Άνδρος: μια νέα πολιτική ανθρωπογεωγραφία στο δημοτικό συμβούλιο

 

Άλλαξε πλέον η πολιτική ανθρωπογεωγραφία στην Άνδρο. Οριακή πλειοψηφία (+1) του κ. Σουσούδη. Οι τρεις συμπλέουν με τον κ. Καπάκη. Συνεχίζονται τα πολιτικά παιχνίδια περί την χωρίς τέλος χωροθέτηση. Και ο χορός καλά κρατεί... (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Και να που έγιναν ξαφνικά δύο δημοτικά συμβούλια σε δύο μέρες στην Άνδρο. Ένα έκτακτο στις 7/11 και ένα τακτικό στις 8/11. Το πρώτο με οριακό ο αριθμό συμμετασχόντων. Το δεύτερο με πολύ περισσότερους. Στο πρώτο προσήλθαν η κ. Μ. Μαμάη και η κ. Α. Βολίκα της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και πάρθηκε επιτέλους απόφαση για να… πληρωθούν οι υπάλληλοι! Στο δεύτερο προσήλθαν (μετά από πολύ καιρό) ο κ. Γ. Καπάκης της αντιπολίτευσης και ο κ. Α. Βόσσος της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης!

Πιθανόν στις προσελεύσεις έπαιξε ρόλο και η δημοσιότητα που δόθηκε από το "Εν Άνδρω" και κάποιοι που δεν πάταγαν το ξανασκέφτηκαν. Τελικά όπως έγραψε ο Ι. Μάγερ από το πολιορκημένο Μεσολόγγι «η δημοσιότητα είναι ψυχή της δημοκρατίας». Κάτι που όμως δεν φαίνεται να είναι γνωστό ακόμα στην Άνδρο (παρά το γεγον'ος ότι κοντεύουν 200 περίπου χρόνια από τότε) αν κρίνουμε από τις ακραίες φράσεις που εκτοξεύουν κατά του τύπου συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Είχαν μάθει στη σιωπή: όπου όλα τα σκιάζε η φοβέρα…

Το ενδιαφέρον του τακτικού δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν οι ομοφωνίες σε όλα τα υπό διεκπεραίωση θέματα. Αλλά στο πως διαμορφώθηκε η νέα πολιτική ανθρωπογεωγραφία και το πως ψήφισαν οι «νέες πολιτικές δυνάμεις» που προέκυψαν μετά την απροσδόκητη κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ.

Για πρώτη φορά οι τρεις της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης κάθισαν δίπλα-δίπλα με τον κ. Καπάκη ψηφίζοντας ότι αυτός πρότεινε. Μοιάζει πλέον δεδομένο πως και οι τρεις έχουν αποδεχτεί ή προσπαθούν να αποδεχτούν πως ανήκουν σε άλλη δημοτική ομάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά την σημερινή πλειοψηφία του κ. Σουσούδη εντελώς οριακή. Εκτός από τους συμβούλους που τον ακολουθούν έχει την στήριξη και του κ. Μ. Βάμβουκα της αντιπολίτευσης.

Όπως όλα δείχνουν πίσω την χωροθετηση, που μοιάζει ακόμα μια φορά μετέωρη, λόγω της αβελτηρίας και ανικανότητας του δημάρχου και των πολιτικών τρικλοποδιών του κ. Καπάκη, παίζεται πάλι το παλιό πολιτικό παιχνίδι με στόχο οι σημερινοί πρωταγωνιστές να ελέγξουν την εκλογική πελατεία της Υδρούσας. Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα στο νησί αν εκραγεί το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν φαίνεται να έχει σημασία για κανέναν. Και ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει πόσο θα το πληρώσει αυτό η Υδρούσα που είναι η τουριστική αιχμή του δόρατος της Άνδρου. Σημασία έχει ποιος θα φάει τον άλλον σε ένα αγώνα παρασκηνίου. Και αν γίνει η στραβή το πως θα φορτώσει ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Μέσα σ' αυτό το πολιτικό παιχνίδι χάθηκαν μελέτες, χαθηκαν χρόνια, χάθηκαν χρήματα, στήθηκαν τοπικές πολιτικές καριέρες ή τέλειωσαν τοπικές πολιτικές καριέρες. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι χάθηκε επί δυο χρόνια η σημερινή μελέτη από την διοίκηση. Ενδιάμεσα χάθηκε επί ένα χρόνο η υδρολογική έκθεση από την διοίκηση και την αντιπολίτευση. Σε αυτό το παιχνίδι χάθηκαν και τα κριτήρια χωροθέτησης, τα οποία ψήφισαν ομόφωνα τρεις φορές όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Υδρούσας και σήμερα κάποιοι εξ αυτών... τα καταγγέλλουν γραπτώς σαν "αδιαφανή"!!! Τέτοια ειλικρίνεια οι νέοι πολιτευόμενοι!!! Αντίστοιχη με των προηγουμένων που άρχουν σήμερα!!!

Όλοι οι πρωταγωνιστές (συμπολιτεύομενοι, αντιπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι της συμπολίτευσης της Υδρούσας) λένε πως ενδιαφέρονται για την Άνδρο. Αλλά το μόνο που φαίνεται πως τους ενδιαφέρει είναι οι εκλογές του 2019 και τα ψηφαλάκια που θα μαζέψουν τότε! Ελάχιστα φαίνεται να τους ενδιαφέρει για το πως θα φτάσει το νησί μέχρι τότε. Αν τους ενδιέφερε η Άνδρος δεν θα ανέχονταν το χάλι της Σταυροπέδας και τους πολλαπλούς κινδύνους που αυτό έχει για τους κατοίκους και το νησί (υγείας, οικονομίας, κοινωνίας, ιστορίας, περιβάλλοντος κλπ).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με την επαναλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου διαπιστώθηκε η νέα πολιτική ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώθηκε σε αυτό μετά την ανοιχτή πολιτική παρέμβαση των κυβερνητικών παραγόντων στο θέμα της χωροθέτησης. Περιμένουμε να δούμε αυτό τι θα σημαίνει στη συνέχεια. Το θετικό είναι πως υπό την πίεση της δημοσιότητας άρχισαν να γίνονται πάλι δημοτικά συμβούλια. Κάτι να είναι κι αυτό εδώ που φτάσαμε…

«Εν Άνδρω»