Ανακύκλωση: μια προαναγγελθείσα αποτυχία - Και μια νεότερη διευκρίνηση

 

Κάποτε γι' αυτή την αθλιότητα διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι Ζαγανιάρη και Πιτροφού. Τώρα μοιάζει να την έχουν αποδεχτεί. Όπως την έχει αποδεχτεί η σημερινή διοίκηση, αλλά και η αντιπολίτευση (μείζονα & ελάασονα). Αλλά και πολλοί άλλοι στο νησί. Μάλλον εκεί θα καταλήξουν και τα "ανακυκλώσιμα" που γύρνάνε πίσω από την Αθήνα. Άραγε βλέπει κανείς;

(Το μεσημέρι μας τηλεφώνησαν πως τελικά βρέθηκε μια κάποια λύση ώστε να μην επιστρέψει κατάφορτη η νταλίκα στην Άνδρο. Διαβάστε το σημείωμα στο τέλος του πρώτου άρθρου για περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί σε τίποτα την κριτική μας. Αντιθέτως επιβεβαιώνει πλήρως και το ρεπορτάζ, αλλά και το ότι δεν υπάρχει μέθοδος, στόχευση και προγραμματισμός στην ανακύκλωση και στην καθαριότητα και στα σκουπίδια - Εν Άνδρω).

(α) Το άρθρο με το ρεπορτάζ σχετικά με τα ανακυκλώσιμα

Η πρώτη νταλίκα με ανακυκλώσιμα υλικά, υπό τη νέα εταιρεία στην οποία ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ απευθείας η ανακύκλωση, ΔΕΝ έγινε αποδεκτή στο ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στην Αθήνα! Η νταλίκα θα επιστρέψει φορτωμένη… στο νησί!!! Απλώς πήγε μια βόλτα πέρα-δώθε τον Κάβο Ντόρο!!! Ο λόγος; Η παρτίδα είχε πολύ μεγάλες ποσότητες ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ υλικών!!!

Μάλιστα ήταν τόσο πολλά τα μη ανακυκλώσιμα υλικά που δεν τα δέχτηκε ούτε ο ΧΑΔΑ της Βοιωτίας, που δεχόταν μέχρι σήμερα τα όποια μικρά υπολείμματα, έναντι μιας αμοιβής. Μια πρακτική που υπήρχε από τον προηγούμενο εργολάβο σε περίπτωση που υπήρχαν μικρές ποσότητες μη ανακυκλώσιμες στην παρτίδα!!!

Είναι προφανές πως η βιαστική, πρόχειρη, ΔΙΧΩΣ ΟΡΟΥΣ και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ανάθεση της ανακύκλωσης που έγινε από τον κ. Σουσούδη, υπό την υψηλή επίβλεψη του κ. Βουραζέρη, απότυχε. Το λέμε αυτό γιατί πλέον το καλοκαίρι τελειώνει, μαζί και η όπως-όπως ανάθεση (40 μέρες). Και ακόμα να γίνει κάτι σωστό στην ανακύκλωση.

Δυστυχώς η διοίκηση του κ. Θ. Σουσούδη, με την καθοδήγηση του κ. Χ. Βουραζέρη, μοιάζει πλέον να μην καταλαβαίνει την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το νησί. Να τους θυμίσουμε πως:

  1. Εφέτος σταμάτησαν την ανακύκλωση, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, μέσα στο κατακαλόκαιρο διαλύοντας το όποιο σύστημα ανακύκλωσης υπήρχε. Και το χειρότερο είναι η δεύτερη φορά που κάνουν την ίδια απερίσκεπτη ενέργεια. Την είχαν κάνει και πέρσι στην αρχή του καλοκαιριού. Αλλά δεν έβαλαν μυαλό.
  2. Στο δημοτικό συμβούλιο, τέλη Ιουλίου, άσκησαν κριτική προς τον προηγούμενο εργολάβο και μετά μίλησαν σε υψηλούς τόνους για ΟΡΟΥΣ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ κατηγορώντας πάλι τους… προηγουμένους!!! Έχουν πια ξεχάσει εντελώς πως διοικούν αυτοί ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Μετά προχώρησαν σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ανάθεση ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ και ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ!!!
  3. Στο κρίσιμο συμβούλιο του Ιουλίου ΔΕΝ τους ασκήθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τις άθλιες επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. Η μεν μείζονα αντιπολίτευση περιορίστηκε απλώς να τους προτρέψει αυστηρά να πάρουν τις ευθύνες τους. Η δε ελάσσονα αντιπολίτευση ήταν παντελώς ΑΠΟΥΣΑ (κάτι που συμβαίνει καιρό) ως συγκροτημένη παράταξη ή ακόμα και ως κατατεθειμένες προτάσεις.

Το γεγονός είναι πως σε λίγες μέρες βγαίνει και ο Αύγουστος χωρίς να έχει γίνει κάτι στην ανακύκλωση που σέρνεται και έχει ξεχαρβαλωθεί κυριολεκτικά όλο το καλοκαίρι με πλήρη ευθύνη της σημερινής διοίκησης.

