ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: σε αδιέξοδο η χωροθέτηση και σε καταστροφή της Άνδρου οδηγούν οι προτάσεις Καπετάνιου

Με μια πρωτοφανή παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καπετάνιου, επιχειρείται να οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο η διαδικασία χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Άνδρο,  η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη 3 1/2 χρόνια. Συγχρόνως το νησί οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στο να ξαναζήσει τις δραματικές στιγμές  της διετίας  2011-2012, όταν τα σκουπίδια παρέμεναν για πολλούς μήνες στους δρόμους.

Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση, σε κάθε περίπτωση άκαιρη, που οδηγεί στις καλένδες το σοβαρότερο πρόβλημα της Άνδρου, το οποίο ταλαιπωρεί για περισσότερο από 20 χρόνια τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας.
Ο κ. Καπετάνιος επικαλείται σαν νέο στοιχείο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει δρόμος, οδική πρόσβαση, για τις περισσότερες θέσεις και θα χρειαστεί ένα ποσόν, όπως ισχυρίζεται, για έργα οδοποιίας. Η οδοποιία όμως, έχει ήδη προβλεφθεί από την μελέτη για όλες τις θέσεις που είναι απαραίτητη και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ!!! Πως είναι δυνατόν να επικαλούνται οικονομικούς λόγους για έργα οδοποιίας, τη στιγμή που για την κατασκευή δεκάδων ΧΥΤΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα κατασκευάστηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων.
Εμείς, ως Δημοτική αρχή,  θα ακολουθήσουμε την ήδη δρομολογημένη διαδικασία χωροθέτησης,  η οποία είναι θεσμική και οδηγεί στην λύση του προβλήματος εντός του πλαισίου των νόμων και των κανόνων που έχουν θεσπιστεί τόσο από την  Ελληνική Πολιτεία, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάθε άλλη διαδικασία είναι αυθαίρετη, καταχρηστική και οδηγεί με βεβαιότητα σε αδιέξοδο, διχάζοντας τους πολίτες και προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του νησιού.

Παράλληλα, συστήνουμε στην αντιπολίτευση του Δήμου μας να είναι περισσότερο προσεκτική στις ανακοινώσεις της, σε αυτό ειδικά το ζήτημα. Μάλλον ξεχνούν πως εκείνοι δημιούργησαν και γιγάντωσαν το πρόβλημα, σφυρίζοντας αδιάφορα κατά τα 12 χρόνια που είχαν την ευθύνη της Διοίκησης. 

Ας κάνουν όση στείρα αντιπολίτευση θέλουν, την αντέχουμε. Όμως στο θέμα των απορριμμάτων παιχνιδάκια και φανφάρες δεν χωράνε. Οι πολίτες της Άνδρου επιθυμούν να σταθούν όλοι δίπλα μας στο θέμα αυτό, αφού βλέπουν πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος, εργαζόμενη για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Κοιτώντας με υπευθυνότητα, όλες τις Ανδριώτισσες και όλους τους Ανδριώτες στα μάτια, δεσμευόμαστε ότι δεν θα "παίξουμε" τα παιχνίδια κάποιων, που κρύβονται πίσω από κυβερνητικές θέσεις και εμφανώς πλέον δεν τους νοιάζει η καταστροφή του Νησιού, προκειμένου να κερδίσουν λίγες ψήφους, για την διεκδίκηση της επόμενης δημοτικής θητείας. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την «αγάπη» τους για την Άνδρο, γι αυτό και επέλεξαν να πορεύονται έτσι.

Υπερασπιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο το συμφέρον του τόπου μας,  που απαιτεί την άμεση λύση του προβλήματος των σκουπιδιών, χωρίς  παλινωδίες και πολιτικά παιχνίδια. Αυτή άλλωστε είναι και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας.
Είναι θέμα δημόσιας υγείας, πολιτισμού, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας. Μα πάνω από όλα είναι θέμα επιβίωσης.