Μετωπική με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Καπάκη με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων!!!

 

Από την φωτιά στον Άγιο Πέτρο. Τα αεροπλάνα ήρθαν μα δεν έκαναν τίποτα λόγω αέρα. Χρειάζονταν ελικόπτερα αλλά δεν είχαμε... (φωτ. Εν Άνδρω).

Χθες το βράδυ λάβαμε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας δελτίο τύπου σχετικά με την πυρκαγιά στη Σύρο όπου ο κ. Καπάκης επιτεθόταν μετωπικά με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και πολιτικούς υπαινιγμούς στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη! Σήμερα το πρωί μας έστειλαν από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σχετική απάντηση με καυστικό ύφος κατά του κ. Καπάκη.

Ρωτήσαμε λεπτομέρειες για το πως προκλήθηκε η μετωπισή σύγκρουση και μάθαμε πως στην μεγάλη φωτιά της Σύρου, πριν λίγες μέρες, ο κ. Λεονταρίτης ζήτησε από τον κ. Καπάκη, επειδή έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ, να του στείλει ελικόπτερο και δύο SuperPumaμε άνδρες της ΕΜΑΚ. Του εξήγησε πως στα νησιά μας όταν έχει αέρα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα τα αεροπλάνα. Ο κ. Καπάκης του απάντησε πως έληξε η σύμβαση με τα ελικόπτερα στις 30/9 και δεν ανανεώθηκε και πως τα δύο SuperPuma... είναι χαλασμένα!!

Από την φωτιά στον Άγιο Πέτρο, στην οποία την μάχη έδωσε μόνοι η πυροσβεστική Άνδρου και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες. Η έξωθεν βοήθεια και άργησε και δεν έκανε πολλά πράγματα (φωτ. Εν Άνδρω).

Μετά από αυτό ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε πως «τα νησιά μας είναι ανυπεράσπιστα χωρίς εναέρια μέσα μετά από τις 30/9". Ο κ. Καπάκης εκνευρίστηκε και προφανώς μην αντέχοντας την κριτική απάντησε χτες με μια μακροσκελή επιθετική ανακοίνωση διάσπαρτη από πολιτικές αιχμές και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ κάπου, ανάμεσα στα τόσα που λέει, γράφει και κάτι για... συνεργασία!!!

Γραφει αρχικά μάλλον αυτοδιαψευδόμενος ο ΓΓ του ΥΠΕΣ (τα έντονα γράμματα δικά μας):

"...η αντιπυρική περίοδος λήγει και τυπικά στις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, ωστόσο τα εναέρια μισθωμένα μέσα και δη τα ελικόπτερα βαρέως τύπου, κατά πάγια τακτική, αποδεσμεύονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου" ενώ παρακάτω λέει πως "…οποιαδήποτε σχετική αναφορά περί δήθεν «ανύπαρκτων  πτητικών μέσων πυρόσβεσης» ουδόλως ευσταθεί, είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική εκλογική περιφέρεια του κ. Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος χθες, καταφανώς υπερέβη το θεσμικό του ρόλο και τις εξ’ αυτού απορρέουσες αρμοδιότητες και δικαιώματα, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς».

Και στο τέλος ο κ. Καπάκης επανέρχεται συνοψίζοντας με μια σειρά πολιτικούς, αλλά και προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων (τα έντανα γράμματα δικά μας):

«Η διαχείριση των εκτάκτων αναγκών και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς, ανειλικρινείς ανακοινώσεις, αντιπολιτευτικό λόγο και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η άγνοια των πραγματικών συνθηκών καθίσταται επικίνδυνη για την επιθυμητή έκβαση ενός τέτοιου σοβαρού περιστατικού αλλά και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που είναι εντελώς απαραίτητα για τη θωράκιση του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Αντιθέτως, απαιτείται συστηματική προσπάθεια και πνεύμα συνεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.» 

Από την φωτιά στον Άγιο Πέτρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Σήμερα το πρωί η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων προς τον κ. Καπάκη ήταν ολιγόλογη, αλλά καυστική, σχολιάζοντας (οι υπογραμμίσεις του αντιπεριφερειάρχη):

«…Δεν σχολιάζω ποτέ κείμενα τα οποία βρίθουν χυδαίων εκφράσεων και στερούνται πολιτικού περιεχομένου.

Τους υπενθυμίζω μόνο ότι ο  πανικός και η εμπάθεια στη ζωή είναι κακός κλειδούχος.

