Για ποια ευθύνη μιλάμε;

Της Ειρήνης Πανταζή

Δημοτικής Συμβούλου Άνδρου

Γράφω γιατί αγανακτώ και θλίβομαι για όσα συμβαίνουν στον Δήμο Άνδρου. Για την αδιαφορία και την έλλειψη ευθύνης σε ένα κορυφαίο θέμα όπως είναι η παιδεία και τα παιδιά μας. Το παρακάτω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι καθημερινότητα στο Δήμο Άνδρου και στους ανθρώπους που εξελέγησαν το 2014 υποσχόμενοι τα πάντα και σήμερα αδιαφορούν για τα πάντα.

Διαβάστε και θα καταλάβετε. Την Τετάρτη 15-3-2017 συνήλθε η Β’ θμια σχολική επιτροπή του Δήμου Άνδρου υπό την προεδρεία του κ. Βόσσου, των μελών της και διευθυντών των σχολείων καθώς και εκπροσώπων των συλλόγων γονέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των σχολείων και σταθήκαμε όλοι στις ελλείψεις που υπάρχουν σε αναλώσιμα κυρίως εν όψει των πανελληνίων εξετάσεων. Δυστυχώς όπως προέκυψε μέσα από τον διάλογο ο Δήμος Άνδρου δεν μπορεί να προμηθευτεί αναλώσιμα γιατί εκκρεμούν εξοφλήσεις πολλών τιμολογίων προηγούμενων προμηθειών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών κ. Βόσσος «οι δύο τελευταίες δόσεις που αφορούν αρκετούς μήνες του 2016 (γ΄ δόση 7900 ευρώ και δ΄ δόση 7900 ευρώ) δεν έχουν έρθει στο ταμείο του Δήμου». Περίεργο τον ρωτήσαμε γιατί εμείς ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις για τις πιστώσεις αυτές προς τις σχολικές επιτροπές!!

Στο σημείο αυτό προσκαλέσαμε την υπεύθυνη προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Χαβιάρου να μας λύσει την απορία: «γιατί δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές να πληρωθούν οι προμηθευτές της Άνδρου;» Υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ της υπεύθυνης της οικονομικής υπηρεσίας και του κ. Βόσσου. Η κ. Χαβιάρου αδειάζοντας στεγνά τον πρόεδρο κ. Βόσσο είπε πως αν και ήταν αυτός υπεύθυνος και είχε υποχρέωση ως αρμόδιος της επιτροπής να ενδιαφερθεί δεν έκανε τίποτα. Έτσι ο χρόνος πέρναγε, προχωρούσαν οι σχολικές προμήθειες και πίεζαν οι προμηθευτές, ενώ τα σχολεία ξέμεναν από υλικά. Κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί για τα απλήρωτα τιμολόγια του 2016, αλλά και για άλλα που πάνε πίσω και στα προηγούμενα χρόνια!

Στο τέλος όλοι καταλάβαμε από όσα λέχθηκαν πως γύρω από τα σχολεία παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στο πρόεδρο κ. Βόσσο και την οικονομική υπηρεσία για το ποιος φταίει και ποιος είναι αρμόδιος να ενδιαφερθεί για να πληρωθούν οι προμηθευτές που τους χρωστάμε χρήματα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι τυχαίο πως όλα πήγαιναν καλά κατά το πρώτο 6μηννο του 2016 και όλα άλλαξαν και δεν πληρώθηκε κανείς το β΄ εξάμηνο του 2016. Δηλαδή, όταν οι τρεις σύμβουλοι της Υδρούσας συνεργάστηκαν ανοικτά με τον κ. Καπάκη!

Να σημειώσω πως οι τρεις σύμβουλοι του κ. Σουσούδη (προσχώρησαν τον Οκτώβριο στον απόντα κ. Καπάκη) εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο δεν ενδιαφέρονται για τίποτα και δεν έρχονται ούτε στα δημοτικά συμβούλια. Πώς λοιπόν να ξέρουν ότι είχαν παρθεί αποφάσεις για τις σχολικές επιτροπές και τους περίμεναν τα χρήματα; Την ίδια στιγμή η οικονομική υπηρεσία, που ελέγχεται από τον δήμαρχο, απλώς τους περίμενε να την πάρουν τηλέφωνο!

Το παιχνίδι είναι ποιος θα εκθέσει ποιον. Και παίζουν ο πρόεδρος κ. Βόσσος και η κ. Βολίκα, που δεν κάνει τίποτα, κατά του δημάρχου. Αλλά και ο δήμαρχος εναντίον τους. Είναι λυπηρό και οι δύο πλευρές, που κατέβηκαν μαζί στις εκλογές το 2014 και συνδιοικούν μέχρι σήμερα, να μην ενδιαφέρονται για τα παιδιά της Άνδρου, που πασχίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες να τα βγάλουν πέρα στο νησί μας. Και την ίδια ώρα να βλέπουμε τους γονείς στο Μπατσί και αλλού να κάνουν ότι μπορούν με εθελοντική εργασία να καλύψουν τα κενά που εμείς ως Δήμος αφήνουμε...