Ελλάς το μεγαλείο σου! Ο κλαυσίγελος του κ. Καπετάνιου και το εκφοβιστικό σημείωμα του κ. Καπάκη…

 

(Νέο αναλυτικό σημείωμα του ειδικού αναγνώστη που αναλύει περαιτέρω τις αντιφάσεις του εγγράφου του ΓΓ του ΥΠΕΣ της 14/11/16 , αλλά και τις συνέπειες για την Άνδρο αν σταματήσει τώρα την χωροθέτηση όπως λέει το προηγούμενο έγγραφο ο κ. Καπετάνιος κι όπως αποδεικνύεται από το απειλητκό προς τις υπηρσίες σημείωμα/πολιτική παρέμβαση του κ. Καπάκη. Το θέμα είναι πλέον παίρνει ανοικτές πολιτικές διαστάσεις και μπορεί να στοιχίσει στην κοινωνία της Άνδρου ακριβά. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και μιλούν μόνα τους…  Εν Άνδρω).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2: Κύριε διαχειριστά να προσθέσω στην χθεσινή δημοσίευση του σημειώματος μου πως το άρθρο 16 του Ν.4368/16 (που επικαλείται ο κ.Καπετάνιος) αναφέρει αυτό (που ξερουμε όλοι):

«Σε περίπτωση καταδίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται κατ΄ έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρακρατείται το ανωτέρω ποσό από τον οικείο Ο.Τ.Α..»

Δηλαδή, ο κ. Καπετάνιος λέει με το έγγραφο που έστειλε προχτές στην Άνδρο "αποκαταστήστε τους ΧΑΔΑ, γιατί αλλιώς τα πρόστιμα θα τα πληρώνει πια ο Δήμος". Εδώ που τα λέμε, λογικό είναι. Αν η Άνδρος - έτσι που το πάει - δεν φτιάξει ΧΥΤΥ τα επόμενα 10 χρόνια, ποιός θα πληρώσει τα πρόστιμα των 80.000 € /εξάμηνο; Η Ελλάδα; Γιατί;

Ο κ. Καπετάνιος λέει – και σωστά - κανονίστε να τακτοποιήσετε το θέμα των σκουπιδιών και μάλιστα πολύ σύντομα για να γλυτώσετε από τον καταλογισμό των προστίμων. Όμως, στην Άνδρο, μετά την επίσκεψη του, εμφανίστηκε πολύ άνετος, ''χαλαρός'', που λένε και στη Θεσσαλονίκη. Και εξηγώ: αν ο Δήμος Άνδρου αποδεχτεί την γνώμη Καπετάνιου, την οποία «σπρώχνει» με διάφορους τρόπους και ο έτερος ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπάκης, θα πρέπει να αποσύρει τη μελέτη που έχει καταθέσει. Θα πρέπει να βγάλει από τον προϋπολογισμό του 150.000 € (τόσο θα στοιχίσει μια νέα ΜΠΕ), να κάνει διαγωνισμό, να βρεί μελετητή, να εκπονήσει νέα μελέτη, να πάρει γνωμοδοτήσεις, κλπ.

Η παρούσα μελέτη, μπαίνει στον 5ο - 6ο χρόνο από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης. Αν ξεκινήσει ξανά η διαδικασία από την αρχή, είναι διατεθειμένος ο κ.Καπετάνιος να αλλάξει το νόμο και να δεσμευτεί ότι τα πρόστιμα δεν θα καταλογιστούν στους Δήμους (εν προκειμένω στο Δήμο Άνδρου) για τα επόμενα 5-10 χρόνια, μέχρι να κατασκευαστεί κάπου στην Άνδρο ο ΧΥΤΥ; Είναι διατεθειμένος ο Δήμος Άνδρου να πληρώσει εκείνος τα πρόστιμα; (Απ’ όσο ξέρω δεν νομίζω ότι θα αργήσει η στιγμή που θα γίνει ο καταλογισμός στους Δήμους).

