Δημοτικό Συμβούλιο 15/6: Και συνεχίζουν… τα λάθη!!!

 

Η επίμαχη θέση της Πλούσκας. Φωτογραφία από την μελέτη.

Υπήρχαν δύο δρόμοι εδώ που έφτασε το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ. Ο ένας είναι υπηρεσιακός και πολιτικός. Ο άλλος δικαστικός. Χτες ο Δήμος Άνδρου αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστηρια κατά του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και κατά των επικεφαλής των κατοίκων που διαμαρτύρονται. Η απόφαση αυτή πέρασε με ψηφους 9-5 μόνο και μόνο γιατί την ψηφισε η αντιπολίτευση. Η κίνηση αυτή διαίρεσε ακόμα μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου. Για δεύτερη φορά η διοίκηση Σουσούδη-Βουραζέρη αδυνατεί να συγκροτήσει πλειοψηφία σε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό θέμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατ’ αρχή, λοιπόν, ο δήμαρχος έκανε μια μακροσκελή εισήγηση ξεκινώντας το αφήγημα του από το 2013 σε μια προσπάθεια να δικαιώσει, ακόμα μια φορά, την δική του προεκλογική δέσμευση και απόφαση για «εμπλουτισμό των θέσεων» χρεώνοντας την… στην Περιφέρεια και στην αντιπολίτευση! Το αφήγημα αυτό δεν αντέχει σε κριτική. Η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του και αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του. Το πώς το έκανε και τι του βγήκε στο τέλος το χρεώνετε αυτός. Η προηγούμενη διοίκηση έχει χρεωθεί τα δικά της λάθη και τελείωσε. Ακόμα του θυμίζουμε πως θέμα χθεσινής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου ήταν: ενημέρωση για τις σημερινές εξελίξεις σχετικά με τον ΧΥΤΥ.

Ως προς τις σημερινές εξελίξεις ο δήμαρχος στάθηκε στο χαρτί του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Κυκλάδων θεωρώντας το εκπρόθεσμο, αλλά και υποκινούμενο. Κι είπε πως θα καθυστερήσει κι άλλο την χωροθέτηση σε έναν χώρο που ήδη η Αρχαιολογία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως θεωρώντας πως δεν υπάρχουν αρχαία.

Σίγουρα εδώ υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Και ορθώς επισημανθηκε αυτό στην εισήγηση. Όμως πως και με ποιο τρόπο μπορεί να λυθεί αυτή η αντίφαση; Ποιοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν σε αυτήν την περίπτωση; Το ανώτερω δικαιοδοτικό όργανο, το ΠΕΣΠΑ, της Αποκεντρωμένης που θα κρίνει τελικά και την μελέτη; Ή, θα ακολουθηθεί άλλος δρόμος;

Στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα ο δήμαρχος πρότεινε δικαστική προσφυγή του Δήμου Άνδρου εναντίον των μελών του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που πήραν την απόφαση για τις ενδεικτικές τομές! Και επιπλέον και δικαστικές προσφυγές εναντίον των επικεφαλής των διαμαρτυρομένων πολιτών που παραβρέθηκαν στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Στο σημείο αυτό η αντιπολίτευση ταυτίστηκε πλήρως με τον δήμαρχο υπερθεματίζοντας! Έτσι ο δήμαρχος ζήτησε μια ομόφωνη απόφαση για όλες τις προσφυγές!

Ακόμα μια φωτογραφία από την μελέτη της προτεινόμενης θέσης για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.

Στο σημείο αυτό ο σύμβουλος Ανδρέας Βόσσος πήρε τον λόγο και επεσήμανε πως μια δικαστική προσφυγή κατά θεσμικού οργάνου θα αποφέρει απάντηση και θα μπλέξουν δικαστικά κάτι που θα στείλει την όλη υπόθεση πίσω για πολύ καιρό - ίσως και δύο χρόνια! Θα ήταν πιο σωστό είπε να πάνε όλα τα προαπαιτούμενα από τον Δήμο έτοιμα στο τελικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΠΕΣΠΑ) τον Ιούλιο. Και μαζί και το συγκεκριμένο χαρτί. Και το Συμβούλιο ας κρίνει. Θύμισε μάλιστα στον δήμαρχο πως στις δεσμεύσεις του ήταν: «ότι πουν οι υπηρεσίες»! Και τον ρώτησε: «Πως τώρα που μια υπηρεσία λέει κάτι διαφορετικό θα προσφύγεις εναντίον της; Αυτό δεν αναιρεί την δέσμευσή του;» Απάντηση δεν έλαβε…

Επιπλέον ο κ. Βόσσος τόνισε πως μια δικαστική προσφυγή εναντίον κατοίκων δεν ενδείκνυται γιατί οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Και να προσφεύγουν και κατά της διοίκησης. Ο Δήμος δεν είναι σωστό να προσφεύγει κατά πολιτών επικεντρώνοντας και στοχοποιώντας τους επειδή παρέστησαν στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν.

