Γαύριο: " Το λιμάνι της ταλαιπωρίας " - Όσκαρ αδιαφορίας και λαθών!

 

"Το λιμάνι της ταλαιπωρίας" - Όσκαρ αδιαφορίας και λαθών 2017...

«Το λιμάνι της αγωνίας» φιλμ του 1954 του Ηλία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. «Το λιμάνι της ταλαιπωρίας», έργο του 2017, του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλη, του Λιμενικού Σώματος και της δημοτικής αρχής Άνδρου, που κέρδισε τα βραβεία ερασιτεχνίας, ασυνεννοησίας, προχειρότητας, έλλειψης σεβασμού στους ταξιδιώτες, δικαιολογημένων παραπόνων κακών κρητικών και σχολίων και εν τελεί αποτυχίας…

 

"Το λιμάνι της αγωνίας" - Όσκαρ καλύτερης ταινίας 1954

Σκηνικό που διαδραματίζεται το έργο, το λιμάνι του Γαυρίου. Ένα λιμάνι άθλιο με υποδομές μια άλλης εποχής, όπου πρωταγωνιστές και κομπάρσοι «βασανίζονται» ολόκληρο το καλοκαίρι με πολύωρες καθυστερήσεις γιατί κανείς δεν σκέφθηκε το αυτονόητο: Να πει όχι και να βάλει μια τάξη στον ανελέητο ανταγωνισμό των πλοίων.

Κάθε μέρα γύρω στις 9-10 το πρωί και στις 7-7.30 το απόγευμα - όταν έχει αέρα - επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των βαποριών που περιμένουν αρόδο να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν κόσμο και αυτοκίνητα.

Μια η προβλήτα επιχειρησιακά σωστή, δυο, τρία ή και τέσσερα τα πλοία (!) με σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση!!! Με την έγκριση του υπουργείου και φαρδιές, πλατείες τις υπογραφές των ναυάρχων του Λ.Σ, που ενέκριναν αυτό το χάος! Προχθές με το δυνατό μελτέμι ένα πλοίο έμεινε να περιμένει 50 λεπτά έξω από την μπούκα του λιμανιού. 

Και καλά, η κεντρική εξουσία στην απειρία της - και ίσως στην αδυναμία της να αντιπαρατεθεί με τους πλοιοκτήτες - τα έκανε θάλασσα! Ο Δήμος Άνδρου, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει καμία μάχη και δεν έχει χαλάσει χατίρι κανενός, γιατί αδιαφορεί γι’ αυτή την κατάσταση; Οικιστική ενόχληση τεράστια. Πολλαπλή ηχορύπανση. Ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση δεκάδων αυτοκίνητων και εκατοντάδων ταξιδιωτών, με επακόλουθο  ανυπολόγιστη μόλυνση του περιβάλλοντος, «ασφυξία» στην πόλη του Γαυρίου και ένα μποτιλιάρισμα στους μικρούς και στενούς δρόμους που τσακίζει νεύρα.

Όταν ανακοινώθηκαν τα καλοκαιρινά - χωρίς λογική - δρομολόγια δεν άσκησε βέτο, όπως ο νόμος του δίνει δικαίωμα! Δεν πρότεινε εναλλακτικές λύσεις! Δεν έβαλε φρένο στην καταστροφή του τόπου και δεν προστάτευσε ντόπιους και παραθεριστές που τώρα μόνο αρνητικά σχόλια κάνουν.

Στη Λήμνο, στην Σκόπελο και αλλού οι δήμαρχοι, τόλμησαν, πολέμησαν και με καίριες παρεμβάσεις έβαλαν μια τάξη.

Το καλοκαίρι πάει σίγα προς το τέλος. Σε λίγο αρχίζει η μεγάλη επιστροφή και σε περίπου 15 μέρες όλα θα πάρουν ξανά το ήσυχο φθινοπωρινό χρώμα. Το πάθημα ας γίνει μάθημα για του χρόνου…

Αγανακτισμένος Γαυριώτης