητικά θα ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ (αν φυσικά ολοκληρωθεί και η επικείμενη χωροθέτηση).

Άρα δήμαρχος και αντιδήμαρχος οικονομικών πρέπει να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ τις ευθύνες τους και να προτείνουν κάτι άμεσα: και για το επόμενο 20ήμερο και για το επόμενο τρίμηνο. Γιατί τα πράγματα σκουραίνουν και πλέον οι ευθύνες είναι ΟΛΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!

  

Αυτό το λέμε γιατί πλέον κανείς από τους υπόλοιπους συμβούλους δεν αποφασίζει για ΤΙΠΟΤΑ! Ειδικά στο κρίσιμο θέμα των σκουπιδιών δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και για κανέναν! Ότι ρωτάμε εμείς κι ο κόσμος με ανησυχία ρωτάνε και όλοι οι σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Γιατί κανείς δεν ξέρει τίποτα! Είναι γνωστό σε όλους πως στο πολύ κρίσιμο θέμα των σκουπιδιών αρχικά αποφάσιζαν μόνο τρεις και τώρα πια μόνο δύο…

Επιπλέον, μέχρι σήμερα ποτέ η αντιπολίτευση δεν τους εμπόδισε σε τίποτα για τα σκουπίδια. Αντιθέτως τους στήριξε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά ούτε οι διαφωνούντες έφεραν ποτέ αντίρρηση στην μετεγκατάσταση του δεματοποιητή και νέου χώρου εναπόθεσης των σκουπιδόμπαλων για τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως όλοι ρωτάνε ξανά και ξανά ζητώντας να προχωρήσει το όλο θέμα άμεσα.

Όμως δεν προχωρά γιατί ο μεν Θ. Σουσούδης διστάζει να πάρει μια απόφαση ο δε Χ. Βουραζέρης διατάζει  να μείνει ο δεματοποιητής στη θέση του κόντρα στην λογική, στην αρχαιολογία, στον εργολάβο αποκατάστασης και στην πραγματικότητα! Που όλα λένε πως ο χώρος και ο χρόνος για τα σκουπίδια πλέον εξάντλησαν όλα τα περιθώρια. Αν συμβεί κάτι μέσα στο καλοκαίρι αυτοί οι δύο πλέον είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουν άμεσα. Διαφορετικά…

«Εν Άνδρω»