Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα... και δεν έχει νερό στο Μπατσί!!!

 

Κόσμος πάει κι έρχεται στο Μπατσί  Όμως - ακόμα μια χρονιά - το τουριστικό χωριό - με ευθύνη του Δήμου - δεν έχει επάρκεια νερου. Το πρόβλημα δεν είναι καινουριο. Όμως σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα περισσεύει η προχειρότητα της συμπολίτευσης και ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης. Και έτσι το πρόβλημα συνεχίζει και διαιωνίζεται..  (φωτ. Εν Άνδρω).

Ακόμα μια χρονιά δεν έχει επάρκεια νερού το Μπατσί. Όμως δεν είχε και πέρσι. Αλλά και πρόπερσι. Και πριν 4 χρόνια. Αλλά και πριν 8 χρόνια. Όπως δεν είχε εδώ και πολλά χρόνια. Το Μπατσί είναι το μόνο μέρος της Άνδρου που ΔΕΝ έχει επάρκεια νερού!!!

Κι όμως το Μπατσί βρήκε νερό στη δεκαετία του 1980 με την βοήθεια του υδρογεωλόγου των Κυκλάδων ΗλίαςΝόκα. Τότε ο Η. Νόκας έκανε τρεις γεωτρήσεις στην περιοχή της Αγίας. Οι γεωτρήσεις γίνανε μέσα σε κλίμα φόβου και επιθέσεων κατοίκων εναντίον του κ. Νόκα και του προέδρου του Μπατσίου. Ο λόγος απλός: κάποιοι κάτοικοι τότε δεν ήθελαν να γίνουν γεωτρήσεις!!!

Όμως οι γεωτρήσεις έγιναν. Και το νερό βρέθηκε σε μεγάλα βάθη (180-200 μέτρα). Όμως η άντληση του ήταν και είναι και κοστοβόρα και τεχνικά δύσκολη. Επιπλέον η ποιότητα του νερού είναι μέτρια γιατί έχει πολλά άλατα και βουλώνουν οι σωλήνες. Παρόλα αυτό το μικρό γραφικό χωριό κατάφερε για μερικά χρόνια να καβατζάρει τον κάβο της λειψυδρίας. Όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Γιατί όταν ο οικισμός των 400 κατοίκων του χειμώνα έφτασε τους 5.000 ή 6.000 το καλοκαίρι το νερό ΔΕΝ επαρκούσε και δεν επαρκεί..

Η διοίκηση του Κυριάκου Θωμά το ήξερε και προσπάθησε με κάτι συμπληρωματικές γεωτρήσεις να ανακουφίσει το χωριό. Αλλά μεσοπρόθεσμη λύση δεν έδωσε. Η διοίκηση Γιάννη Γλυνού πρότεινε μια άλλη λύση γραπτά και προφορικά: μεταφορά νερού (με υδροσωλήνες) από γεώτρηση στο Απροβάτου και από την Άρνη που έχει και επιφανειακά και υπόγεια ύδατα λόγω της γειτνίασης της με την Κουβάρα.

Την λύση αυτή την πρότεινε στα πλαίσια του σχεδιασμού νέου ΧΥΤΥ στην περιοχή της Πλούσκας και στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων που έλεγαν πως θα μολυνθούν τα νερά των γεωτρήσεων. 

Η πρόταση Γλυνού ΔΕΝ περπάτησε. Μετά ήρθε ο Σουσούδης που έταξε «λαγούς με πετραχήλια» για την "σωτηρία των γεωτρήσεων"!!! Μετά έκανε πίσω. Και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα!!! Δεν υπάρχει σήμερα ούτε μια μελέτη ύδρευσης για το Μπατσί. Υπάρχουν μόνο συνεχή μπαλώματα.

Πρακτικά οι παλιές γεωτρήσεις δεν επαρκούν στα σημερινά μεγέθη. Επιπλέονν το νερό τους έχει άλατα που δημιουργούν προβλήματα στις σωληνώσεις. Πράγμα γνωστό σε όλους. Όμως κάθε απόπειρα σοβαρής συζήτησης για το όριο των γεωτρήσεων, για άλλες γεωτρήσεις ή για μεταφορά νερού από άλλη περιοχή, προσκρούει πλέον στη γνωστή ομάδα της Πλούσκας, που επέμενει στις τρεις γεωτρήσεις της Αγιάς γιατί τις "χρησιμοποιεί" σαν "ασπίδα" εναντίον στην δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή!!!

Εν τω μεταξύ η αδυναμία και αναποτελεσματικότητα του Σουσούδη εμπόδισε να προχωρήσει και σε μια σοβαρή μελέτη για το θέμα. Έτσι η σημερινή διοίκηση έμεινε στα μπαλώματα. Που δεν επαρκούν όσο αυξάνει ο καλοκαιρινός πληθυσμός του οικισμού.

Την ίδια στιγμή οι "αντιδρώντες κάτοικοι" απόκτησαν και "πολιτική εκπροσώπηση": τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ξεπέρασε σε λαϊκισμό κάθε προηγούμενο στο θέμα των παλιών γεωτρήσεων!!!

Κάπως έτσι το Μπατσί ΔΕΝ έχει επάρκεια νερού. Και δεν έχει μια κάποια ορατή λύση για το νερό. Και σήμερα που η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο Μπατσί είναι μεγάλη έχουμε το φαινόμενο σε ορισμένα τμήματα του οικισμού πέφτει η πίεση του νερού. Συνάμα διαπιστώνουν πως υπολειτουργούν οι παλιές γεωτρήσεις, αλλά και οι φραγμένες από τα άλατα σωληνώσεις. Και βεβαίως οι «πολιτικοί ταγοί» και οπαδοί επιχειρούν να μοιράσουν με αναρτλησεις στο F/B τις ευθύνες της ανυπαρξίας τους, της ανοργανωσιάς τους και του λαϊκισμού τους…

Κατά τα άλλα όπως λέει ένα τραγουδάκι: «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ»!!! Ή, όπως μπορούμε να πούμε εμείς: «Δεν έχει νερό στο Μπατσί, νερό δεν είχε ποτέ…».

Και με τα μυαλά ορισμένων δεν θα έχει ποτέ αρκετό νερό στο Μπατσί όταν κάνει ζέστη στην Ελλάδα!!!

«Εν Άνδρω»