Πράσινο φως από την αρχαιολογία για την Πλούσκα. Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Άνδρο σήμερα.

 

Η περιοχή της Πλούσκας όπου έχει επιλεγεί από το 2012 για να γίνει ο ΧΥΤΥ της Άνδρου... (φωτ. της μελέτης).

Με ένα χρόνο καθυστέρηση η αρχαιολογία Κυκλάδων κατάφερε να αποφασίσει  αυτό που οι υπηρεσίες της είχαν καταλήξει μετά από επιτόπια έρευνα ήδη από το καλοκαίρι του 2016: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ…

Οι ευθύνες του «τοπάρχη Πλούσκας»

Η τελευταία γραμμή άμυνας του Γιάννη Καπάκη «τοπάρχη Πλούσκας» κατέπεσε παταγωδώς. Φυσικά απομένουν μια σειρά λεπτομέρειες και ανθυπολεπτομέρειες στο πολιτικό παρασκήνιο, αλλά και πολιτικές τρικλοποδιές στις οποίες ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα επιμείνει.

 Από τις εφετεινές ανασκαφές στον Στρόφιλα που έγιναν με την βοήθεια εθελοντών καθηγητών και φοιτητών από Βραζιλία, ΗΠΑ, Σκωτία, που χρηματοδότησαν οι ίδιοι το ταξίδι τους. Οι ξένοι  καθηγητές και φοιτητές έρχονται αό όλο τον κόσμο να εργαστούν για να αποκαλύψουν τον Στρόφιλα και οι τοπικοί άρχοντες και τοπάρχες κάνουν ότι μπορούν να τον ξεχάσουν για μια χούφτα ψήφους... (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως έγινε ένα επιπλέον βήμα ώστε να προχωρήσει η τελική  απόφαση, που εκκρεμεί ενάμιση χρόνο χάρη στις πολιτικές πιέσεις που ασκεί ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του ΥΠΕΣ, ο οποίος κάνει ότι μπορεί δύο χρόνια στο ΠΕΣΠΑ - με διαδικαστικούς λόγους για «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» - οδηγώντας την Άνδρο σε ασφυξία για μικρο-παραταξιακούς λόγους.

Όποιον δεν συγκινούν αυτά τα μοναδικά καραβακια στα βράχια του Στρόφιλα που "ταξίδεψαν" 6.000 χρόνια για να μας πουν τη ναυτική ιστορία της νεολιθικής Άνδρου δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό, ούτε και με αυτό το νησί... (φωτ. Εν Άνδρω).

Προς γνώση των ανδριωτών ο «τοπάρχης της Πλούσκας» ήταν ο μόνος κραυγαλέα απών (αν και προσκλήθηκε πολλαπλώς) στην μεγάλη εκδήλωση για τον Στρόφιλα στο ανοιχτό θέατρο, την οποία παρακολούθησαν 1000 ανδριώτες. Δεν κατάφερε, μάλιστα,  να στείλει ούτε χαιρετισμό (είχαν στείλει τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης στην οποία υπηρετεί). Είναι προφανής η αδιαφορία του προς τις μεγάλες ανακαλύψεις της αρχαιολογικής έρευνας, οι οποίες αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνδρου και όλων των Κυκλάδων, για μια χούφτα ψήφους!!!

Οι ευθύνες του δημάρχου Άνδρου

Φυσικά σημαντικές είναι και οι ευθύνες του δημάρχου που κρύβει δύο ολόκληρα χρόνια το μέγα πρόβλημα δημιουργώντας ψευδαισθήσεις «λύσεων», ενώ λειτουργεί παράνομα την υπάρχουσα ανεξέλεγκτη χωματερή της Σταυροπέδας  (λειτουργεί τάχα μου δεματοποιητής, ενώ τα σκουπίδια πετιούνται στον κατηφορο)!!! Και οι ευθύνες του μεγαλώνουν, καθώς  υπάρχουν σκουπίδια σε πολλά μέρη λόγω απορριμματοφόρων που έχουν χαλάσει ντάλα καλοκαίρι!!!

 Από την ακρόπολη του αρχαίου Στρόφιλα η εικόνα της υπό "αποκατάσταση" χωματερής όπου τα σκουπίδια συνεχίζουν να πέφτουν!!! Αυτό δεν το "βλέπει" ο τοπάρχης" Γ. Καπάκης που βάζει διαδικαστικές τρικλοποδιές και δεν το "ξέρει" ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης που δεν ομολογεί την αλήθεια στους πολίτες της Άνδρου ώστε να πιέσει και να γινει ο ΧΥΤΥ της Πλούσκας... (φωτ. Εν Άνδρω).

