Δ.Σ. 22/11/16: "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμα!…"

 

 Μια σκηνή από το 11μελές δημοτικό συμβούλιο που άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση. Τελικά έγινε δημοτικό συμβούλιο και αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά γιατί... δύσκολα μπορεί πλέον να γίνει δημοτικό συμβούλιο!!! (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ήταν ένα δημοτικό συμβούλιο που έγινε γιατί θέλησε η κατακερματισμένη μείζονα αντιπολίτευση! Το έχουμε γράψει καιρό: ο κ. Σουσούδης είναι πλέον δήμαρχος με περιορισμένες δυνατότητες. Στην καλύτερη περίπτωση έχει 10 συμβούλους στους 21. Αν δεν προσέλθει έστω και ένας της αντιπολίτευσης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει απαρτία και να συγκροτηθεί σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο. Δεν μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος…

Το βράδυ στις 22/11/16 έλειπαν δύο από την δεκαμελή ομάδα του δημάρχου (Λάσκαρης-Πολίτου) για δουλειές. Ήρθαν δύο της μείζονος αντιπολίτευσης (Βάμβουκας, Μακρή). Κι όλοι περίμεναν την κ. Πανταζή που είχε καθυστερήσει. Μόλις ήρθε αναφώνησε ο πρόεδρος Λ. Μπάλλας: έχουμε ενδεκάδα!!! Και αρχίσανε…

Το πολιτικό "κρυφτούλι" δεν είναι πολιτική, είναι ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η ξαφνική πρόσδεση των δύο κυριών στο άρμα Καπάκη έδωσε την δυνατότητα να ακουστούν οι "αποκαλύψεις" του απόντος αρχηγού για... γνωστό και πολυσυζητημένο έγγραφο του 2013!!! Με αυτό τον ρυθμό μέχρι το 2019 η ελάσσονα αντιπολίτευση ίσως προσεγγίσει τα τεκταινόμενα στην Άνδρο του 2016 (φωτ. Εν Άνδρω). 

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη εμφανίστηκαν χαμογελαστές η Μ. Μαμάη και η Α. Βολίκα!!! Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως περίμεναν λίγο πιο πέρα για να δουν αν θα γίνει συμβούλιο. Διαφορετικά ίσως να μην έμπαιναν!!! Και θα άφηναν τον κ. Σουσούδη στα κρύα του λουτρού!!!

Αυτό όπως φαίνεται θα είναι από εδώ και πέρα το παραπολιτικό παιχνίδι της εσωτερικής αντιπολίτευσης που μετά την πολιτική παρέμβαση Καπετάνιου προσδέθηκε ξαφνικά στις απόψεις του αδαή πολιτικά κ. Καπάκη. Ο κ. Καπάκης για μια ακόμα φορά δεν ενεφανίσθη στο συμβούλιο. Εμφανίσθηκαν όμως οι απόψεις του από τις κ. Μαμάη και Βολίκα. Ο τρίτος της νέας ομάδας Καπάκη, ο κ. Βόσσος, έλειπε ως συνήθως. Τέλος, η κ. Βασιλοπούλου, που είναι τακτική, περιέργως δεν προσήλθε. Οι άλλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (Αθανασίου και Τηνιακός) έλειπαν γιατί… έλειπαν! Μόνο ο κ. Θεολόγου ήταν δικαιολογημένος.

Παρά την σχετική προετοιμασία του ο κ. Σουσούδης αιφνιδιάστηκε από την θέση του επάρχου: "όλοι ξέρουμε τι γίνεται στη Σταυροπέδα και ας μην μιλάμε"... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Αυτή ήταν η γενική εικόνα ενός συμβουλίου που κατάφερε με τα πολλά και έγινε. Όμως όπως έχουν τα πράγματα το δημοτικό συμβούλιο ως πολιτικό και θεσμικό σώμα τείνει στην αυτοκατάργηση του με ευθύνη του δημάρχου που αδυνατεί να ασκήσει διοίκηση, αλλά και πολλών συμβούλων που είτε αδιαφορούν είτε παίζουν πολιτικό «κρυφτούλι» με έναν αδύναμο δήμαρχο. Πράγματα θεσμικά απαράδεκτα από όλες τις πλευρές.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που ήταν παρόντες και κάνουν ότι μπορούν για τα χωριά τους. Διακρίναμε 7-8 παρόντες (Παλαιόπολης, Βουρκωτής, Στενιών, Κορθίου, Πίσω Μεριάς, Άρνης, Χώρας κλπ).