Κατά τα άλλα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η Άνδρος πλέον έχει ανάγκη από διοίκηση και προτάσεις εφαρμόσιμες όχι από πολιτικά μανουβραρίσματα και αόριστες κουβέντες. Ήδη το φθινόπωρο εκδικάζονται δύο πολύ σοβαρές προσφυγές στο ΣτΕ. Η πρώτη αφορά τον δεματοποιητή για την οποία οι Θ. Σουσούδης και Χ. Βουραζέρης «αγρόν αγοράζουν»… Η δεύτερη αφορά τις ανεμογεννήτριες για την οποία ΔΕΝ ξέρουν καν που βρίσκεται…

Την ίδια στιγμή στο θέμα του ΧΥΤΥ έχει κολλήσει στην υδρογεωλογική μελέτη από τον Ιανουάριο! Ήδη φτάσαμε στον Σεπτέμβριο και ακόμα δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα. Θυμίζουμε πως ο κ. Σουσούδης είχε πει στην Αποκεντρωμένη πριν 8 μήνες πως: «σε 10 μέρες θα έχει φέρει την μελέτη»!!! Δυστυχώς κοντεύουν πια 10 μήνες και με πλήρη ευθύνη των Σουσούδη-Βουραζέρη η μελέτη «πάει κι έρχεται»! Και ποτέ δεν φτάνει!!!

Και στην περίπτωση αυτή εδώ δεν τους φταίνε οι αντιπολιτευόμενοι. Γιατί η μεν μείζονα αντιπολίτευση τους στηρίζει στον ΧΥΤΥ. Η δε ελάσσονα επισήμως δεν έχει θέση μιας και ο επικεφαλής της επί δύο χρόνια, φοβούμενος το όποιο πολιτικό κόστος, δεν έχει πάρει καμία επίσημη θέση.

Η ανακύκλωση, με τους αυτοσχεδιασμούς του κ. Σουσούδη και τις επιλογές του κ. Βουραζέρη, κατέρρευσε εφέτος το καλοκαίρι. Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει με τον δεματοποιητή και τις σκουπιδόμπαλες το φθινόπωρο. Γιατί κινδυνεύει πλέον να καταρρεύσει το νησί. Και το ερώτημα παραμένει προς διοίκηση και αντιπολίτευση: ακούει κανείς; 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ψευδόμενη και παραπατώντας, η σημερινή διοίκηση έβγαλε και το δεύτερο καλοκαίρι: έτσι χωρίς στόχο και πρόγραμμα τόσο στην ανακύκλωση όσο και στα σκουπίδια. Η ανακύκλωση, όπως είδαμε, «πάει κι έρχεται»!!! Και τα σκουπίδια πάνε στον κατήφορο της Σταυροπέδας, όπως λέει και η έκθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας!!! Και φυσικά δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία αν ο δεματοποιητής φύγει από την Σταυροπέδα. Αλλά και για τον ΧΥΤΥ, όπως είπαμε παραπάνω, η διοίκηση δεν… βιάζεται καθόλου!!! Και μαζί της δεν βιάζεται καθόλου μέρος της αντιπολίτευσης! Αλλά και πολλοί άλλοι στο νησί!…

(β) Οι διευκρινήσεις που μας δόθηκαν μετά την δημοσίευση 

Σήμερα το μεσημέρι τηλεφώνησε στο Εν Άνδρω ο οδηγός της νταλίκας και διευκρίνισε πως όντως υπήρξε πρόβλημα κατά την παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών. Όμως μετά από μια μέρα δόθηκε μια λύση. Έτσι μέρος των υλικών θα παραδοθεί στην Εταιρεία Ανακύκλωσης και η νταλίκα θα επιστρέψει με ότι δεν θα παραλάβει η Εταιρεία. Κάτι που αφ’ ενός επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Εν Άνδρω και αφετέρου μαθαινουμε πως ένα μέρος του φορτίου θα μείνει για ανακύκλωση. Κάτι είναι κι αυτό...

Τι σημαίνει αυτό όμως ουσιαστικά; Πως οι αυτοσχεδιασμοί δεν είναι λύση. Πρέπει στην ανακύκλωση να υπάρξει μέθοδος, συνέπεια, προγραμματισμός. Κάτι που λείπει παντελώς από την διοίκηση μέχρι σήμερα σε πολλά και σοβαρά ζητήματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό τόσο η εικόνα ενός νησιού, που περιμένει πολλά από τον τουρισμό, όσο και η υγεία των κατοίκων του. Το Εν Άνδρω παρακολυθεί στενά το θέμα της ανακύκλωσης, όπως και το θέμα των σκουπιδιών, που είναι βασικά για την σωστή λειτουργία του νησιού μας. Κάτι που κάνουμε χρόνια τώρα. Και θα σας ενημερώνουμε για τις όποιες εξελίξεις…

«Εν Άνδρω»