Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο από την ξεχασμένη Β. Άνδρο

 

Μεγάλα Πέζα: Παραλία χωρίς πρόσβαση ένα χιλιόμετρο από τις Χάρτες, όπου και στο χωριό η πρόσβαση είναι προβληματική. Κι όμως μένουν άνθρωποι εκεί... (Φωτο: Εν Άνδρω).

Μακροτάνταλο Άνδρου, 18 Ιουνίου 2016 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ με λύπη, την κοινωνική ολίσθηση του Δήμου Άνδρου.  Ολίσθηση που ξεκινάει όχι από τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά από την κορυφή. Τουτέστιν την διοίκηση. Ο ανδριακός κόσμος με την ψήφο του στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε τοπικούς άρχοντες με σκοπό να επιλυθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα και παθογένειες, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί για χρόνια, λόγο της αδιαφορίας των εκάστοτε δημάρχων και την τάση τους να αγνοούν το Μακροτάνταλο με τα σοβαρά προβλήματα του. Δρόμοι παρατημένοι στο έλεος του καιρού, σκουπίδια στοιβαγμένα στους κάδους για παραπάνω από δύο μήνες και γενικά πλήρης απαξίωση των κατοίκων της βορειοδυτικής Άνδρου. Ας μην ξεχνάμε πως τον περασμένο χειμώνα, ο χωματόδρομος προς την βορειοδυτική Άνδρο κόπηκε δύο φορές από τις νεροποντές και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος την μία φορά χρειάστηκε να τον αποκαταστήσει με δικά του έξοδα, ώστε οι διαμένοντες εκεί, να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους.

Το Μακροτάνταλο και η Υδρούσσα, έχουν δίπλα τους την κ. Μαρία Μαμάη, αλλά και τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Θοδωρή Μπόθο, που κάνουν στην κυριολεξία ότι μπορούν, να επιλυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Παρόλα αυτά τελευταία οι αρμοδιότητες της αντιδημάρχου μετατοπίστηκαν από ότι μάθαμε αλλού, με αποτέλεσμα από εκείνη την στιγμή και μετά, τα προβλήματα να γιγαντωθούν.

Μακροτάνταλο: η ξεχασμένη Βόρεια Άνδρος, αριστερά ξεχωρίζει σαν λευκή κουκίδα μέσα στη μέρα ο φάρος της Φάσας που δεσπόζει στο στενό του Κάβο Ντόρο. Σε όλη την περιοχή οι δρόμοι είναι άθλιοι, δύσβατοι και δεν φτάνουν στις παραλίες όπως γράφουν οι κάτοικοι. (Φωτο:Χ.Π.)

Βρισκόμαστε στους καλοκαιρινούς μήνες που το νησί θα έπρεπε να είναι έτοιμο για τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό και η πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού είναι αδύνατη. Παραλίες όπως ο Ζόργκος η οποία εξυπηρετεί ξενοδοχειακή μονάδα με 100% πληρότητα από το Πάσχα, τα Μεγάλα και Μικρά Πέζα, που απέχουν ένα χιλιόμετρο από τα Χωριά Χάρτες και Καλυβάρι, η παραλία του Πύργου, με εξαίρετο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, η παραλία της Μπλιχάδας με δύο χιλιόμετρα αμμουδιά, παραλίες Ζωντανές και Πεντακάθαρες είναι αποκλεισμένες για πρώτη φορά στα χρονικά από το επαρχιακό δίκτυο. Παραλίες που απέχουν μόλις 10 λεπτά από το λιμάνι και εξυπηρετούν ακόμα και τον ημερήσιο τουρισμό. Και φυσικά δεν μένουμε μόνο στον τουρισμό. Το οδικό δίκτυο εξυπηρετεί κατοικίες μονίμων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αγανακτισμένοι πλέον παρατηρούν την κατάσταση να φθάνει στο απροχώρητο. 