Και οι ευθύνες του μεγαλώνουν κι άλλο, καθώς η ανακύκλωση κοντεύει να φτάσει για Τρίτη χρονιά σε αδιέξοδο. Όπως είναι γνωστό Η ανακύκλωση ολοκληρώνει τον κύκλο της τον Σεπτέμβριο. Πάνω από 400 τόνους υλικών έχουν σταλεί προς ανακύκλωση στην Αθήνα από τις δύο εταιρείες που είναι στο νησί. Κοντεύει πια Δεκαπενταύγουστος  και από τον Δήμο Άνδρου δεν έχει παρθεί μια απόφαση για τα επόμενα βήματα! Το πότε θα παρθεί με ένα ΔΣ που συνεδριάζει – αν τα καταφέρει πια – με 10-11 συμβούλους άγνωστο! Για την ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥ Παπαδάκης Αντώνιος και οι συνεργάτες του θέλουν να ενημερώσουν όλους τους Ανδριώτες για την ολοκλήρωση του έργου τους, καθώς η εργολαβία με το Δήμο θα λάβει τέλος μέσα στο προσεχές διάστημα . Επειδή φοβόμαστε ότι πάλι από το Δήμο θα πετάξουν το μπαλάκι στον εργολάβο για τυχόν διακοπή του έργου μέσα στο καλοκαίρι , θέλουμε να γνωρίζετε ότι η επιχείρησή μας ενημερώνει από καιρό και σε τακτά χρονικά διαστήματα το Δήμο για την εξέλιξη της εργολαβίας με σχετικά έγγραφα, τα οποία έχουν λάβει Αρ. Πρωτ. και ημερομηνία, έτσι ώστε να μπορεί ο Δήμος να είναι έτοιμος να συνεχίσει άμεσα το έργο της ανακύκλωσης. Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥ δεν προτίθεται να αναλάβει ξανά την εργολαβία από τον Δήμο.

 ΑΝΔΡΟΣ 04/08/2017

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥ

Η παραπάνω ανακοίνωση της εταιρείας ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥ οδηγεί στο ερώτημα τι στην ευχή έχει στο μυαλό του ο δήμαρχος Άνδρου. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μέσα στο καλοκαίρι ο δήμαρχος και οι στενοί συνεργάτες του οδηγούν σε αδιέξοδο την ανακύκλωση στο νησί. Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων που διοικούν αυτόν τον Δήμο...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτά συμβαίνουν στο νησί με πλήρη ευθύνη αυτών που διοικούν και αυτών που τους αντιπολιτεύονται.  Πάμε τώρα και στην απόφαση της αρχαιολογίας που κλείνει έναν μακρύ κύκλο εγκρίσεων χρόνων κοντά 5 χρόνια όπου οι τρικλοποδιές και η ανικανότητα «πήγαν σύννεφο»!!! Ελπίζουμε το σιωπηλό και ευθυνόφοβο ΠΕΣΠΑ να καταφέρει να συνεδριάσει κάποια στιγμή και να πάρει επιτέλους μια απόφαση για ένα θέμα που αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας και του τουρισμού στην Άνδρο αψηφώντας «τοπάρχες», «γενικούς», «ειδικούς» και ανειδίκευτους…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

(Ακολουθεί αυτούσια η απόφαση της αρχαιολογίας όπως δημοσιεύτηκε σε φιλικό έντυπο του δημάρχου Άνδρου και μας εστάλη από τον αναγνώστη μας Δ.Λ. τον οποίο και ευχαριστούμε)

ΘΕΜΑ: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στο έργο: «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δήμου Άνδρου, νήσου Άνδρου, νομού Κυκλάδων»

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Υπέρ της καταρχήν έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δήμου Άνδρου, Νήσου Άνδρου, Νομού Κυκλάδων» στη θέση Πλούσκα της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας Δήμου Άνδρου, σε γήπεδο έκτασης 90,17 στρεμμάτων με φορέα υλοποίησης, λειτουργίας και συντήρησης του έργου τον Δήμο Άνδρου, κατά τα διαλαμβανόμενα στην εισήγηση δεδομένου ότι:

α) Δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες εντός του γηπέδου, στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, αλλά και στην περιοχή της νέας οδικής πρόσβασης,

β) το αιτούμενο νέο οδικό δίκτυο βρίσκεται εκτός της ζώνης προστασίας του Αγ. Αιμιλιανού, ενώ θα διαμορφωθεί στη συνέχεια υφιστάμενου,