Και μη μας πει κανείς ότι τώρα δεν υπάρχει ΧΑΔΑ και ότι έχει αποκατασταθεί, γιατί όλοι ξέρουν στο υπουργείο τι γίνεται στην Άνδρο. Υπάρχουν ήδη αναφορές στις υπηρεσίες που δείχνουν τον ΧΑΔΑ να αποκαθίσταται, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί κιόλας! Συνεπώς, με μια απλή καταγγελία, ενός και μόνο πολίτη, αρκεί για να εκτεθεί και πάλι ο Δήμος, ότι ο ΧΑΔΑ δεν έχει κλείσει. Κι αν προσθέσουμε και την προσφυγή και την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, καταλαβαίνει κανείς για το που θα οδηγηθεί η κατάσταση.

Θα πρέπει τέλος να ξέρει κανείς, ότι ακόμα και αν αύριο πάρει άδεια το έργο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το 2020. Στο  ΧΥΤΑ της Νάξου, έργο 9.5 εκατ. €, χρειάστηκαν σχεδόν 8-9  χρόνια από την αδειοδότηση του έργου μέχρι να ολοκληρωθεί εντός του 2016. Και υπόψιν ότι ο εργολάβος στη Νάξο ήταν σοβαρός. Έχει λοιπόν καταλάβει η τοπική κοινωνία που πάει το πράγμα και τι θέλουν οι δύο ΓΓ του ΥΠΕΣ που μιλάνε για χωροθέτηση από την αρχή στην Άνδρο;

Κύριε διαχειριστά αποστέλω επίσης σχετικό απόσπασμα από σημείωμα του κ. Γ. Καπάκη που εστάλη στις υπηρεσίες. Γιατί άραγε αυτή συγκαλυμένη απειλή; Ξέρει κάτι συγκεκριμένο ο ΓΓ του ΥΠΕΣ; Ή, το κάνει για να φοβηθούν οι υπάλληλοι; Ποιος επιδιωκεί τι, με τέτοια σημειώματα αυτές τις μέρες; Ας τα  ξέρει όλα αυτά η κοινωνία της Άνδρου. 

Ως εκ τούτου επισημαίνω ότι οποιαδήποτε παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας ή/και μη σύννομη υπηρεσιακά ενέργεια, τόσο αιρετών όσο όμως και υπαλλήλων όλων των εμπλεκομένων με το ζήτημα Υπηρεσιών, δύναται να αποτελέσει αφορμή αναφοράς και ελέγχου τόσο από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και από τα όργανα (ΣΕΕΔΔ) της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.   

Με τιμή,

      Γιάννης Γ. Καπάκης

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Υπουργείου Εσωτερικών

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1: Κύριε διαχειριστά της ιστοσελίδας Εν Άνδρω παρακολουθώ από μακριά όσα συμβαίνουν περί την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Άνδρο και θα ήθελα να πληροφορήσω εσάς και τους αναγνώστες σας για τις αλλοπρόσαλλες απόψεις του ΓΓ του ΥΠΕΣ Β. Καπετάνιου.

Ο κ. Καπετάνιος από την μια στέλνει υπηρεσιακά έγγραφα σε όλους τους Δήμους και λέει ''τελειώνετε, φτιάξτε ΧΥΤΥ' γιατί πληρώνουμε μεγάλα πρόστιμα στην Ευρώπη' και από την άλλη με άλλο έγγραφό του λίγες μέρες νωρίτερα στον Δήμο Άνδρου έλεγε ''ξεκινήστε από την αρχή την αδειοδότηση και τελειώστε σε 3-4 χρόνια, μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πληρώνει τα πρόστιμα για λογαριασμό σας''.

Σας στέλνω το σχετικό έγγραφο για την επίσπευση στους Δήμους. Το άλλο έγγραφο προς τον Δήο Άνδρου το έχετε ήδη δημοσιεύσει. Όπως βλέπετε το ένα αναιρεί το άλλο. Βγάλτε, λοιπόν, συμπέρασμα για το πώς και από ποιους διοικείται ο τόπος.