"Γυμνοί" και "άδειοι": Σκληρές αλήθειες για τις παραλίες!

 

Είναι να σε πιάνει θλίψη και να σε κυριεύει ο θύμος! Όχι επειδή το νησί είναι «γυμνό» από εξοπλισμό, αλλά επειδή είναι άδειο από μυαλά!

Η Άνδρος έχει στοχεύσει το μέλλον, την ευημερία και εν γένει την ύπαρξη της, κυρίως στον Τουρισμό. 

Θολά, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και όραμα, σουλουπώνεται κάθε καλοκαίρι, κρύβει πρόχειρα ότι πληγώνει αισθητικά τον τόπο επί χρόνια και υποδέχεται τους χιλιάδες φίλους της, που την επιλέγουν για διακοπές και ξεκούραση.

-  Ποιος απ όσους που κάθισαν στην καρέκλα του Δημάρχου, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είχε ουσιαστική τουριστική συνείδηση, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και συνέπεια έργων και λόγων σε ότι αφορά την αναβάθμιση του τόπου στα μάτια των επισκεπτών;

-  Ποιος ταξίδεψε σε άλλες παραθεριστικές αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό να πάρει ιδέες και τεχνογνωσία; Ποιος παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια αρμόδιων οργανισμών; Ποιος έστειλε στον Εισαγγελέα αυτούς που «δολοφονούν» το περιβάλλον και προσβάλουν την μοναδική κυκλαδίτικη ομορφιά του νήσου; Ποιος «όπλισε» τον τόπο με μέσα και μηχανήματα που διευκολύνουν την ζωή των τουριστών;

...ΚΑΝΕΙΣ!

Για τον απλούστατο λόγο, ότι κανένας δεν είχε το βάθος της πολιτικής σκέψης και την ωριμότητα να καταλάβει, ότι το προϊόν που λέγεται «διακοπές» είναι άκρως ανταγωνιστικό και θέλει συνεχή δουλειά και εξέλιξη προκειμένου να διατηρήσει υψηλά στάνταρ.

Αυτή την εποχή, όλα τα νησιά ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο. Στην Μύκονο (νούμερο ένα ελληνικό νησί, με πάμπλουτο Δήμο) κάτι θηριώδη μηχανήματα οργώνουν όλες τις παραλίες καθαρίζοντας την άμμο από σκουπίδια, ξύλα, απορρίμματα, πέτρες και ότι έβγαλε η θάλασσα τους χειμωνιάτικους μήνες. Επί κεφαλής ο δήμαρχος. Του Αγίου Πνεύματος όλα θα είναι πεντακάθαρα.

Στην Άνδρο, ουδείς διανοήθηκε να προμηθευτεί ο Δήμος έστω ένα τέτοιο, μικρότερο αλλά απόλυτα χρήσιμο μηχάνημα. Κοστίζει ακριβά; Ίσως. Ωστόσο λεφτά υπήρχαν, όχι για ένα αλλά για περισσότερα, με την συνδρομή ίσως και των εφοπλιστών και των άλλων ευεργετών του νησιού.

Δεν το σκέφθηκε κανείς όμως για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς από τους αιρετούς αυτοδιοίκητικους, δεν διαθέτει την απαραίτητη τουριστική ευαισθησία, αν και ο καθαρισμός των ακτών αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Δήμου!

Μόνο κάποια χρόνια παλιότερα, ο τότε δήμαρχος Μυκόνου Βερωνης, είχε… δανείσει στην Υδρουσα ένα παλιό μηχάνημα, άχρηστο για το «νησί των ανέμων», που πια σάπισε, χάλασε και εγκαταλείφθηκε. Από τότε τίποτα…

Υ.Γ.  Οι φωτογραφίες είναι από τον καθαρισμό των ακτών της Μυκόνου… για να ζηλέψουμε!

Τ.Β.