Μέσα σε αυτή την «λαμπρή» πολιτικά ατμόσφαιρα ολοκλήρωσαν μέσα σε λίγα λεπτά τα 9 διεκπεραιωτικά θέματα για να φτάσουν στο τέλος στο επίμαχο θέμα που έβαλε ο έπαρχος Άνδρου σχετικά με τα σκουπίδια.

 Η πρώτη δημόσια αντίθεση με τον δήμαρχο για ένα καυτό θέμα που όλοι ξέρουν, αλλά δεν μιλάνε. Εξέφρασε ανησυχία. Ήταν προσεκτικός και στρογγυλεμένος όσο δεν πήγαινε. Ψαχνόταν πως να πει κάτι  για το καυτό θέμα χωρίς να βάλει μπουρλότο. Έτσι αποδέχτηκε το άρον-άρον κλείσιμο του θέματος από τον κ. Μπάλλα (φωτ. Εν Άνδρω).   

Ο κ. Λοτσάρης ξεκίνησε θέτοντας αρχικά στο τραπέζι το πολιτικό ζήτημα των ανώνυμων προφίλ της λάσπης που έχουν πλέον μαζευτεί αποκλειστικά στην ομάδα του κ. Καπάκη «Η Άνδρος της Ζωής μας». Υπενθύμισε με νόημα στον κ. Σουσούδη πως όλοι ξέρουμε πως ξεκίνησαν τα ανώνυμα προφίλ. Και σε ποιους γύρισε μπούμεραγκ. Και ζήτησε από τον απόντα ΓΓ του ΥΠΕΣ να κατανοήσει τον διπλό θεσμικό ρόλο του και να μην επιτρέπει άλλο αυτό το άθλιο μπούλινγκ και των ύβρεων που γίνεται αποκλειστικά μέσω της ομάδας του.

 (Σημείωση: Ας περιμένουμε να δούμε τι θέση θα πάρει ο ΓΓ του ΥΠΕΣ. Θα συνεχίσει ή όχι από την μια να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και των θεσμών και από την άλλη «προστάτης» ενός ανώνυμου μηχανισμού μπούλινγκ και λάσπης… Αν συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι καλό θα ήταν οι θιγόμενοι να το καταγγείλουν στον υπουργό, αλλά να προωθήσουν στην Βουλή και σχετικές ερωτήσεις. Πρόκειται για πρωτοφανή περίπτωση κυβερνητικού στελέχους για την οποία θα επανέλθουμε.)

Άρκεσε ένας υπαινιγμός για το επίμαχο θέμα για να ταραχτεί σφόδρα ο δήμαρχος. Εκεί, ο κ. Μπάλλας έσπευσε, πέρα από κάθε δεοντολογία, να κλείσει την συζητηση... (φωτ. Εν Άνδρω).

Στη συνέχεια ακολούθησαν από τον έπαρχο σειρά ερωτημάτων για το σε ποια φάση είναι η υδρολογική μελέτη και γιατί άργησε κλπ. Ο κ. Σουσούδης άρχισε να εξηγεί. Κάποια στιγμή παραδέχτηκε – για πρώτη φορά στη ζωή του – πως η προηγούμενη διοίκηση έκανε και αυτή ότι μπορούσε για δύο χρόνια να προχωρήσει η χωροθέτηση, αλλά σκόνταψαν και αυτοί όπου και αυτός!!! Κάτι που μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχε παραδεχτεί…

(Σημείωση: Δεν ξέρουμε πώς να το εκλάβουμε την τοποθέτηση του δημάρχου: ως δείγμα ωρίμανσης ή ως δείγμα κατανόησης της πολιτικής αδυναμίας στην οποία έφτασε…)

Στη συνέχεια ο έπαρχος επανήλθε και είπε την κρίσιμη φράση: «όλοι ξέρουμε και όλοι σιωπούμε για το τι γίνεται σήμερα στην Σταυροπέδα! Και δεν ξέρουμε τι γίνεται με τον δεματοποιητή, αν υπάρχει προοπτική μετεγκατάστασης…». Εκεί ο κ. Σουσούδης εμφανώς ταραγμένος τον διέκοψε και άρχισε να λέει διάφορα. Ήταν προφανές πως το θέμα Σταυροπέδα καίει… Ο κ. Σουσούδης κρύφτηκε – με την βοήθεια και του κ. Μπάλλα – πίσω από τη νέα αναβολή/παράταση μέχρι τον Μάρτιο 2017 από το ΣτΕ.

