Επείγει η υποβολή της μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Νίκου Θεολόγου

Ο κ. Νίκος Θεολόγου στο δημοτικό συμβούλιο (φωτο: Εν Άνδρω). 

(Από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου  Νίκο Θεολόγου λάβαμε χθες και δημοσιεύουμε σήμερα το παρακάτω κείμενο σχετικά με την υποβολή προς έγκριση της μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου  και τις προθεσμίες της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου – Έν Άνδρω)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Άνδρο σε μια στιγμή που κάθε ενέργεια, αλλά και κάθε μη ενέργεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μέλλον της διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί μας. Στις 15 Ιουλίου άνοιξε το πρόγραμμα για την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης τέτοιου είδους έργων και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα διαθέτει για το Νότιο Αιγαίο 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία στην Άνδρο αναλογούν περίπου 6-7 εκατ. Οποίο νησί δεν υποβάλλει αίτημα με όλες τις μελέτες και τις εγκρίσεις για κατασκευή ΧΥΤΥ δεν μπορεί στο μέλλον να ελπίζει σε άλλο πρόγραμμα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και μοναδική λύση θα είναι ο ιδιωτικός ΧΥΤΥ ή τα ρέματα του νησιού με όποιες καταστροφικές συνέπειες θα υπάρξουν.

Η μελέτη του ΧΥΤΥ ήταν έτοιμη με όλες τις προεγκρίσεις των συναρμόδιων Υπηρεσιών από το τέλος του 2013, και ουσιαστικά μόνο συμπληρωματικά στοιχεία έχουν συμπεριληφθεί. Έτσι ολοκληρωμένη παραδόθηκε το 2014 στην νέα Διοίκηση που μετά από παλυνωδίες και περιηγήσεις κατέληξε με την απόλυτη ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας να πειστεί και να προσπαθήσει την ολοκλήρωση της χωροθέτησης στην περιοχή «Πλούσκα».

Το τελευταίο διάστημα όσοι αντιδρούν στη χωροθέτηση που έχει σαν πρώτη θέση επιλογής την περιοχή «Πλούσκα» βάζουν διάφορα προσκόμματα με άμεσες πιέσεις στην Υπηρεσία και στα όργανα της στερώντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση και υποβολή της μελέτης εμπρόθεσμα, ώστε να μη γίνει ποτέ το έργο.

 

Η περιοχή Πλούσκα που είναι πρώτη επιλογή στην προς έγκριση μελέτη 

Σ' αυτά τα πλαίσια αναζητήθηκαν μυστικές υδρολογικές λεκάνες, αρχαία κτήρια και ότι άλλο θα προκαλούσε καθυστέρηση, μέχρι και την πρόσκληση του Γεν. Γραμματέα Περιβάλλοντος ταυ Υπουργείου Εσωτερικών για να διαμορφώσει «ίδιαν άποψιν». Σ αυτή τη φάση που βρίσκεται η χωροθέτηση κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει ρόλο παρά μόνο για να πιέσει τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ολοκληρώσουν την απόφασή τους, θετική ή αρνητική, στη 1η, 2η ή 3η θέση επιλογής. Οποίες άλλες ενέργειες και νέα αιτήματα αποτελούν μόνο σκόπιμη καθυστέρηση ώστε να μην γίνει ποτέ ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

Η Δημοτική πλειοψηφία και σ Δήμαρχος προσωπικά, καθώς και ο παραιτηθείς πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μεγάλη ευθύνη για ότι γίνεται σήμερα. Απαξίωσαν την χωροθέτηση που μπορούσε να γίνει το 2014 με την δική τους συμμετοχή από την Διοίκηση Γλυνού και επένδυσαν στα σκουπίδια ολόκληρη την προεκλογική τους εκστρατεία με την επωδό «έχουμε λύση για όλα».

Σήμερα απολαμβάνουν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής . Μπροστά στον προφανή κίνδυνο η Άνδρος να παραμείνει χωρίς ΧΥΤΥ είναι απόλυτα δεσμευτικό ο Δήμος Άνδρου να προχωρήσει άμεσα:

  1. 1. Στην κατάθεση της μελέτης ολοκληρωμένης όπως υπάρχει στις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  1. 2. Στην κατάθεση Τεχνικού Δελτίου του έργου για ένταξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Είναι η στιγμή ο Δήμος Άνδρου να θέσει μπροστά στις ευθύνες τους τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου. Δεν είναι δυνατόν το νησί να στερηθεί την διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονο τρόπο επειδή δεν υπάρχει ομοφωνία στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Σε κανένα απολύτως μέρος της χώρας δεν υπήρξε ποτέ ομοφωνία και αυτό δεν μπορεί να είναι λόγος ακύρωσης ενός έργου.

Άνδρος 21.7.2016