Στην πολιτική σε γελοιοποιεί…"

Σημείωση: Διαβάστε παρακάτω τα δύο δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι δύο αρμόδιοι και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματα σας. Νομίζουμε πως έχουν ενδιαφέρον και για την Άνδρο μιας και μόλις προχτές θυμίζουμε στην μεγάλη πυρκαγιά του Αγίου Πέτρου τα αεροπλάνα, που ήρθαν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα (ασχέτως αν μερικοί φίλοι του κ. Καπάκη κραύγαζαν στο facebook«τα αεροπλάνα αυτή τη στιγμή σβήνουν τη φωτιά. Σε ευχαριστούμε Γιάννη Καπάκη»!!!)... "Εν Άνδρω".

ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα δύο πυροσβεστικά οχήματα από Τήνο που ήρθαν σχετικά γρήγορα βοήθησαν όπως μπορούσαν (φωτ. Εν Άνδρω).

(α) Απάντηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σχετικά με την πυρκαγιά στη Σύρο

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2016

       Με αφορμή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη  σε τοπικά μέσα ενημέρωσης των Κυκλάδων, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 25.10.2016 στη Σύρο, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

α) Τα όποια αιτήματα για τη συνδρομή εναέριων ή χερσαίων μέσων κατά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υποβάλλονται προς το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος μόνον από τον καθ’ ύλη θεσμικά αρμόδιο επικεφαλής της κατάσβεσης πυρκαγιάς που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εν λόγω, βάσει γραπτής ενημέρωσής μας από το Ε.Σ.Κ.Ε., ζήτησε, στις 17.15 μ.μ., απλά να πληροφορηθεί τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων για πιθανό αίτημα συνδρομής αυτών. Ουδέποτε ωστόσο υπέβαλλε επισήμως τέτοιο αίτημα, καθόσον δεν το έκρινε απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ), τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας (δύση ηλίου στις 18:34 μ.μ.), την πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς και την καύσιμη ύλη.

β) Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σχετική αναφορά περί δήθεν «ανύπαρκτων  πτητικών μέσων πυρόσβεσης» ουδόλως ευσταθεί, είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική εκλογική περιφέρεια του κ. Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος χθες, καταφανώς υπερέβη το θεσμικό του ρόλο και τις εξ’ αυτού απορρέουσες αρμοδιότητες και δικαιώματα, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς. 

γ) Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος λήγει και τυπικά στις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, ωστόσο τα εναέρια μισθωμένα μέσα και δη τα ελικόπτερα βαρέως τύπου, κατά πάγια τακτική, αποδεσμεύονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού δεν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω επέκταση της σύμβασης μίσθωσής τους, για λόγους τόσο υψηλού κόστους, άρα και μεγάλης δημοσιονομικής επιβάρυνσης, όσο και μειωμένης συχνότητας και περιορισμένης έντασης των πυρκαγιών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

δ) Σημειώνεται ότι φέτος εκδηλώθηκαν στη Σύρο ασυνήθιστα αλλεπάλληλες μεγάλες πυρκαγιές που κατ΄ ομολογίαν και του ιδίου του κ. Αντιπεριφερειάρχη, αντιμετωπίστηκαν όλες επιτυχώς με την συνδρομή των μεγαλύτερων πυροσβεστικών (εναέριων και πεζοπόρων) δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

      Η διαχείριση των εκτάκτων αναγκών και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς, ανειλικρινείς ανακοινώσεις, αντιπολιτευτικό λόγο και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η άγνοια των πραγματικών συνθηκών καθίσταται επικίνδυνη για την επιθυμητή έκβαση ενός τέτοιου σοβαρού περιστατικού αλλά και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που είναι εντελώς απαραίτητα για τη θωράκιση του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Αντιθέτως, απαιτείται συστηματική προσπάθεια και πνεύμα συνεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.                                                                                 

(β) Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων: "Ο πανικός στη ζωή είναι κακός κλειδούχος. Στην πολιτική σε γελοιοποιεί…"

Σύρος  27 Οκτωβρίου 2016

Συναισθανόμενος πλήρως την ευθύνη που απορρέει από την ιδιότητά μου ως πολιτικός προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεσμεύομαι ότι δε θα διστάσω να αναδείξω εγκληματικές αδυναμίες και παραλείψεις σε ζητήματα που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας αδιαφορώντας και αγνοώντας  τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν αυτές προέρχονται.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση ορισμένων μελών των ΑΝΕΛ Κυκλάδων, την προσπερνώ και την αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Δεν σχολιάζω ποτέ κείμενα τα οποία βρίθουν χυδαίων εκφράσεων και στερούνται πολιτικού περιεχομένου.

Τους υπενθυμίζω μόνο ότι ο  πανικός και η εμπάθεια στη ζωή είναι κακός κλειδούχος.

Στην πολιτική σε γελοιοποιεί…"