γ) το προτεινόμενο γήπεδο εγκατάστασης, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, δεν έχει οπτική επαφή με τον Αγ. Αιμιλιανό, όπως και με τα λείψανα της μεταβυζαντινής εγκατάστασης εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου, δ) η απόσταση από την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Μονή Αγίας είναι τέτοια (περί τα 3.750 μ., όπως υπολογίστηκε προσφάτως και επισημάνθηκε ανωτέρω ενώπιον του Συμβουλίου από την Μ. Σιγάλα), ώστε να μην επηρεάζεται κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο το μνημείο ή το άμεσο περιβάλλον του και δεν προκαλείται οπτική ή άλλη ενόχληση σε αυτό, και

ε) η ΕΦΑ Κυκλάδων κλήθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της για την προκρινόμενη θέση «Πλούσκα», δεδομένου ότι για αυτήν κατατέθηκε ολοκληρωμένη ΜΠΕ, ενώ αντίστοιχη αξιολόγηση για τις λοιπές προτεινόμενες εναλλακτικές θέσεις προϋποθέτει την εκπόνηση αντίστοιχων ΜΠΕ εφόσον αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα κείμενη νομοθεσία.

Επίσης, η καταρχήν έγκριση της εν θέματι Μελέτης χορηγείται λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) η διόρθωση του στοιχείου της απόστασης του Αγίου Αιμιλιανού από το εγγύτερο όριο χωροθέτησης του γηπέδου του ΧΥΤΥ δεν μεταβάλλει την τελική σειρά κατάταξης των θέσεων που είχαν προταθεί για τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΧΥΤΥ και β) η λεκάνη του ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τα υποβληθέντα συμπληρωματικά στοιχεία (τεύχος και σχέδια), χωροθετείται στην ίδια θέση, αλλά με μικρότερες διαστάσεις, περιορίζοντας με την κατάργηση της Γ΄ φάσης το ύψος του απορριμματικού φορτίου.

Η καταρχήν έγκριση της μελέτης χορηγείται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος του ιστορικού διατηρητέου μνημείου του Ι.Ν. του Αγίου Αιμιλιανού στις Γίδες με τους κάτωθι όρους:

  1. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ΧΥΤΥ, η ανώτερη στάθμη του έργου (κτήρια, εγκαταστάσεις και απορριμματικό φορτίο) θα είναι χαμηλότερη του παρεμβαλλόμενου φυσικού εμποδίου της κορυφογραμμής και καθ’ όλη την έκταση του έργου δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με το ναό του Αγίου Αιμιλιανού.
  1. Να κατατεθούν για έγκριση οι μελέτες των κτηρίων και των κατασκευών των λειτουργικών εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και οριζοντιογραφία με εγκάρσιες μηκοτομές σε κατάλληλη κλίμακα της υφιστάμενης κατάστασης και της πρότασης και θα προκύπτει η οριζοντιογραφική και υψομετρική σχέση του Αγίου Αιμιλιανού με αυτές. Το ανώτερο ύψος του απορριμματικού φορτίου θα ανέρχεται στα 160 μ. και όχι στα 170 μ.
  1. Θα πραγματοποιηθεί περιμετρική δενδροφύτευση σύμφωνα και με τη σχετική πρόβλεψη της ΜΠΕ, μετά από εκπόνηση από τη μελετητική εταιρεία κατάλληλης φυτοτεχνικής μελέτης.
  1. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τη διαμόρφωση των συνοδών έργων, θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση πoυ βρεθούν αρχαία, oι εργασίες θα σταματήσουν για vα γίνει σωστική ανασκαφή, η οποία, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επεκταθεί και πέραν των ορίων του έργου. Από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία των εργασιών ύστερα από γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
  1. Η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την εποπτεία τόσο των εκσκαφικών όσο και των τυχόν ανασκαφικών εργασιών, θα γίνει κατόπιν υποδείξεως της Υπηρεσίας μας. Η δαπάνη για την πρόσληψη του προαναφερθέντος προσωπικού, όπως και η συνολική δαπάνη για την ανασκαφική έρευνα (σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων, καθαρισμός, συντήρηση, καταγραφή, αποθήκευση, μελέτη και δημοσίευση) θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του αρθρ. 37 του ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
  1. Η οριστική μελέτη του έργου να υποβληθεί προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
  2. Σε περίπτωση τροποποιήσεων η μελέτη θα επανυποβληθεί προς έγκριση στην Υπηρεσία μας. Η μη τήρηση των ως άνω όρων επιφέρει την ανάκληση της παρούσας έγκρισης. Το παρόν δεν αποτελεί αναγνώριση τίτλων κυριότητας ούτε αντικαθιστά τυχόν άδεια που απαιτείται από άλλη Δημόσια Αρχή ή Υπηρεσία.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Δημήτρης Αθανασούλης Αρχαιολόγος