Πράσινο φως από τον υπουργό. Προχωρά η διαδικασία του ΧΥΤΥ Άνδρου

 

 Όλες οι προτεινόμενες θέσεις της μελέτης. Με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών προχωρά η κανονική διαδικασία για την Πλούσκα μετά την αναταραχή που δημιούργησε η έκθεση του ΓΓ του ΥΠΕΣ  

Συνεχίζεται κανονικά η νόμιμη διαδικασία, που είναι σε εξέλιξη, για χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου,. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 12:00 ο δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουπλή. Στη συνάντηση που διάρκεσε 40 λεπτά παρόντες ήταν ο ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπετάνιος και δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Άνδρου οι κ. Δ. Λάσκαρης και Χ. Βουραζέρης.

Πρώτος στη συνάντηση μίλησε ο δήμαρχος Άνδρου και εξήγησε στον υπουργό πως το νησί έχει αναστατωθεί με την έκθεση του κ. Καπετάνιου, που λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας ξαφνικά μιλά για χωροθέτηση από την αρχή! Τόνισε πως εδώ και 4 χρόνια η υπάρχουσα μελέτη έχει τροποποιηθεί και έχει εγκριθεί από 10 διαφορετικές υπηρεσίες.Είπε πως η διαδικασία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό η αντιπολίτευση και ψήφισε την μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο και την στηρίζει σήμερα. Εκκρεμεί μόνο μια υδρογεωλογική μελέτη που έχει ήδη ανατεθεί και θα κατατεθεί στο ΠΕΣΠΑ στο επόμενο δεκαήμερο. Από εκεί και πέρα το ΠΕΣΠΑ είναι το αρμόδιο όργανο να κρίνει.

Μετά πήρε τον λόγο ο κ. Καπετάνιος και είπα πως το νησί ήταν ανάστατο όταν έφτασε αυτός!! Εξήγησε πως έχει λάβει πολλές διαμαρτυρίες από κατοίκους για την επιλογή της θέσης. Και όλα αυτά ήταν που τον έκαναν να πάει στην Άνδρο. Με την πείρα που έχει πήγε και είδε και τις οκτώ θέσεις της μελέτης. Για την Πλούσκα υποστήριξε τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που λένε οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι  Και κατέληξε ζητώντας να γίνει νέα χωροθέτηση εκεί που υπέδειξε. Τέλος παραπονέθηκε πως δεν έτυχε καλής φιλοξενίας γιατί δεν τον συνόδευσε ο δήμαρχος όλη μέρα στην περιοδεία του.

Ο δήμαρχος αντέτεινε πως πήγε μαζί του σε δύο θέσεις, αλλά επειδή ήταν και κάτοικοι στο κομβόι δεν ήθελε να νομίζουν πως τον πιέζει γι’ αυτό και έφυγε. Του διατέθηκε υπηρεσιακό αυτοκίνητο και τον συνόδευσαν δύο έμπειροι μηχανικοί του Δήμου Άνδρου  Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ένας αντιδήμαρχος και είπε να τον φιλοξενήσουν όποτε θέλει στην Άνδρο. Ο κ. Καπετάνιος μάλλον εκνευρισμένος είπε πως μετά και από αυτά που γράφονται γι’ αυτόν δεν θέλει… να ξανάρθει στην Άνδρο!!!

Ο υπουργός καταλήγοντας στο τέλος δέχθηκε τις απόψεις του δημάρχου. Και υπογράμμισε πως δεν είναι τώρα εποχή να καθυστερήσουμε κι άλλο. Προσέθεσε δε πως μια νέα χωροθέτηση από την αρχή θα στείλει πολύ πίσω τα πράγματα. Συνεπώς κατέληξε: πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ΠΕΣΠΑ, που είναι και το μόνο αρμόδιο όργανο να κρίνει για την επιλογή θέσης ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

Μετά το παραπάνω είναι προφανές πως το ΠΕΣΠΑ, όταν κατατεθεί η υδρογεωλογική μελέτη από τον Δήμο, θα ολοκληρώσει την διαδικασία για την εξεταζόμενη πρώτη θέση χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στην Άνδρο.

 «Εν Άνδρω»