Εδώ από την στιχομυθία αποκαλύφθηκε πως το Αρχαιολογικό Συμβούλιο συγκλήθηκε τον Μάιο. Και σε αυτό πήγαν μόνο οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες!!! Ο δήμαρχος το θεώρησε… τυπικό!!! Και δεν πήγε!!! Ούτε έστειλε κανέναν άλλο!!! Ήταν, όπως φαίνεται, μια απίστευτη ολιγωρία και απρονοησία του ιδίου και του στενού επιτελείου του…

Μετά μίλησαν οι Μ. Μαμάη και Α. Βολίκα κατά της άποψης για δικαστικές προσφυγές και οι Δ. Θεοδωράκης, Ν. Θεολόγου και Μ. Βασιλοπούλου υπέρ της άποψης για δικαστικές προσφυγές. Ακολούθησε η ψηφοφορία και με ψήφους 9-5 ψηφίστηκαν οι δικαστικές προσφυγές. Την θέση του δημάρχου για δικαστικές προσφυγές καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Βάσσος, Μαρία Μαμάη, Άννα Βολίκα, Νίκη Μαμάη και Γιώργος Ψωμάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Κρίνοντας τα όσα λέχθηκαν και αποφασίστηκαν παρατηρούμε πως:

(α) Η διοίκηση Σουσούδη-Βουραζέρη, για δεύτερη φορά, σε πολύ σημαντικό θέμα δεν μπορεί συγκροτήσει πλειοψηφία. Αν δεν την στήριζε χτες η αντιπολίτευση θα έχανε την ψηφοφορία. Από τους 10 παρόντες της πλειοψηφίας μόνο 5 ψήφισαν τις δικαστικές προσφυγές. Οι άλλοι 5 καταψήφισαν. Η πρόταση πέρασε με τις 4 ψήφους της αντιπολίτευσης που στήριξε τον κ. Σουσούδη.

(β) Η πρόταση του κ. Σουσούδη βαθαίνει πλέον τον διχασμό με την Υδρούσα. Τα δικαστήρια πάντα μεγεθύνουν τις πολιτικές διαιρέσεις. Το νησί είναι ήδη διχασμένο από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της σημερινής διοίκησης όταν χωροθετούσε και ξεχωροθετούσε εδώ κι εκεί στην Υδρούσα τον Φεβρουαρίο-Μάρτιο του 2015, χωρίς τεκμηριωμένη λογική, ξεσηκώνοντας τους πάντες. Τώρα στέλνει τους πολίτες της περιοχής στα δικαστήρια. Ποιος είναι ο σχεδιασμός πίσω από αυτή την αψυχολόγητη πολιτικά ενέργεια;

(γ) Απίστευτη η απρονοησία του δημάρχου να μην παραστεί στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, για να εξηγήσει την θεση του Δήμου Άνδρου.

(δ) Ως Εν Άνδρω έχουμε επικοινωνήσει εδώ και μέρες με αρμόδιους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Σύρο οι οποίοι μας είπαν πως: το καλύτερο θα ήταν να πάνε όλα τα χαρτιά στο Συμβούλιο στη Σύρο και εκεί να παρθεί τον Ιούλιο η τελική απόφαση των υπηρεσιών με όλα τα κριτήρια στο τραπέζι. Κάθε άλλη ενέργεια θα περιέπλεκε την κατάσταση. Το Συμβούλιο με γνώση όλων των δεδομένων (νομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, πολιτικών) θα κληθεί να αποφασίσει τελικά. Και φυσικά θα έχει την τελική ευθύνη.

Αυτά μας είπαν. Τα βρήκαμε λογικά και σύνομα και τα μεταφέρουμε εδώ. Από την μεριά μας αναρωτιόμαστε: Ποιοι άραγε συμβούλευσαν τον δήμαρχο να τραβήξει σε μετωπική δικαστική σύγκρουση με το Αρχαιολογικό Συμβούλιο και κυρίως με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες;  Άγνωστο. Όπως άγνωστο είναι το ποιοι συμμετέχουν στο κονκλάβιο στο οποίο παίρνονται σ ήμερα οι αποφάσεις στον Δήμο Άνδρου. Τέλος, να τονίσουμε πως όσον αφορά την χθεσινή θέση της αντιπολίτευσης πολιτικά δυσκολευόμαστε να την εξηγήσουμε. Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό…

«Εν Άνδρω»