Κάτι πήγε να πει ο έπαρχος περί της απειλής, με αυτούς τους χειρισμούς, να βρεθούν τα σκουπίδια στους δρόμους το καλοκαίρι. Εκεί παρενέβη ξαφνικά ο κ. Μπάλλας αφαιρώντας του τον λόγο γιατί ο έπαρχός... μακρηγόρησε!!!

Κάπου εκεί διέσωσαν τον κ. Σουσούδη, από την εμφανώς δύσκολη θέση που βρισκόταν, οι δύο κυρίες Μ. Μαμάη και Α. Βολίκα,  που έθεσαν στο τραπέζι το τελευταίο «εύρημα» της παράταξης «Άνδρος της Ζωής» ρωτώντας για το αν θα αποσυρθεί το γνωστό και πολυσυζητημένο έγγραφο του 2013 για τις γεωτρήσεις του Μπατσίου!!!

Βρήκε χώρο να ανασάνει ο στριμωγμένος δήμαρχος γιατί την ερώτηση του την είχε κοινοποιήσει μέσω facebook ο κ. Καπάκης. Και είπε τα γνωστά: το έγγραφο του 2013 δεν αποσύρεται γιατί είναι σαν να αποσύρεται όλη η μελέτη. Μετά οι κυρίες άρχισαν να μιλούν για τον «καθ ύλην αρμόδιο» κ. Καπετάνιο!!! Μια αστεία θέση copy/paste από το facebook του κ. Καπάκη!

(Σημείωση: Αλήθεια πότε πρόλαβε ο περιπλανόμενος κ. Καπετάνιος να δει και να μελετήσει 8 θέσεις από τη μια άκρη στην άλλη της Άνδρου σε ένα 24ώρο; Πόσες υδρολογικές μελέτες μελέτησε; Και πως κατάφερε την 8η θέση να την κάνει 1η; Αυτά ο μεν κ. Καπάκης τα θεωρεί "θεσμικά" οι δε κυρίες Μ. Μαμάη και Α. Βολίκα τα θεωρούν παρέμβαση του "καθ' ύλην αρμόδιου"!!! Απίστευτα κι όμως ελληνικά!!!)

Και το θέμα έκλεισε με μια μακροσκελή ανάγνωση όλων των ατελέσφορων ενεργειών που έχει κάνει εδώ και ένα χρόνο σχετικά με την υδρογεωλογική μελέτη η σημερινή δημοτική αρχή. Η μελέτη, λέχθηκε, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στο ΠΕΣΠΑ με την προσδοκία να εκδοθεί η απόφαση αρχές Δεκεμβρίου.

Μέσα στις αντιπαραθέσεις μια ήσυχη ερώτηση από την κ. Πανταζή: "γιατί δεν μαζεύονται σκουπίδια αφού όλα είναι μια χαρά στη Σταυροπέδα;";Μια ερώτηση που δεν τολμά να διατυπώσει ο κ. Καπάκης 0 οποίος ζητά "συναίνεση" για επαναχωροθέτηση ΧΥΤΥ από την αρχή!!! Όπως ειναι προφανές ο κ. Καπάκης κοιτά πως θα "αγοράσει" χρόνο εκμεταλευόμενος τον καραμπινάτο ΧΑΔΑ της Σταυροπέδας του κ. Σουσούδη. Εδώ ταιριάζει και για τους δύο ο στίχος του Βάρναλη: Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα...(φωτ. Εν Άνδρω). 

(Σημείωση: Όλη η χθεσινή αντιπαράθεση για το 2013 ήταν για το θεαθήναι. Αντιθέτως η κρίσιμη ερώτηση έγινε απο την κ. Πανταζή. Θα απαντήσουμε εμείς στην κ. Πανταζή και στους κατοίκους της Άνδρου που αναρωτιώνται "γιατί δεν μαζεύονται τα σκουπίδια": στις αρχές Δεκεμβρίου έρχεται για έλεγχο η Διαχειριστική Επιτροπή για την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής.

Μέχρι τότε απαγορεύεται κάθε ρίψη ή εναπόθεση σκουπιδιών στον χώρο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ώστε να εγκριθεί η πληρωμή του έργου. Άρα τα σκουπίδια θα μαζευτούν από τους δρόμους, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη!!!

Αυτό και μόνο καταδεικνύει την άθλια κατάσταση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Σταυροπέδα που ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ τον ψηφοθηρούντα μέσω facebook κ. Καπάκη, αλλά όπως διαπιστώσαμε χτες και τις κυρίες που αποφάσισαν ξαφνικά να τον ακολουθήσουν..)

"Εν Άνδρω"