Σε πρόσφατα αιτήματα που έγιναν από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, μας αγνοήσατε εντελώς, προτείνοντας μας απλά, να επικοινωνήσουμε εμείς οι ίδιοι με τον αρμόδιο που ανέλαβε τα μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου. Ο οποίος δεν γνωρίζει πού βρίσκετε το Μακροτάνταλο. Ούτε κι εμείς γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο κύριο.
Αναφέρομαι λοιπόν στην χθεσινή σας επιστολή, 17/6/2016, αναφερόμενος στην ανακύκλωση του Δήμου και θέλω να σας ρωτήσω για ποια σύμπνοια μιλάτε; Εμείς δεν είδαμε κανένα πρόβλημα από τα παραπάνω να λύνετε. Πώς να σας στηρίξουμε; Σας στηρίξαμε στον αγώνα σας και είχαμε ελπίδες πολλές για εσάς. Ένας λόγος παραπάνω γιατί επιλέξατε άτομα που γνωρίζουν την περιοχή και τα προβλήματα της. Στους οποίους όμως αργότερα τους πήρατε τις αρμοδιότητες, με την δικαιολογία ότι σας ασκούν μικροπολιτική αντιπολίτευση, ενώ εκείνοι δεν θέλησαν να παραβούν τις υποσχέσεις, πρώτα τις δικές σας και μετά τις δικές τους.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ. Πολιτισμός είναι το δικαίωμα πρόσβασης στα σπίτια μάς και στις παραλίες μας. Πολιτισμός είναι η Καθαριότητα. Πολιτισμός είναι μια υγιής κοινωνία χωρίς προβλήματα.
Κατανοούμε πως τα προβλήματα του δήμου είναι πολλά, αλλά επιτέλους, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα προβλήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Στις προηγούμενες εκλογές, ο κόσμος με την ψήφο του, διά μέσω των αντιπροσώπων του σας εξέλεξε Δήμαρχο Άνδρου. Όχι Δήμαρχο Χώρας Άνδρου. Όχι Δήμαρχο Κορθίου. Όχι Δήμαρχο  Υδρούσσας. Αλλά Δήμαρχο ολόκληρου του Νησιού. Και σαν Δήμαρχος ολόκληρου του Νησιού περιμένουμε να πράξετε. Πλέον από ότι έχουμε ενημερωθεί, έχετε δηλώσει πώς εσείς ο ίδιος θέλετε να ελέγχετε το οδικό δίκτυο ώστε να γίνονται έργα αποκατάστασης.
Γι αυτό τον λόγο επίσημα και δημόσια σας προσκαλούμε να έρθετε και να ελέγξετε τους χωματόδρομους του Μακροταντάλου ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ.
Τέλος θέλω να σας δηλώσω προσωπικά ότι ο σεβασμός μου στο πρόσωπο σας είναι μεγάλος και σαν επιστήμονας, που έχετε προσφέρει πολλά στον τόπο μας αλλά και σαν άνθρωπος που αγαπά τον τόπο που τον ανέθρεψε. Παρόλα αυτά ίσως θα έπρεπε να ελέγξετε λίγο τις φωνές τοπικισμού και προσωπικού συμφέροντος γύρω σας. Η επισήμανση των προβλημάτων  δεν αποτελούν αντιπολίτευση, αλλά χείρα βοηθείας για μία υγιή Δημοτική Αρχή. Όπως και τα μέσα έκφρασης της φωνής των κατοίκων. Πολιτισμός είναι και η Ελευθερία λόγου αλλά και ο ορθός λόγος, χωρίς ύβρεις και διαμάχες. Και η προβολή μίας υγιούς Κοινωνίας, είναι η Καλύτερη προβολή που μπορεί να έχει ο τόπος μας.

Με τιμή και σεβασμό
Γιάννης Δαφνιωτίδης
Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακροταντάλου «Η ΦΑΣΑ»